PREDNJAČE S NOMINACIJAMA

Ludo dobra godina: Zlatne globuse mogla bi obilježiti potpuna dominacija Netflixa

04.01.2020 u 08:18

Bionic
Reading

Dodjela filmske nagrade Zlatni globus smatra se početkom vrhunca sezone filmskih nagrada, a ovogodišnju 77. po redu, koja će se održati u nedjelju 5. siječnja, mogla bi obilježiti potpuna dominacija Netflixovih filmskih ostvarenja

Netflix s čak 17 nominacija prednjači među filmskim producentima, a slijede ga Sony s osam, te Disney i Warner Bros s po šest nominacija.

I među televizijskim producentima dominira Netflix, također sa 17 nominacija, HBO ih ima 15, a Hulu i Prime Video po pet.

U glavnoj filmskoj kategoriji bore se čak tri Netflixova originalna filma, što bi značilo da bi se filmska industrija u dogledno vrijeme iz kino-dvorana mogla preseliti u domove.

Netflixova drama 'Priča o braku' osvojila je najviše, šest nominacija za Zlatni globus, a s po pet je slijede filmovi 'Irac', koji se također prikazuje na Netflixu i Tarantinov 'Bilo jednom... u Hollywoodu', dok su Warner Brosov 'Joker' redatelja Todda Phillipsa te Netflixova 'Dvojica papa' redatelja Fernanda Meirellesa osvojili po četiri nominacije.

Marriage Story Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Među televizijskim ostvarenjima situacija je nešto ujednačenija, 'Černobil' (HBO), 'Kruna' (Netflix) i 'Nevjerovatno' (Netflix) našli su se na vrhu popisa s po četiri nominacije.

Ceremonija dodjele Zlatnih globusa često je i više nego točan indikator kako i komu će biti dodijeljeni Oscari u veljači. Zlatni globus rijetka je svečanost koja na istome mjestu okuplja radnike iz televizijskoga i filmskog svijeta.

Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

'Netflix uistinu ima dobru godinu', smatra urednik Varietyja Tim Gray, podsjećajući da je ta filmska platforma prošle godine 'izašla' samo s filmom 'Roma', a ove godine ima šest vrlo kvalitetnih filmskih ostvarenja.

Netflix je originalne filmove počeo realizirati tek 2015. godine, no u međuvremenu je utrošio milijarde kako bi privukao vrhunske filmske talente, financirajući istodobno raskošne sezonske kampanje kada su posrijedi nagrade.

The Two Popes Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Britanski komičar Ricky Gervais rekordan peti put bit će domaćin svečanosti na Beverly Hillsu, a od njega se i ove godine očekuju provokativne šale. No obećao je da će to biti posljednji put.

Ovogodišnji Zlatni globus za životno djelo dobit će Tom Hanks za velika dostignuća u filmskome svijetu u kojemu je poznat i kao filmski producent, a ne samo kao glumac, odlučilo je 90 članova Holivudske udruge stranih medija. Američki glumac već je dobitnik dvaju Oscara te četiriju Zlatnih globusa.