odmaralište 'Cal Neva'

Kuća Marilyn Monroe u Los Angelesu spašena, a bungalov na jezeru Tahoe se ruši

18.09.2023 u 10:22

Bionic
Reading

Kuća u kojoj je u Los Angelesu živjela i umrla Marylin Monroe privremeno je spašena od rušenja, no te sreće neće biti njezin omiljeni bungalov u nekadašnjem odmaralištu i kockarnici na jezeru Tahoe, prenijeli su lokalni mediji

Drveni bungalov broj 3. u odmaralištu Cal Neva na granici Nevade i Kalifornije s pogledom na jezero Tahoe, okružen visokim drvećem i terasom, bio je njezino omiljeno mjesto za odmor. No bungalov će biti srušen zbog planova za izgradnju luksuznog hotela.

Bungalov je bio opremljen krevetom u obliku srca i tajnim tunelom za sastanke i mjesto je gdje je Monroe bila vikend prije smrti.

Monroe se navodno u tom bungalovu i predozirala. Pjevač Frank Sinatra, suvlasnik kompleksa koji je boravio u bungalovu broj 5, i Sam Giancana, čikaški mafijaški boss i navodni tihi Sinatrin partner u Cal Nevi, kojemu je bio zabranjen pristup kockarnicama u Nevadi i koji je Sinatru na kraju koštao licence za kockarnice, pronašli su je, oživjeli i odveli u bolnicu.

Odmaralište je kasnije nastavilo s radom pod drugim vlasnicima, a gosti su mogli odsjesti u Monroeinom bungalovu za nekoliko stotina dolara po noći.

Za razliku od bungalova njezina kuća u losanđeleskoj četvrti Brentwood privremeno je spašena od rušenja.

Sadašnji vlasnici kuće, njezinog posljednjeg doma u kojem je umrla od predoziranja drogom 4. kolovoza 1962. i jedinog koji je sama posjedovala, zatražili su odobrenje za njezino rušenje, ali lokalni stanovnici i članovi gradskog vijeća Los Angelesa pokušavaju je spasiti te vijeće razmatra da joj se dodijeli status kulturno-povijesnog spomenika.

Nakon pokretanja postupka prije tjedan dana u gradskom vijeću za kuću u španjolskom kolonijalnom stilu, gradski odbor za izgradnju i sigurnost odmah je poništio dozvolu za rušenje koja je izdana dan ranije.

Sam prijedlog gradskog vijeća također zabranjuje veće preinake na posjedu dok je u tijeku preispitivanje njegovog potencijalnog statusa kao znamenitosti.

Monroe je kupila jednokatnicu s četiri spavaće sobe od 270 četvornih metara ranih 1960-ih za 75.000 dolara nakon raspada trećeg braka s Arthurom Millerom.

Bila je to jedina rezidencija glumice, koja je dio djetinjstva provela u sirotištu ili udomljena, koju je imala u svom vlasništvu.

Filmska zvijezda pronađena je mrtva u spavaćoj sobi kuće u kolovozu 1962. u dobi od 36 godina. Kao uzrok smrti navedeno je akutno trovanje barbituratima.

Nekretnina koja uključuje bazen i gostinjsku kuću, sada je u vlasništvu američke zaklade koja ju je kupila za 8,35 milijuna dolara.