NIŽE PROJEKT ZA PROJEKTOM

Mladen Vulić: 'Očito je u hrvatskom glumištu problem ako izgledaš kao muškarac i imaš nepatvorenu mušku energiju'

24.09.2018 u 12:38

Bionic
Reading

Nakon serije 'Čista ljubav' i uloge opakog Rusa, karizmatičnog 49-godišnjeg glumca gledatelji mogu pratiti u novoj dramskoj seriji 'Na granici' na Novoj TV, u kojoj tumači lik graničnog policajca Mate, a publika će ga moći gledati i kao još jednog Matu u novom filmu 'F20'. Za tportal je ispričao detalje o tim ulogama te nam predstavio i svoje friško filmsko ostvarenje čija će se premijera održati u utorak 25. rujna

Trenutno ga gledatelji mogu pratiti u dramskoj seriji 'Na granici'. Otkrio nam je što je prvo pomislio kad je pročitao scenarij.

'Prije svega bio sam ponosan i zahvalan što me najuspješnija i programski najgledanija televizijska kuća u Hrvatskoj ponovo angažirala i na taj način pokazala poštovanje prema meni kao čovjeku i glumcu, dajući mi povjerenje da s vrhunskim kolegama i timom radim na, kako se pokazalo, najgledanijoj seriji do sada. Nova TV radi najuspješnije projekte i sav trud koji ulažemo prepoznaju gledatelji. Nema tu prenemaganja i prodavanja magle, a kad na placu ili u tramvaju popričam s ljudima, u njihovim očima vidim zadovoljstvo i radoznalost: 'Hej što će biti sad s ovim? Pa vi niste uopće opasni kak' zgledate na televiziji', 'Moj sin je poludio zakaj su Rusa ubili, on mu je bio najdraži...'. Jednom me gospođa klepnula po glavi prospektom i zavikala preko cijelog dućana: 'Maricaaaa, evo ovaj kaj pili gredeee.' S gospođom Sanjom Tucman i gospodinom Borisom Pavelićem surađujem već dovoljno dugo, znaju me u dušu i znaju zašto mogu stati iza mene pri angažmanu. Rame mi je otpalo od silnih tapšanja u mladosti - ti si najtalentiraniji glumac, ti si zvijer na sceni... moje uloge igrali su drugi, većine se nitko ni ne sjeća, od tapšanja dobio sam cijeli escajg u leđa, i nož i vilicu i žlicu, ali ja i dalje stojim na crti. Jedini je problem što s 49 godina nisam osijedio, oćelavio, nisu mi poispadali zubi i ne preseravam se', kaže Mladen Vulić.

Po čemu je ta serija posebna u odnosu na druge koje ste do sada radili?

'Sam scenarij nastaje tijekom snimanja i to je mukotrpno za pisce, ali u isto vrijeme inspirativno jer se lik razvija u korelaciji s izvedbom, reakcijama publike i uspješnosti interakcije među partnerima. To je kao da gledaš cvijet koji pred tvojim očima pupa i raste. U 'Čistoj ljubavi' Momo i ja smo baš napravili odnos i to su bili Ranko i Rus kakve nitko drugi ne može odigrati. Sada sa Zuhrom beskrajno uživam jer je on jako otvoren glumac i prava ljudina, a nas dvojica i privatno se kajlamo i volimo kao i Tadija i Mate. Obojica volimo improvizirati, što gospođu Zrinku u skriptu ponekad sablazni, ali ona razumije tu glumačku zaigranost i zadovoljstvo s kojim igramo pa nađemo kompromis. Kad nam se ekipa iza kamera smije ili im se stisne grlo, onda znamo da su ti ljudi iskreni i raduju se s nama kada snimimo dobru scenu.

Napokon je netko povjerovao da mogu igrati nešto drugo osim opakih tipova. Očito je u hrvatskom glumištu problem ako izgledaš kao muškarac i imaš nepatvorenu mušku energiju. Pa ne glumi se ušima, treptavim okicama napucanim bicepsima. Nije Hamlet suhonjavi feminizirani patnik niti je ubojica bradat i s crnom kapom: 'Halo, Houston imate problem!' Hamlet je produhovljeni buntovnik, ubojica je gospodin u odijelu. Emocija, đaci moji, emocija. Svaki čovjek ima emocije, ali glumac je taj koji ima dar i da je pokaže i prenese. Svi isto vide, a različito tumače. Uvijek isto. Obitelj Butigan je u svakom slučaju protuteža ostalim obiteljima i koliko god uživamo gledati kako su duhoviti i sočni, svjesni smo da nas troje moramo ispričati nešto drugačiju priču', poručuje glumac.

Snimio je HBO-ovu seriju 'Uspjeh' te novi film naziva 'F20'. I ondje igra samohranog oca. Ranije je izjavio da ga je za tu ulogu inspirirala njegova privatna situacija.

'HBO-u je to prvi projekt kod nas i iskreno se nadam uspjehu serije jer je sve prva liga. 'F20' smo snimili prije skoro dvije godine, a došlo je do zastoja u postprodukciji, ali napokon izlazimo 25. rujna. Pogledajte film. Drugačiji je, što je raritet. U filmu igra i trenutačno ultra popularna igra Scum našeg tima i svira Mr. Albino. Momci su baš moćni. Nešto Bowie, Nick Cave, Foo Fighters. Jako, dominantno. Sam pojam - samohrani otac je u opisu uloge, ali bit je briga i skrb za djecu. Nadja i Sofia su daleko i odrastaju, a to prolazi mimo mene. Uzmi križ i nosi ga svojom kalvarijom. Razumiješ?', kaže.

S kolegicom Matijom Prskalo 28. listopada ima premijeru predstave 'Bez trećega'.

'U, to će biti metak u oba koljena: PTSP, osam godina razdvojenosti, živi mrtvac, silovanje u braku, žena kojoj je zabranjeno započeti novi život... Nitko do sada nije iščitao tako i uprizorio taj komad. Nema ideoloških parola, koncepcija, politikanstva, kreveljenja. Muškarac i žena i ponor iza, između i ispred njih. Čista esencija emocije. Ali prvo me čeka još puno posla 'Na granici' jer, evo, ovog časa netko nešto šverca kroz kukuruze', smije se Vulić.

  • +5
Mladen Vulić Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić