ZVIJEZDA UGASLOG SJAJA

Nadomak zvjezdanog statusa je posrnuo, a onda postao najzaposleniji čovjek u Hollywoodu: Život Erica Robertsa možda je najveći film u kojem je igrao

06.03.2021 u 07:39

Bionic
Reading

Naučiti napamet nekoliko stranica telefonskog imenika možda bi bio manji izazov nego naučiti napamet stranicu IMDb-a s filmografijom Erica Robertsa, jer gotovo da i nema dana u njegovu životu koji ne provodi pred kamerom iako ga više ne gledamo u filmovima sa zvučnim imenima

Nakon razvoda roditelja, koji su vodili dječju kazališnu družinu, Eric se s ocem Walterom preselio u Atlantu, a sestre Lisa i Julia nastavile su živjeti u Georgiji s majkom Betty. Kao dijete je jako patio zbog mucanja, i to ne povremeno, nego svaki put kad bi otvorio usta. Zbog toga su mu se vršnjaci u školi godinama smijali, što ga je ubijalo.

Spas je pronašao u glumi jer je otkrio da učenjem redaka napamet može govoriti bez mucanja. Dio ljeta provodio je na londonskoj Kraljevskoj akademiji dramske umjetnosti, a kasnije je pohađao nastavu na Američkoj akademiji dramske umjetnosti. Dobio je ulogu u sapunici 'Drugi svijet', ali kaže kako je bio najgori glumac u sapunici na svijetu, zbog čega je otpušten usred prve sezone.

Sreća ga je pomazila kad je upoznao direktoricu kastinga Marion Dougherty, koja je otkrila Roberta Redforda i štancala zvijezdu za zvijezdom. Vidjevši ga u predstavi Američke akademije, na koju je došla pogledati svoju štićenicu Juliet Taylor, Dougherty je odlučila predstaviti Erica menadžeru Billu Treuschu, koji je zastupao Chrisa Walkena i Sissy Spacek.

'Potpisali smo istog dana kad smo razgovarali. Nikad nije vidio kako radim, ali je prihvatio preporuku Marion i Juliet. Našao mi je prvi film', prisjeća se Eric i dodaje da je to bio film 'Kralj Cigana'.

  • +13
Eric Roberts Izvor: Profimedia / Autor: Paramount Pictures - Dino De Lau / AFP / Profimedia

Bilo je to prije 40-ak godina, a nakon odlične debitantske uloge u filmu 'Kralj Cigana' Franka Piersona iz 1978. godine i uloga koje su uslijedile u filmovima 'Krpar' (1981.), 'Zvijezda 80-ih' (1983.) i 'Papa Greenwich Villagea' (1984.), Eric je bio na najboljem putu da postane veliko ime u Hollywoodu. Uloga Bucka McGeehyja u filmu 'Pomahnitali vlak' Andreja Končalovskog iz 1985. godine donijela mu je nominaciju za Oscara 1986. godine za najboljeg sporednog glumca, a iza sebe je imao i nominaciju za Zlatni globus za najboljeg filmskog debitanta u 'Kralju Cigana', filmu koji mu je mogao promijeniti život. Umjesto toga, život je promijenio Erica.

Redatelj Doug Campbell, koji je 2018. s njime snimao treći nastavak franšize 'Stalked by My Doctor', Robertsov 74. film u razdoblju od godinu dana, kaže da je glumac odličan suradnik s kojim je vrlo lako raditi.

'Uvijek je na vrijeme na setu, prvi od glumaca izlazi iz šminke i garderobe, želi snimati, želi raditi i voli glumiti. Bez ega je, bez imalo taštine i vrlo prizeman', kaže Campbell i dodaje da iako je glumio puno loših momaka, Roberts ima izuzetan osjećaj za komediju i nema nikakav problem izigravati glupana pred kamerama.

S obzirom na tu ljubav prema poslu, njegovu predanost, neobičnu ljepotu i njegov neosporan talent, što je pošlo po krivu pa nije ostvario karijeru poput Toma Hanksa, Harrisona Forda, Leonarda DiCaprija ili Johnnyja Deppa? Naposljetku, zašto je njegova mlađa sestra Julija Roberts postala jedna od najvećih svjetskih zvijezda, a on ne?

Što se dogodilo da nije uspio ostvariti veću karijeru?

Na ovo pitanje postoje dva moguća odgovora. Prvi je vezan uz Ericovu desetljećima dugu zlouporabu droga, a iako je to stvar prošlosti, svojevremeno je jako utjecalo na njegov život i rad. Potom se dogodila prometna nesreća zbog koje je tri dana bio u komi i koja mu je ostavila trag na licu i neurološka oštećenja koja je prebrodio višemjesečnom terapijom.

