ZAOKRET EKSCENTRIČNE DIVE

Lady Gaga najugodnije je iznenađenje godine: Skinula je sve maske, otkrila najveću životnu traumu i trijumfalno se vratila prvoj ljubavi

27.10.2018 u 16:45

Bionic
Reading

U proljeće ove godine navršilo se desetljeće od objavljivanja pjesme 'Just Dance', prvog singla Lady Gage, kojim je krenuo njezin uspon prema statusu jedne od najvećih svjetskih pop zvijezda. Nakon turbulentnog desetljeća, koje Gaga opisuje kao vrtlog u kojemu su se izmjenjivali napadi nevjerojatne kreativnosti s naletima nevjerojatne emocionalne boli, dogodila joj se uloga u filmu 'Zvijezda je rođena', zbog koje je mnogi već vide sa zlatnim kipićem u ruci. Manje je poznato to da je mladoj Stefani Joanne Angelini Germanotta (što je pravo ime Lady Gage) gluma bila prvi izbor, ali se zbog nervoze koja ju je pratila na audicijama otisnula u glazbene vode

Iako je počela svirati klavir s četiri godine, a pjesme pisala već s jedanaest, Gagi je karijera glumice bila primamljivija od one pjevačice pa se s dvanaest godina upisala na Institut za kazalište i film Lee Strasberg, a kasnije i na Umjetničku akademiju Tisch u New Yorku.

'Nevjerojatno sam voljela glumu, ali na audicijama sam bila stravična, toliko nervozna da to jednostavno nisam bila ja', prisjetila se u intervjuu za Vogue Lady Gaga. Odlučila je stoga postati glazbenica, a ugovor za snimanje albuma imala je za manje od godinu dana.

U deset godina glazbene karijere Lady Gaga je više od 500 puta bila nominirana za različite nagrade, od čega je gotovo polovicu i osvojila. Jednu od njih, nagradu Zlatni globus, osvojila je i kao najbolja glumica u mini seriji ili televizijskom filmu, za ulogu Elizabeth, vlasnice hotela u petoj sezoni serije 'American Horror Story: Hotel'. Strast i talent za glumu pokazivala je i u nekim svojim ranijim glazbenim spotovima, poput 'Telephone' i 'Marry the Night', a našla se i u nekoliko cameo uloga u filmovima Roberta Rodrigueza.

Ona o kojoj svi govore, i za koju joj predviđaju Oscara, uloga je mlade glazbenice Ally u trećem remakeu filma 'Zvijezda je rođena', o njezinoj ljubavi s Jacksonom Maineom, alkoholičarom i ocvalim rokerom na zalasku karijere.

Bradley Cooper i Lady Gaga kliknuli su na prvu

'Uvijek sam željela biti glumica. Od sto ljudi 99 ih ne mora vjerovati u tebe, ali dovoljan ti je onaj jedan koji vjeruje', rekla je Gaga predstavljajući ljetos film na 75. Mostri u Veneciji.

Taj jedan je iskusni glumac i redateljski debitant Bradley Cooper, koji Gagi ulogu nije ponudio zahvaljujući audiciji, nego gledajući i slušajući 2016. kako pjeva na dobrotvornom koncertu za borbu protiv raka.

'Kose zalizane unatrag pjevala je 'La Vie en Rose', a ja sam se osjećao kao da lebdim. Njezini pokreti tijekom izvedbe pjesme i zvuk njezina glasa su me očarali', prisjetio se Cooper te je potom nazvao Gagina agenta i već sljedećeg dana otputovao posjetiti je u Malibuu.

Gaga pamti da se s Cooperom srela i ranije, prije otprilike pet godina, na snimanju emisije 'Saturday Night Live', ali samo kratko. U drugom susretu, u njezinoj kući, trenutno su kliknuli pa kaže kako se osjećala kao da se znaju cijeli život. Našli su se u njezinu vrtu, ona je pitala je li gladan i vrlo brzo su se premjestili u kuhinju te mu je pripremila špagete s mesnim okruglicama. U razgovoru, prisjeća se Gaga, Cooper je poželio da zajedno otpjevaju jednu pjesmu.

Lady Gaga - Is That Alright? Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

'Cijela stvar ima smisla samo ako možemo pjevati zajedno', objasnio je Cooper Gagi svoju želju. Strepio je da će njegov prijedlog izazvati njezin podsmijeh, a ona je samo pitala koju pjesmu želi pjevati.

Rekavši joj da je riječ o staroj pjesmi Creedence Clearwatera 'Midnight Special', Gaga je s interneta skinula notni zapis i sjela za klavir, a riječi pjesme su gledali s Cooperova pametnog telefona.

'Kad je Bradley počeo pjevati, prestala sam svirati i rekla mu da ima vrlo moćan glas. Pjeva iz trbuha pa sam odmah znala da može glumiti rock zvijezdu, a mislim da u Hollywoodu nema baš puno onih koji to mogu', rekla je za Vogue Gaga i otkrila kako je to bio trenutak u kojem je shvatila da bi film mogao biti stvarno poseban.

  • +9
Lady Gaga i Bradley Cooper Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Rekla je kako bismo trebali to snimiti pa sam uključio svoj telefon i otpjevali smo pjesmu. Stvar je funkcionirala i bilo je ludo, a taj je video jedan od onih zahvaljujući kojima sam od Warner Brosa dobio zeleno svjetlo za snimanje filma', prisjetio se tog trenutka u jednom intervjuu i Cooper.

'Bila sam jako uzbuđena kad sam shvatila da Bradley u filmu neće samo glumiti, nego će ga i režirati. Za mene je on briljantan glumac, njegova sam velika obožavateljica i znala sam da će sve što napravi biti eksplozija njegova talenta', rekla je za Entertainment Weekly Gaga te je Bradleyju poklonila potpuno povjerenje.

Kemija između dvoje likova u filmu djeluje toliko stvarno jer je bila stalno prisutna između dvoje umjetnika tijekom rada na njemu, a Cooper kao primjer navodi to da su snimajući probne snimke jednog popodneva u njezinoj kući prošli kroz deset stranica skripte, što rijetko kome pođe za rukom.

Za tu kemiju, priznaje Cooper, zaslužna je velikodušnost Gage kao umjetnice, što mu je omogućilo ugodan rad od samih početaka. Pripomoglo je vjerojatno i to što su oboje s Istočne obale, oboje imaju talijanske korijene, a kako je u jednom intervjuu rekao Cooper, 'odrastali su u sličnim uvjetima, u skladnim obiteljima i u ljubavi'.

Lady Gaga - Look What I Found (A Star Is Born) Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Crtice iz Gagina života provlače se i kroz film

Današnje su pop zvijezde vrlo mlade pa je Cooper pripremajući Gagu za ulogu često naglašavao da je to film o tome što bi se dogodilo da nije uspjela do svoje 31. umjesto 21. godine. Razgovarali su dosta i o njezinim počecima na Lower East Sideu, a ona mu je pričala o baru s drag queens u koji je voljela zalaziti, što mu se učinilo zgodnim za njegovu priču.

U jednoj od najupečatljivijih scena filma, na samom početku, Cooperov lik Jackson u očajničkoj potrazi za alkoholom upada u noćni gej bar na večer drag queens, a jedina žena kojoj su drag queens dopustile da zauzme mjesto na njihovoj pozornici je Gagin lik Ally. Slušajući kako pjeva 'La Vie en Rose', Jackson se zaljubljuje u Ally.

Uvjerljivost te scene pripisana je kemiji između Coopera i Gage, ali pomogli su i detalji iz Gagina života, koje je Cooper učinio uvjerljivijim angažirajući nekoliko stvarnih drag queens koje je poznavao iz Philadelphije, kao i Gaginih stvarnih plesača, koreografa i stilista koji se pojavljuju u nekoliko scena.

Jedan od najvećih izazova Gagi bio je stvaranje lika glazbenice koja ne sliči stvarnoj pjevačici koja je svojom šminkom i stajlinzima publiku nerijetko ostavljala u šoku, a kao najočitiji primjer podsjetit ćemo na njezinu haljinu od komada sirovog mesa na MTV-jevoj dodjeli nagrada 2010. godine.

  • +8
Zvijezda je rođena: Lady Gaga i Bradley Cooper Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Kako bi što uvjerljivije utjelovila Ally, Cooper je od Gage tražio nešto što bi se rijetko tko usudio.

