intervju

Mia Kovačić: 'Trudim se živjeti u trenutku, ne voditi besmislene negativne rasprave u svojoj glavi i zamarati se stvarima koje ne možeš promijeniti'

19.12.2020 u 08:02

Bionic
Reading

I ove godine Nova TV i Zaklada Ana Rukavina donose tradicionalni božićni koncert 'Želim život', a njegovo 15. izdanje zbog epidemioloških okolnosti, ali s istim plemenitim ciljem, bit će drugačije. Za dobru atmosferu u studiju, kao i posljednjih devet godina, pobrinut će se jedno od zaštitnih lica Nove TV, voditeljica 'In Magazina' i showa 'Farma More i Maslina', Mia Kovačić. U svom prenatrpanom rasporedu pronašla je vremena za razgovor za tportal u kojem je otkrila kako su tekle pripreme za ovogodišnju verziju koncerta, ispričala je što će joj biti izazov u karijeri idućih godina te kako će proslaviti Božić

Mia Kovačić jedno je od najprepoznatljivijih televizijskih lica koja gledatelje godinama osvaja svojim šarmom i ležernim, ugodnim načinom vođenja. Prije dolaska na Novu TV karijeru je započela upravo kao voditeljica, ali i manekenka. Od tada je prošlo već 14 godina - imala je priliku voditi brojne emisije, poput 'Red Carpeta', 'IN magazina', 'Plesa sa zvijezdama' i 'Farme', a nezaobilazna je njezina pojava na tradicionalnim božićnim koncertima 'Želim život'.

Koliko su dugo trajale pripreme za ovogodišnje posebno izdanje koncerta 'Želim život'?

Ovogodišnje izdanje koncerta 'Želim Život' je posebno zbog posebnih epidemioloških uvjeta u kojima se održava. Pripreme su trajale mjesecima kako bi se, bez obzira na sva ograničenja, stvorio kvalitetni sadržaj koji će biti dostupan 19. prosinca, ove subote, na ekranu Nove TV.

Kako će izgledati ovogodišnje izdanje? Koliko je bilo zahtjevno, s obzirom na epidemiološke uvjete, sve posložiti, organizirati?

Ovogodišnji koncert bit će u duhu tople i vrlo emotivne atmosfere koju će uveličati Severina i Petar Grašo. Uvijek je zahtjevno organizirati projekte na ovako visokoj razini, ali je produkcija ponovno odlično odradila posao, uz maksimalno pridržavanje epidemioloških mjera.

Kad se sjetite dosadašnjih godina akcije i koncerta 'Želim život', možete li izdvojiti nešto što vam se urezalo u pamćenje?

Ovo je jubilarni 15. koncert, a ja sam dio priče posljednjih devet. Ova verzija u doba korone sigurno će mi ostati urezana u pamćenje.

Ovo je dosad najneobičnija akcija i koncert, a vi ste njezin svojevrsni zaštitni znak. Može li se naučiti lakoća razgovora sa sugovornicima i opuštenost u vođenju koju vi imate?

Zaštitni znak akcije i koncerta su nikad prežaljena Ana i njena majka Marija Rukavina. Ja se mogu jedino osjećati počašćenom što sam dio priče i što mogu sudjelovati u humanitarnoj akciji koja je ostavila toliki trag. Što se mog stila vođenja tiče, trudim se biti maksimalno prirodna i opuštena, a vjerujem da je to najbolji savjet za nekoga tko želi naučiti: budi svoj(a).

Uz 20. rođendan televizije, ove godine proslavili ste 14 godina karijere na Novoj TV. Čega se najradije sjećate kad je riječ o vašim televizijskim počecima?

Moja televizijska karijera započela je na MTV-u još prije 15 godina, ali tek dolaskom na Novu TV počinjem shvaćati kako je to raditi u jednom posloženom sustavu u kojem ste okruženi profesionalcima na svim razinama. Najradije se sjećam prve 'Farme' 2008. godine, koja je Novu TV lansirala na prvo mjesto gledanosti u Hrvatskoj, gdje je do danas i ostala.

Što bi vam predstavljalo izazov u karijeri idućih godina?