Na snimanju filma 'Kralj Cigana' Eric je dospio među iskusne glumce Sterlinga Haydena, Shelley Winters i mladu Susan Sarandon. Kao nasmrt preplašeni 21-godišnjak i jedini novak u glumačkoj postavi, Eric je cijelu noć naporno radio uoči početka snimanja. Na snimanju ga je dočekao Sterling s lulom u ustima, u prikolici punoj dima s mirisom hašiša. Prvo što ga je iskusniji kolega pitao bilo je hoće li se napušiti. Eric se zahvalio uz objašnjenje da ne može raditi ako se skameni, pa su se bacili na posao.

Hayden ga je potom pitao kako stoji s improvizacijom, uz opasku da je to ono što oni rade, pa su improvizirali cijelu scenu koju su tada snimali.

'Osjećao sam se kao da padam s neba, ali imao sam padobran i nisam se bojao, već sam bio ushićen', prisjeća se Eric zanimljive suradnje, nakon koje mu je Hayden rekao da ga čekaju velike stvari, ali i da će ga pokušati natjerati da se preseli u Hollywood te mu savjetovao da to ne čini.

Kokain se u ono vrijeme, kaže Roberts, Hollywoodom proširio poput zaraze. Već ujutro na setu slali su ih do rekvizita, gdje bi ih čekale posude pune bijelog praha, a uzimali su ga svi, od rukovodećih kadrova do zanatskih radnika na setu. On ga je trošio u tolikoj mjeri da mu je supruga Eliza postavila ultimatum: 'Ili ja ili kokain!'

Na kokainu je 1981. godine doživio stravičnu prometnu nesreću. Bio je u komi, govor mu je bio vrlo usporen i morao je ponovno učiti hodati i razgovarati. Dva mjeseca je svakodnevno odlazio na rehabilitaciju. Vraćao se u formu, ali je i dalje imao problema s kratkotrajnim pamćenjem, što nije neobično prilikom traume mozga.

Polako se vraćao i na posao pa je angažiran za ulogu sjemeništarca u predstavi 'Mass Appeal' na Broadwayu. S obzirom na to da je već igrao tu ulogu, znao je tekst napamet, ali on i redateljica Geraldine Fitzgerald nisu se mogli složiti oko toga kako glumiti njegov lik. Predstavu je napustio prije početka prikazivanja, a ona je zbog toga raširila glas da se nije oporavio od prometne nesreće. Prestao je dobivati telefonske pozive, a jedini koji ga je pozvao na audiciju bio je Bob Fosse.

Nakon što mu je čitao pet, šest puta, Fosse, inače plesač i koreograf, zamolio ga je da ustane, prošeće i skače po sobi, nakon čega mu je priznao da su mu rekli da je osakaćen i potom ponudio ulogu zlikovca Paula Snidera u filmu 'Zvijezda 80-ih'.

Njegova izvedba poremećenog Snidera bila je toliko uvjerljiva da bi mjesecima nakon premijere filma šetao Manhattanom, a žene bi prelazile ulicu kako bi ga izbjegle.

'Prvih desetak puta kad se to dogodilo osjećao sam se čudno, a onda sam pitao Chrisa Walkena zašto se to događa. 'Jer si je**no sablastan, čovječe, odgovorio mi je', prisjeća se Eric. Nakon tog filma dobivao je ponude za uloge problematičnih, opasnih momaka, uz što se vezala i općeprihvaćena zabluda da jednostavno igra sebe u tim filmovima.

Droga je i dalje bila problem, a Eric priznaje da je potpuno skamenjen dolazio i na sastanke s važnim ljudima poput Olivera Stonea i Seana Penna.

'Woodyja Allena sam upoznao jako skamenjen, a on je napravio ono što je trebalo napraviti – otpustio me. Činio sam to deset godina, a cijela je poanta bila u tome da sam tražio pomoć vapeći 'vidiš me gdje sam, pomozi mi jer sam vrijedan pomoći'. Jednostavno nisam shvatio sve kad sam trebao, ali sada shvaćam', objašnjava Roberts.

Odlazio je na i psihoterapiju, a 1987. bio je uhićen zbog posjedovanja marihuane, kokaina i opiranja policiji. Marihuani se vratio, a kaže da je čitav život napušen s nekoliko apstinencijskih prekida koje naziva prekomjernom trezvenošću.

Iako je svoju ovisnost o kokainu uspio okončati godinama ranije, Eric je 2010. ušao u svijet reality televizije, pojavivši se u četvrtoj sezoni emisije 'Celebrity Rehab with Dr. Drew' zbog svoje ovisnosti o marihuani.