'Sjećam se vrlo, vrlo dobro. Počeli smo snimati probne snimke i dok sam se spuštala stepenicama svoje kuće, on me dočekao s maramicom za skidanje šminke. Napravio je nekoliko poteza na mom licu, na kojem je bilo malo šminke, a on mi je rekao da je ne želi uopće', rekla je Gaga na predstavljanju filma u Veneciji.

Nervoze joj, kako kaže, nije nedostajalo stvarajući ovaj film, ali duboko u sebi, u svom srcu, znala je da može pružiti istinsku glumačku izvedbu. U jednoj je sceni Cooper improvizirao i malo je povrijedio jer je uvredu njegova lika Jacksona upućenu Ally doživjela osobno.

Na snimanju scene u kojoj pijani Jackson upada u kupaonicu i počne je vrijeđati, a u jednom joj trenutku govori da je ružna, taj je njegov komentar na Gagino lice navukao šokirani izraz koji nije bio odglumljen jer toga nije bilo u scenariju.

'Gledajući film, vidim toliko toga što me podsjeća na mene kada sam bila mlađa, kada nisam vjerovala u sebe, kada sam u školi bila žrtva bullyinga, osjećala se ružnom, a jedini bijeg od svega pronalazila sam u glazbi. Zato sam se i počela baviti pjevanjem, pisanjem pjesama i glumom - željela sam pobjeći od sve te boli', rekla je Gaga, ustvrdivši da se itekako može pronaći u liku Ally.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

'Mislim da nije bila svjesna te posljednje riječi koju joj je Jack uputio. Sjećam se da smo imali dva ponavljanja i imao sam dobar osjećaj o sceni, no kao i većinu dana, mislio sam da možemo još bolje, stoga smo snimili još jednom. Jack je postao otvoreniji i scena je bila teška i mučna, no njezina reakcija bila je savršena', dao je svoje viđenje te situacije i sam Cooper u intervjuu za news.com.au.

Možda najbolji komentar te scene dala je Gaga na hvaljenom soundtracku koji je objavljen istoga dana kad i film, a koji je ona producirala. Prema njezinoj je ideji cijeli soundtrack protkan dijelovima dijaloga iz filma, a uvrštene su i neke pjesme koje ne možemo čuti u njemu. Jedna od njih je i vrlo tužna balada 'Before I Cry', za koju je Gaga prvi put skladala gudački aranžman i dirigirala u studiju cijelim orkestrom. Pjesmi 'Before I Cry' na soundtracku prethodi taj mučni dijalog koji ju je nadahnuo da napiše ovu baladu.

Ideja da se sve pjesme izvode uživo bila je Gagina

Poznato je koliko je truda glumac i redatelj Bradley Cooper uložio u svoj redateljski prvijenac, no odluci da nauči svirati gitaru i klavir, kao i da poradi na svom vokalu, kumovala je upravo Lady Gaga. Ona mu nije bila samo glavna glumica u filmu i kao što je ona njemu poklonila potpuno povjerenje što se tiče glume, tako se i on zahvaljujući njezinoj glazbenoj stručnosti potpuno pouzdao u nju. Iako nije glazbenik, uživo je nastupio pred 80 tisuća ljudi, a kako je došlo do toga, objasnio je Robertu De Niru na Tribeca Film Festivalu u travnju ove godine.

'Rekla mi je odmah na početku da ćemo se nagoditi. Kako prije nije imala glavnu ulogu u filmu, odlučila mi je pokloniti potpuno povjerenje kako bismo dobili njezinu najbolju glumačku izvedbu. Zauzvrat, ponudila mi je da će se pobrinuti da ja postanem glazbenik jer ćemo sve pjesme u filmu pjevati uživo', otkrio je De Niru Cooper, priznavši da je ostao malo zatečen tom idejom.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

'To je jedini način na koji cijela stvar može funkcionirati. Ne podnosim glazbene filmove u kojima je očito da je glazba unaprijed snimljena, a ljudi samo miču usne', rekla je Cooperu Gaga.