U posljednje vrijeme počela sam raditi na razvoju posebnih videoformata namijenjenih prvenstveno za digitalne platforme. Posebni izazov u karijeri bilo bi mi nastaviti razvoj interesantnih formata koji mogu dobro funkcionirati na TV-u i doživjeti ekstenziju na internetu.

  • +4
Mia Kovačić Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic/PIXSELL

S kime ste se najviše zbližili radeći na Novoj TV?

U ovih 14 godina rada upoznala sam velik broj ljudi, imala sam prilike raditi na vrlo različitim formatima i blisko surađivati s vrlo različitim ljudima iz različitih odjela, ne samo iz produkcije. Zbližila sam se sa svima. Takva sam. Volim ljude i uživam u njihovoj različitosti. Teško bih ikoga izdvojila.

Kakve emisije vi volite pogledati u svoje slobodno vrijeme?

Volim sadržaj koji gledam prilagoditi situaciji. Uživam u reality emisijama koje su kvalitetno producirane, volim gledati američke mega produkcije, a ponekad me ništa ne može tako dobro opustiti kao dnevni TV program u kojem uživam tijekom noćne reprize.

Što ste naučili snimajući 'Farmu'?

Naučila sam puno toga, znam da to možda nije glavni fokus emisije, ali definitivno ima edukativni karakter. Kao gradsko dijete, upoznala sam mnoge lijepe običaje i drugačiji način života, dobila sam i priliku vidjeti iz prve ruke kako se ljudi drugačije snalaze u takvim novim situacijama.

Na malim ekranima uvijek ste dobro raspoloženi i veseli. Tko ima priliku vidjeti ozbiljnu i ljutitu Miu, odnosno što vas može izbaciti iz takta?

Ma jedino što me eventualno može izbaciti iz takta je ljudska nepravda, ali teško možemo reći da sam tada nešto previše ozbiljna i ljuta. (smijeh) Trudim se uvijek biti i ostati pozitivna, pobornik sam ideje da se negativnim emocijama samo može pogoršati neka negativna situacija.

Kao i svima, i vama se, vjerujem, zna dogoditi loš dan. Što onda činite da biste si ga uljepšali?

Svi imamo neke bolje i gore dane. Kada primijetim da stvari idu u krivom smjeru, volim usporiti i sagledati sve iz više kutova, trudim se pronaći nešto dobro u svemu što se dogodi. Naučila sam s godinama da ništa nije crno ili bijelo, tako da je sve samo pitanje odluke na što želim usmjeriti pažnju.

Zamaraju li vas brojke oko godina? Bojite li se starenja?

Nedavno sam proslavila rođendan, ali za mene je to samo neki broj, sebi sam uvijek isto mlada. Trudim se živjeti u trenutku, ne voditi besmislene negativne rasprave u svojoj glavi i zamarati se stvarima koje ne možeš promijeniti. Uživam u životu i svojim godinama, vjerujem da sam isto činila prije deset godina i da ću isto tako za deset godina od danas.

Kad je riječ o krpicama, za što biste mogli kazati da vam predstavlja modni fetiš? Čega ima najviše u vašem ormaru, a čega uopće nema?

U mom ormaru ima najviše casual odjeće, moj modni fetiš su trenirke i tenisice. Volim shopping kao aktivnost spojiti s putovanjem pa na taj način svaki komad odjeće ima i svoju priču o tome gdje sam ga kupila. Ove godine nisam puno putovala iz očitih razloga pa je izostao i neki ozbiljniji shopping, ali se nadam da će 2021. biti bolja godina za trenirke (smijeh).

Vjerujem da inače pazite na zdravlje i prehranu. Ipak, jeste li u ovom razdoblju posegnuli za nečim za jačanje imuniteta? Imate li neki dobar recept?

Pazim da jedem zdravo, ali nisam opsjednuta. U ovom zimskom periodu dižem imunitet ozbiljnim količinama mandarina koje volim jesti, ali i hladno prešanim sokom od mandarine, koji obožavam.

Kako ćete ove godine dočekati Božić?

Nadam se da će sve biti u redu, da ćemo roditelji, sestra i ja ostati zdravi kako bismo mogli proslaviti Božić u obiteljskoj atmosferi, na okupu, uz tradicionalnu hranu i obiteljsko zajedništvo.