'Apsolutno svi, od obitelji do njegovih agenata, govorili su mu da to ne radi', kaže Ericova supruga Eliza. Ulazak u emisiju što je okupljala nekolicinu poznatih osoba koje se bore sa zloupotrebom raznih supstanci za glumca koji pokušava još raditi to je obično poljubac smrti, ali u njegovu se slučaju dogodila zanimljiva stvar.

Nakon izlaska iz emisije Eliza je nazvala nekoliko producenata i direktora kastinga pitajući ih prestaju li uzimati u razmatranje ljude koji su se pojavili u emisijama poput 'Celebrity Rehab', na što su joj svi odgovorili: 'Ne, već gledamo kako da im pružimo više podrške.'

Umjesto odbacivanja, Eric je od kasting direktora doživio dobrodošlicu, a neke od najboljih serija koje je snimao, kaže Eliza, snimao je nakon emisije 'Celebrity Rehab'.

Glumac koji je nekada jako obećavao danas snima više nego ikad, a svoj dosljedan, predan i opsesivan rad pripisuje supruzi. Rekao joj je da će biti najsretniji ako svaki dan bude mogao raditi kao glumac. No glavne uloge u velikim filmovima prestale su dolaziti, pa je počeo snimati B produkcije, a tu ponuda nije nedostajalo.

'Stizale su jedna za drugom i odjednom sam za dvije, tri godine snimio 30 filmova. Ali počeo sam se zabavljati radeći u zanatu i mogu to svakodnevno raditi, po cijele dane. A onda su me počeli ismijavati pa sam se obratio Elizi s pitanjem zašto to čine', prisjeća se Eric.

'Jer čak i kad si usran, je**no si sjajan, Eric', odgovorila mu je supruga.

Iznenada je iza sebe imao 250 filmova, a šala da će snimati sve postala je šala 'ima li nešto što on ne može učiniti'. Ponude za snimanje videospotova glatko je odbio, ali je supruga Eliza rekla da će, naravno, i to snimiti.

I tako je završio u spotu Killersa, potom i Akona te Mariah Carey. Stekao je potpuno novu publiku, a ispostavilo se i da je Rihanna veliki obožavatelj Erica Robertsa.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Iako je najzaposleniji glumac u Americi, Robertsu više ne stižu velike ponude

'Po mojoj procjeni, Eric je sjajan glumac. Koristi sebe na vrlo iskren i osebujan način. To je više od onoga što vam nude karakterni glumci, a i možda jedan od problema s kojima se suočava: on je izuzetno jedinstvena prisutnost zarobljena u ovoj prekrasnoj vanjštini', kaže David Duchovny.

'Quentin zna da svi žude za suradnjom Tarantino - Eric Roberts; na svakoj razini to ima smisla. Vratio je Travoltu', kaže Eliza.

'Mislim da me Quentin zove kako bi mi rekao - ne', kaže Eric, dodajući da je slavnom redatelju bio na audiciji četiri ili pet puta.

'U ovom poslu ogromnu ulogu igraju sreća i pravi tajming. Znate, vrlo lako je moguće da trenutno postoji netko, netko za koga nikad nismo čuli, tko piše savršen film za Erica Robertsa', kaže Duchovny.

O odnosu sa slavnom sestrom Julijom Roberts

'Bio sam lud za svojim sestrama, obožavao ih. Bile su mi dragocjene i postojala su vremena velike bliskosti. Osjećali smo se vrlo zaštitnički jedni prema drugima, ali najteže se zaštititi od sebe samog', kaže Eric, dodajući da ga je dugogodišnja zloupotreba droga udaljila od Julije.

'Bilo je užasno iscrpljujuće biti u mojoj blizini. Žaljenje, okrivljavanje, nesposobnost uživanja. Svakome u mome svijetu ponekad je trebao odmor od mene, a to je sigurno uključivalo Juliju', iskren je Eric.

Kad su Julija i suprug Danny Moder 2004. dobili blizance, Eric i Eliza otišli su u bolnicu ostaviti poklone.

'Umjesto toga, uveli su me u njihovu sobu i odmah me obuzela ljubav brata i ujaka', otkriva Eric, kojemu je taj posjet promijenio odnos sa sestrom te sada zajedno uživaju u Danu zahvalnosti i često komuniciraju e-mailovima.

Upitan o svojoj kćeri Emmi Roberts, koju je dobio s glumicom Kelly Cunningham, Eric kaže: 'Da nije bilo mene, ne bi bilo Julije Roberts i Emme Roberts kao slavnih osoba i jako sam ponosan na to. A ponosan sam i što svi znaju da sam bio prvi, jer sam davno počeo snimati. Prvi sam dobio nominacije za Zlatni globus i Oscara, na što sam isto ponosan', rekao je Eric.