'Lady Gaga je toliko dobra da bi se, ukoliko svijet koji sam stvorio ne bi bio vjerodostojan, sve srušilo u sekundi. Sve je trebalo podići na njenu razinu', rekao je Cooper, a godinu i pol učio je svirati gitaru i klavir te vježbao svoj glas kako bi ga spustio za oktavu i na koncu napisao tri pjesme.

Privatni život drži za sebe, ali samo djelomično

Po pitanju privatnog života ne može se reći da je Gaga zatvorena, ali nije sklona popuštati pritiscima i znatiželji te ono što je važno reći, i kada će to reći, o tome odlučuje sama. U siječnju ove godine krenula su nagađanja da se zaručila za svog agenta Christiana Carina kada se na dodjeli nagrada Grammy pojavila s prstenom na ruci. Sva ta šuškanja nije željela komentirati, a onda je nedavno na godišnjem druženju, koje je povodom 25. godišnjice organizirao Elle Women u hotelu Four Seasons u Los Angelesu, u svom govoru posebno zahvalila 'zaručniku Christianu'.

  • +10
Lady Gaga i Christian Carino Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Od Gage nećete tako lako doznati gdje je bila na godišnjem odmoru, ali o seksualnom zlostavljanju koje je doživjela kao tinejdžerica danas govori vrlo otvoreno iako nije uvijek bilo tako. U intervjuu za Time Out, dan nakon izlaska drugog studijskog albuma 'Born This Way' 2011. godine, Gaga je upitana što je saznala o sebi pišući te pjesme.

'To da vas zlostavljanje prati cijeli vaš život. Bez obzira koliko ljudi vrište vaše ime i koliko hitova imate, još uvijek se možete buditi s osjećajem da ste gubitnik. A ako niste u stanju i niste voljni ponovo otvarati ranu svaki put kad pišete pjesmu, ako ste odlučili ne zaviriti u sebe kad stvarate glazbu, uistinu niste zavrijedili biti nazvani umjetnikom', rekla je Gaga, a na pitanje tko joj je bio najgori zlostavljač u školi, čini se kao da je bila vrlo blizu tome da u potpunosti otvori dušu.

'Ja... vidim... nju... u svojoj glavi', odgovorila je Gaga, uz opasku novinara da je izgovarajući to izgledala malo potreseno, a onda se pribrala i rekla kako je bilo puno nasilnika i nastavila govoriti o tome kako ponovno i ponovno mora otvarati i zašivati rane te se opetovano pitati 'zašto sam ovdje?'.

'A moram biti ovdje jer znam da je moja svrha biti umjetnica i da se moram vraćati preko tih rana, zlostavljanja, osjećaja nesigurnosti, svih stvari koje su se pojavile u mom djetinjstvu i nastavile se ponavljati kroz moju karijeru. Ne možete me pogledati u oči i reći mi da sam jedna od njih. Znam da nisam i da nikad neću biti', rekla je Gaga, dodajući kako ju je nasilničko ponašanje toliko duboko povrijedilo da mora iznova i iznova stvarati glazbu.

Na pitanje ima li nešto što joj se ne sviđa od njezina rada, Gaga je za Time Out bez puno razmišljanja ispalila kako spot za pjesmu 'Telephone' toliko mrzi da ga ne može ni gledati.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

'Beyonce i ja zajedno smo sjajne, ali u tom videu ima toliko mnogo ideja da kad ga gledam, vidim samo pulsiranje svog mozga idejama i žalim što nisam sredila to malo više. Najsmješnije od svega je to da se gomili klinaca s foruma na Popjusticeu ne sviđa video 'Alejandro', meni jedan od najdražih', rekla je Gaga i na opasku da je to možda zato što je malo smireniji, uz potvrdno klimanje glavom dodala: 'Nije tako užurban. Ljudi vole kaos u mom mozgu, no meni je to zastrašujuće.'

Ono što je tada prešutjela to je da ju je kad je imala 19 godina silovao glazbeni producent. Prošlo je puno godina u kojima je tu traumu nosila u sebi, ne govoreći nikome o njoj.

'Gotovo kao da sam pokušavala izbrisati to iz svoga mozga, a kad je napokon sve izašlo iz njega, bilo je poput velikog, ružnog čudovišta s kojim sam se morala suočiti da bih se izliječila', objašnjava za Vogue Gaga, koja je krajem 2016. godine u intervjuu u televizijskoj emisiji 'Today' otkrila da pati od PTSP-a zbog zlostavljanja.

