PRINC FREDERIK

Majci je zamjerao što ga je zanemarivala, a utjehu je tražio u brzim automobilima i provodima

02.01.2024 u 12:39

Bionic
Reading

Nekada je bio, baš poput većine svojih vršnjaka, buntovni tinejdžer, no danas je budući danski kralj Frederik obiteljski čovjek koji je klimatski iznimno osviješten. Mnogi ga smatraju utjelovljenjem opuštene i liberalne monarhije koji je svoj put na sam vrh popularnosti u Danskoj odradio diskretno te se uspio nametnuti čak i u sjeni svoje iznimno popularne majke, kraljice Margrethe II

'Kada vrijeme dođe, vodit ću ovaj brod. Pratit ću te baš kao što si ti pratila svog oca', dijelić je to govora kojeg je 2022. izgovorio princ Frederik, prilikom slavlja povodom 50 godina koliko je tada na danskom tronu bila kraljica Margrethe.

Vrijeme je sada uistinu stiglo, a princ Frederik 14. siječnja zasjest će na tron tisuću godina stare monarhije i to nakon što je njegova majka, u novogodišnjem govoru, otkrila da namjerava abdicirati u korist svog sina.

Govori se kako se na taj potez odlučila kako bi 'spasila što se spasiti da' i to nakon što je Frederik uhvaćen u Madridu s atraktivnom Meksikankom Genovevom Casanovom.

Petogodišnji princ Louis osvojio je naša srca, evo što je ove godine izvodio Izvor: Profimedia / Autor: Neven Bučević/tportal

U svojim tinejdžerskim danima princ Frederik nije se osjećao ugodno zbog te silne medijske pažnje koja mu je data, kao ni zbog činjenice da će jednoga dana postati kralj. Vjerojatno je tih dana želio živjeti životom svojih vršnjaka, no to za njega nije bilo moguće.

Samopouzdanje je stekao tek u svojim dvadesetim godinama života. Sve do tada zamjerao je svojim roditeljima što su ga zbog kraljevskih obaveza zanemarivali, pa je utjehu tražio u brzim automobilima i razuzdanom noćnom životu. Zbog svog načina života devedesetih su ga smatrali razmaženim princem koji ne može odoljeti ludim noćnim provodima.

No, sve se počelo mijenjati nakon što je 1995. diplomirao na Aarhusu i time postao prva osoba u danskoj kraljevskoj obitelji koja je stekla diplomu na nekom fakultetu. U svojem životopisu ima i zapisano i studiranje na američkom Harvardu, gdje se školovao pod pseudonimom Frederik Henriksen.

Lažno prezime uzeo je u čast svog oca, francuskog diplomata Henrija de Monpezata, koji je ženidbom sa danskom kraljicom Margrethe postao princ Henrik.

Dobro upućeni u stanje danske kraljevske obitelji kažu kako je Frederik, koji tečno priča engleski, francuski i njemački, počeo odrastati tek kada se pridružio danskoj vojsci, gdje je morao odraditi školovanje. Dopala ga je mornarica Frogman Corps, gdje su mu dali nadimak 'Pingo' (pingvin, op.a.).

  • +9
Kraljica Mary Izvor: Profimedia / Autor: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Biti u tom korpusu iznimna je privilegija, jer je te 1995. tek jedan od četvorice, od ukupno 300 prijavljenih, prošao testiranja, a među njima je bio i Frederik, koji je 2000. četiri mjeseca proveo na skijaškoj ekspediciji po Grenlandu, kada je prešap 3500 kilometara.

Danas bi rijetki iz njegovog ponašanja mogli zaključiti da je u mladosti bio divlji, no njegova 'odvažna strana' smjestila ga je u bolnički krevet nakon nesreća koje je doživio na sanjkama i romobilu.

Budući danski kralj već je 19 godina u braku s Australkom Mary Donaldson, a brak im je u posljednje vrijeme na klimavim nogama i to otkako je javnost doznala za njegovu navodnu aferu u Madridu.