puno toga je u igri

Meghan Markle i princ Harry još su uvijek neodlučni po pitanju mjesta krštenja malene Lilibet: Hoće li kraljica ipak upoznati svoju najmlađu praunuku?

13.10.2021 u 23:51

Bionic
Reading

Prema najnovijim saznanjima princ Harry i Meghan Markle još uvijek nisu odlučili hoće li svoju kćer Lilibet krstiti u SAD-u ili Velikoj Britaniji

Do nedavno su bile poprilično glasna nagađanja kako je krštenje malene Lilibet u dvorcu Windsor 'vrlo malo vjerojatno' te da princ Harry i Meghan Markle planiraju četveromjesečnu djevojčicu, rođenu u Santa Barbari 4. lipnja, krstiti u Episkopalnoj crkvi u SAD-u. Ta nagađanja, koja je objavio Telegraph, pokrenula su pitanje hoće li kraljica, koja sada ima 95 godina, ikada osobno upoznati svoju praunuku. Naime, ranije se pričalo kako će par, koji je Veliku Britaniju dramatično napustio svoje uloge kraljevske obitelji kako bi postali financijski neovisni, krstiti Lilibet Dianu u dvorcu Windsor ispred kraljice.

Međutim, vojvoda i vojvotkinja od Sussexa sada su dali naslutiti kako još odlučuju gdje će njihova kći biti krštena , što znači da bi Lilibet ipk mogla postati članicom Engleske crkve ako se krsti u Velikoj Britaniji. Glasnogovornica Sussexesa rekla je za Telegraph da se planovi za krštenje još dovršavaju i da su suprotne tvrdnje 'samo nagađanja'.

Ako par odluči ostati u Kaliforniji, pretpostavlja se da će se odlučiti za sakrament krštenja u Episkopalnoj crkvi SAD-a, crkvi članici svjetske anglikanske zajednice koju vodi biskup Michael Curry, koji je postao internetska senzacija nakon što je održao propovijed dugu 14 minuta na vjenčanju para u kapelici sv. Jurja 2018. godine.

  • +4
Meghan Markle i princ Harry Izvor: Profimedia / Autor: JosiahW / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Krštenje u u Sjedinjenim Državama značit će da Lilibet neće automatski postati članicom Engleske crkve, međutim mlada kraljevska obitelj mogla bi se kasnije pridružiti kongregaciji Engleske crkve ako dođe u Veliku Britaniju.

Meghan je, iako je ranije pohađala katoličku srednju školu, krštena i primljena u Englesku crkvu privatnom ceremonijom koju je vodio nadbiskup Canterburyja Justin Welby. Tu intimnu službu u trajanju od 45 minuta vodio je nadbiskup Canterburyja u kraljevskoj kapeli 2018. godine i bila je tada strogo čuvana tajna sa samo nekolicinom kraljevskih pomoćnika. Meghan je tada djelomično krenula stopama Kate, koja je krštena kao dijete, ali je također imala privatnu potvrdu nakon zaruka s Williamom. Ceremonija je uključivala potpuni ritual, a Meghan je po glavi polivena svetom vodom iz rijeke Jordan koja se nalazi u privatne krstionice kraljevske obitelji. Lilibetionog starijeg brata Archieja također je krstio nadbiskup Canterbury u kapeli sv. Jurja u Windsoru 2019.

  • +19
Meghan Markle i princ Harry Izvor: Profimedia / Autor: Erik Pendzich / Shutterstock Editorial / Profimedia

U vrijeme Archiejevog krštenja, Harry i Meghan su rekli da kako su jako sretni što su uživali u krštenju svog sina s kumovima te su podijelili dvije slike tog velikog dana. Nekoliko sati nakon ceremonije, Meghan i princ Harry objavili su službenu sliku na kojoj poziraju uz vojvotkinju od Cornwalla, princa od Walesa, Doriju Ragland, lady Jane Fellowes, lady Sarah McCorquodale te vojvodu i vojvotkinju od Cambridgea u dvorcu Windsor.

Premda su se detalji o kumovima kraljevskih beba uvijek objavljivali u javnosti, Harry i Meghan odbili su potvrditi imena Archiejvog krsnog kuma, a to je tada podignulo popriličnu prašinu. Naime, kumovi kraljevskih beba tradicionalno se najavljuju unaprijed, često ujutro na dan krštenja, i obično se bira stariji ili strani rođak. Međutim, par je bio odlučan da ceremonija od 25 osoba ostane privatna i da identitet Archiejevih kumova tada ne bude otkriven. ' vo je neprikladno. Vojvoda i vojvotkinja od Sussexa primaju suverenu donaciju: njihov sin nije 'privatni građanin'; njegovi kumovi predmet su javnog interesa, koji imaju odgovornost za njegovu duhovnu dobrobit.,' izjavio je tada profesor Adrian Hilton, predavač političke filozofije na Sveučilištu Surrey. No, u skladu s Mjerom župnih registara i evidencija iz 1978. godine, sva krštenja Engleske crkve javna su evidencija, uključujući kumove i službene ministre. Svi koji su spremni platiti potrebnu pristojbu mogu potražiti željene pojedinosti.

Zbog toga mnogi smatraju kako će po pitanju Lilibetinog krštenja Meghan i Harry napraviti sve 'po svome'. Mnogi smatraju kako je sve izvjesnije da će se Lilibetino krštenje održati u Meghaninoj rodnoj državi i to u tajnosti, ali bez kontroverzi koje su okruživale Archiejevo krštenje.'