'Ta objava da patim od PTSP-a bila je tek početak bitke s mentalnim problemima. Osjećala sam se kao da lažem cijelom svijetu jer sam osjećala toliko boli za koju nitko nije znao. Nisam željela više ništa skrivati i morala sam to priznati', kaže Gaga te je svoje osjećaje uzrokovane tom traumom usporedila s osjećajem kad se nalazite u roller coasteru pred vrlo strmim spustom, kad vas je strah i propadanje osjetite u trbuhu.

'Dijafragma se podigne, počnem teško disati, grči mi se cijelo tijelo i počnem plakati. Osjećala sam se kao žrtva traume, i to svakodnevno, te uvijek kažem da trauma ima mozak i pronađe svoj put do tebe u svemu što radiš', opisuje patnje kroz koje je prolazila.

S Diane Warren napisala je 2015. godine pjesmu 'Til it Happens to You' za dokumentarni film o seksualnom zlostavljanju 'The Hunting Ground' te je osvojila nominaciju za Oscara pa je nastupala na dodjeli nagrada 2016. godine. Na pozornici je s njom tada bilo pedeset žrtava zlostavljanja, pa je na neki način prorekla pokret MeToo, koji se na Gagino veliko iznenađenje dogodio godinu kasnije.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

'Gledajući kako se događa MeToo, osjećala sam se kao zagovornik, ali i šokirani član publike. Još uvijek sam u nevjerici, a ja nikad nisam otkrila tko me zlostavljao. Mislim da svaka osoba ima svoj odnos prema takvoj traumi', kaže Gaga.

Ove godine Lady Gaga je svoju europsku turneju morala skratiti za deset nastupa, zbog posljedica koje je na nju ostavilo seksualno zlostavljanje. U rujnu prošle godine na Twitteru je objavila kako pati od ekstremne boli živaca uzrokovane fibromialgijom, složenim i još uvijek krivo tumačenim sindromom za koji ona vjeruje da je izazvan seksualnim napadom. S vremenom se stvar pogoršavala, a doprinos u tome imali su i surovost turneje i težina Gagine slave.

Kako bi rasvijetlila sindrom, pustila je kamerama da dokumentiraju njezinu patnju. Dokumentarac 'Gaga: Five Foot Two' producirao je Live Nation Productions, a emitiran je također u rujnu prošle godine na Netflixu.

'Strahovito su me iritirali ljudi koji ne vjeruju da je fibromialgija stvarna. Za mene, a mislim i za mnoge druge, to je zaista ciklon anksioznosti, depresije, PTSP-a, traume i poremećaja panike koji prenapregnu živčani sustav i kao rezultat toga u njemu se javlja bol', objašnjava Gaga i dodaje kako bi ljudi morali biti suosjećajniji jer kronična bol i svakodnevna buđenja, ne znajući kako ćete se osjećati, nisu šala.

Danas je Gagino zdravstveno stanje puno bolje, a ona to zahvaljuje fantastičnim liječnicima koji su joj pomogli, brinu se o njoj i spremaju je za nastupe.

Ipak će malo usporiti tempo. U sljedeće dvije godine, počevši od 28. prosinca, Gaga će nastupati 74 puta u Las Vegasu, pred auditorijem od 5300 ljudi. Show će se zvati 'Lady Gaga Enigma', a ugovor vrijedan 100 milijuna dolara potpisala je s MGM Resorts Internationalom. Smireniji tempo glazbenih nastupa omogućit će joj da povede više brige o svom zdravlju, ali i da više vremena posveti glumi, za koju će sad vjerojatno biti više prilika.

'Oduvijek sam mrzila stigmu oko Las Vegasa, da je to mjesto na koje odlazite na zalasku karijere. Za mene je to apsolutno ostvarenje sna i nešto što sam oduvijek željela raditi', kaže Gaga.

Neobični glazbeni uzori Lady Gage

Zanimljiva i kompleksna Lady Gaga drugačija nije ni po pitanju glazbenih uzora. Kako je zvjezdani status dosegnula pjevajući pop i electro dance pjesmuljke, zanimljivo je bilo čuti kako joj je uzor bio Bruce Springsteen, a zahvaljujući ljubavi njezina oca prema The Bossu, dobila je i svoj prvi klavir.

