NAKON DUGO GODINA

Led Zeppelin konačno dobio spor, 'Stairway to Heaven' nije plagijat

10.03.2020 u 10:01

Bionic
Reading

Led Zeppelin je dobio dugogodišnji spor u pogledu autorskih prava, pošto je američki sud presudio da legendarni britanski rock band nije plagirao hit 'Stairway To Heaven', piše BBC

Grupa je 2014. godine optužena da je 'ukrala' pjesmu Taurus američkog benda Spirit.Taurus je nastao 1968., tri godine prije nego što je napisan hit 'Stairway to Heaven'.

Američki prizivni sud u San Franciscu potvrdio je prvostupanjsku presudu iz 2016. godine kojom je utvrđeno da Led Zeppelin nije kopirao popularni instrumental iz pjesme.

Stairway To Heaven redovito se pojavljuje na listi najvećih rock hitova ikada napisanih, a slučaj je jedan od najdugotrajnijih u glazbenoj industriji.

Da je utvrđeno suprotno, pjevač Led Zeppelina Robert Plant i gitarist Jimmy Page morali bi platiti milijunske iznose odštete.

Pjesmu benda Spirit napisao je gitarist Randy Wolfe, poznat kao Randy California, koji je preminuo 1997. Tužbu je 2015. pokrenuo zastupnik pokojnoga Wolfea, Michael Skidmore, optuživši Planta i Pagea za krađu. 

Led Zeppelin i Spirit nastupali su zajedno na turnejama nakon što je pjesma napisana, a Skidmore je ukazivao na to da ju je Page možda skladao pošto je uživo čuo pjesmu Taurus. 

Proces je 2016. premješten na najviši sud na kojemu su svjedočili i Page i Plant. Porota je odbacila tvrdnje, donijevši odluku po kojoj pjesme 'nisu slične'.

No prizivni sud u San Franciscu je 2018. presudio da su u prethodnome sudskom procesu počinjene pogreške te je zakazao novo ročište. 

Panel od 11 sudaca u ponedjeljak je, 9. ožujka donio konačnu presudu po kojoj Stairway To Heaven nije plagijat pjesme Taurus.

'Stairway to Heaven' pjesma je s četvrtog, nenaslovljenog albuma Led Zeppelina koji se često naziva 'Led Zeppelin IV'.