opredIjelio se

Miloš Biković: 'Ne bih rekao da se Putin jednog jutra probudio i odlučio ubijati ukrajinsku djecu'

16.03.2022 u 15:07

Bionic
Reading

Poznato je kako je srpska glumačka zvijezda posljednjih sedam godina popularan i u Rusiji pa već neko vrijeme živi na relaciji Srbija - Rusija. Gostujući na srpskoj TV Prvoj pričao je o svom novom filmu 'Hoću muža', ali i o ratu u Ukrajini

'Ovaj film sad, 'Hoću muža', izašao je na početku ove situacije u Ukrajini, nisam imao sreće. Reakcije su odlične, ali nije atmosfera takva da ljudi idu u kino kao što su išli ranije', izjavio je Miloš Biković, a donosi b92.

'Film se prije ne bi prikazivao u Parizu i Berlinu, i tada je postojala neka vrsta animoziteta prema Rusima, a sada je kulminirala. Ide dotle da se sa repertoara skidaju Dostojevski i Čajkovski, mislim da je to besmisleno, mislim da je to opasno za cijeli svijet', kaže glumac koji živi na relaciji Srbija - Rusija.

'Rat se ne vodi samo oružjem već i informativno. Čim vas netko zatraži da se odmah izjasnite, onda se koriste i informacije', poručio je i nastavio: 'Ne volim na to pitanje davati pojednostavljene odgovore, a to je kao 'Da, Putin se probudio jedno jutro lud i odlučio ubijati ukrajinsku djecu'. Taj konflikt traje osam godina. Savršeno mi je jasno, ja sam sam bio žrtva propagande, bombardiranja, svi smo bili to. Ali smo istovremeno kroz tu propagandu bili i agresori. Mi smo bili em agresori, em su nas bombardirali, zato što jednostavno nismo imali sredstvo da se zaštitimo. Mi smo se s međunarodnim pravom odavno pozdravili, to je sad samo pitanje tko koga i na kakav način narušava da bi zaštitio svoje interese', rekao je Biković.

'Ova hajka je neviđena u povijesti, ukidate Dostojevskog i Čajkovskog, ljude koji su mrtvi već 200 godina. Mislim da je to opasno za sve', smatra glumac.

Govorio je i o utjecaj rata na kulturu i umjetnost. 'Kultura i umjetnost jedine su koje mogu povezati cijeli svijet. Čak i kada je ratno stanje, još uvijek se možete povezati s čovjekom iza jarka s nečim što svi razumijemo i doživljavamo', izjavio je.

Poznato je da je Bikovićeva karijera krenula uzlaznim putem nakon što je dobio sporednu ulogu u filmu 'Sunčanica' (2014.), koji je snimio Nikita Mihalkov, jedan od najpoznatijih ruskih redatelja. U filmografiji ima preko deset ruskih filmova. Godinama unazad izgradio je imidž velikog rusofila, zagovarao je 'zajedničke slavenske vrijednosti', rusko-srpsko bratstvo i jedinstvo i antinatovske stavove. Na Dan nacionalnog jedinstva 2018. godine od Vladimira Putina je dobio Medalju Puškina za zasluge u području kulture i zbližavanje kultura i nacija.

  • +3
Miloš Biković Izvor: Profimedia / Autor: Ekaterina Chesnokova / Sputnik / Profimedia