'Springsteen je imao velik utjecaj u našem domu. Otac mi je, mislim za Božić, poklonio notnu knjigu pjesama Brucea Springsteena, a u njoj je bila i 'Thunder Road', meni najdraža njegova pjesma. 'Naučiš li svirati ovu pjesmu', prisjeća se očevih riječi Gaga, 'podići ćemo kredit i kupiti veliki klavir'. Sjećam se da mi je to bilo užasno teško. Svirala sam tada već velike klasične komade duge 15 stranica, a tada sam se suočila sa Springsteenovom pjesmom. U knjizi koju sam dobila nalazilo se nešto kao gitarski akordi, što me zbunilo. Nisam ih razumjela, ali počela sam čitati i naposljetku sam je uspjela skinuti', rekla je u dokumentarcu Lady Gaga, kojoj je Springsteenov saksofonist Clarence Clemons svirao u nekoliko pjesama s albuma 'Born This Way'.

No nije The Boss jedini uzor Lady Gage iz krugova rock klasika, spominju se tu još Iron Maiden, Black Sabbath i Pink Floyd.

Uoči izlaska albuma 'Born This Way', Gaga je tweetnula fotografiju na kojoj pozira s Nickom McBrainom, bubnjarom Iron Maidena, nakon što je bend upoznala u backstageu njihova koncerta u Tampi na Floridi. Prije toga se, kako je kasnije rekla u intervjuu Rolling Stoneu, za vrijeme pjesme 'The Number of the Beast' spustila s prijateljima u gomilu, plesala i pjevala, a obožavatelji Maidena koji su je prepoznali bili su vrlo topli i srdačni pa se fenomenalno provela.

Jednom ju je prilikom pohvalio Ozzy Osbourne, a kad je to čula, preplavilo ju je oduševljenje te je otkrila kako je 'najveći obožavatelj Black Sabbatha na Zemlji'. Ne treba zaboraviti ni to da svoje umjetničko ime duguje nazivu pjesme još jednih rock velikana, a riječ je o pjesmi 'Radio Ga Ga' grupe Queen.

O ludim kostimima i modi

Moda, umjetnost i glazba za nju su, kako je rekla u Vogueu, uvijek bili neki oblik oklopa.

'Jednostavno sam stvarala sve više i više fantazija u koje bih bježala, bilo je to poput iskakanja iz kože. I svaki put kad bih izašla iz neke kože, bilo je to poput tuširanja kad se osjećaš prljavo: izbavite se, operete, skinete sve loše i postanete nešto novo', objašnjava Gaga svoje nevjerojatne kreacije.

'Sjećam se da me pomisao kako moram biti 'normalna', ili manje od onoga kakva god da sam rođena, činilo vrlo nervoznom. Stoga sam odabrala taj radikalan užitak u izražavanju onoga što jesam na te mnogobrojne grandiozne načine. Bio je to vrlo uljudan način da kažem - odje....', uz smijeh je Vogueovu novinaru objasnila Gaga i dodala: 'Nikad se tu nije radilo o pokušaju da izgledam savršeno, uvijek se radilo samo o tome da budem svoja.'

  • +16
Lady Gaga Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Te kostime Gaga drži pod ključem u dvije prostorije svoje kuće u Malibuu. Ispunjene su stalcima i stalcima odjeće od kože, perja, šljokica, ali i crnih komada. Puno je u tim prostorijama radova Saint-Laurenta, tamo je i McQueenov ogrtač koji je izrađen po mjeri za videospot 'Alejandro', ali i puno Giannija Versacea iz devedesetih.

'Nešto od toga i nosim, ali uglavnom skupljam kako bih sačuvala i očuvala te jednog dana dala u muzej, jer jednostavno volim ove dizajnere', otkrila je Gaga.

Pod ključem je i ružičasta fedora, šešir koji je nosila u gotovo svakom videu i na svakom nastupu s njezine turneje 'Joanne', na kojima se počela predstavljati velikim dijelom kao ona sama.

  • +5
Lady Gaga Izvor: Reuters / Autor: Reuters