višestruko TALENTIRANa

Lucija Šerbedžija priprema svoj prvi album, a stihove je napisala sama: 'Nije me toliko savjetovao tata, koliko sestra Milica'

22.11.2021 u 09:59

Bionic
Reading

Domaća, kao i strana scena prepuna je primjera slavnih osoba koje su prešle iz jednog karijernog smjera u drugi i ondje se jednako dobro snašli. Novi primjer je i glumica Zagrebačkog kazališta mladih koja je 22. listopada imala premijeru predstave 'Ja sam ona koja nisam'. Poput oca Rade i brata Danila koji je svojedobrno bio član benda Greasballs i ona kreće u glazbene vode

'To je jedna, rekla bih, ženska predstava. Nije laka uloga, vrlo je izazovna. Naizgled je žena u njoj zlostavljana. Ali, svaka od tri žene u priči okreće stvari u svoju korist. Tekst progovara o brojnim društvenim temama, i to mi se jako svidjelo. Uživam je igrati, iako moram imati veliku koncentraciju, i fizičku i mentalnu', ispričala je Lucija Šerbedžija za Jutarnji list o ulozi u predstavi 'Ja sam ona koja nisam' u kojoj igra dvije uloge.

Najavila je još jednu predstavu za koju kaže da joj je izuzetno važna a koja će na daskama ZeKaeM-a biti izvedena 14. siječnja. 'Naslov je ‘Halo, halo, ovdje Radio Zagreb’. To je rečenica glumice, spisateljice i spikerice Božene Begović, o kojoj se u nas vrlo malo zna, a ostavila je golem trag u našoj kulturi. Ona je bila prva ženska spikerica na Radio Zagrebu. Bila je jedna od osnivačica PIK-a, Pionirskog kazališta. Režirala ju je Pavlica Bajsić i jako se veselim tom projektu', objasnila je glumica. Za potrebe predstave morala je čak, kaže nam kroz smijeh, naučiti i svirati sintesajzer.

Glazba joj je bliska. Priprema svoj prvi samostalni album s deset pjesama za koje je sama napisala tekst, a koje su u stilu art-popa.

'Idućeg tjedna izlazi prva pjesma s albuma koji snimam. Volim pjevati, oduvijek. Ima u tome nešto zanimljivo, pjevači uvijek vole glumiti, a glumci vole pjevati. Glazba mi je izuzetno važna u životu, pjevanje mi je neizmjerna radost, no još nikad nisam napravila ovako značajan korak, tako da se veselim', rekla je Lucija. Nije joj bilo lako krenuti.

'Priznajem, u početku sam bila poprilično frustrirana. Dosta čitam, imam određeno strahopoštovanje prema pisanoj riječi i nije bilo lako krenuti pisati. No, rekla sam sama sebi, Lucija, moraš krenuti. Zamisli najljepšu ljubavnu pjesmu na papiru koju si pročitala i kreni. I tada sam shvatila da je poanta u jednostavnosti i igri riječima', opisala je Lucija. Otkrila je da je poanta njezinih pjesama jednostavnost i iskrenost, a prva pjesma uskoro će ugledati svjetlo dana - singl 'Vodi me'.

  • +7
Lucija Šerbedžija Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX

Želja joj je da njezin album bude 'kao lijepi, topli zagrljaj'. 'Još ne znam kako će se zvati, ali znam da će imati deset pjesama, jedan duet i jednu obradu... Čini mi se da sam se posljednjih godina oslobodila. Više nemam onu tremu koja te blokira. S godinama se riješiš toga', iskrena je. Na pitanje je li otac bio inspiracija te namjerava li i sama imati koncert, kazala je da bi to bilo genijalno.

'Veselila bih se tomu. Ali, zapravo, nije me toliko savjetovao tata koliko sestra Milica, koja je završila Paul McCartney Music School u Liverpoolu. Puno mi je pomogla, zvala sam je kad mi je trebao savjet. Ona je svakako glazbeno najtalentiranija u našoj obitelji, pa mi je bila od velike pomoći. Ljudi su me često slušali kako pjevam i rekli da to moram snimiti, pa sam odlučila poslušati te savjete', ističe Lucija.

Progovorila je o vremenu pandemije i priznala je da je u početku bila depresivna. Osim lockdowna, dvaput je slomila kuk u posljednjih pet godina. 'Protekli mjeseci bili su teški. Ali, život me naučio da uvijek pokušam biti pozitivna i vidjeti svjetlo. Ako pada kiša, kažem, super, automobil mi se pere. Bila sam nedonošče, prerano sam se rodila i jedva preživjela, navikla sam se na borbu. Zato i sada mnogo radim na sebi. Planinarim, meditiram, zadovoljna sam koliko se može biti. Hrabrost dolazi tek kad shvatiš koliko si zapravo nemoćan. Kad mi je potres oštetio stan, uzela sam stvar u svoje ruke i sama gletala pukotine', poručila je.