KRALJEVSKI OSLONAC

Kraljica Elizabeta prvi put na javnom angažmanu sigurniji korak osiguravala štapom

12.10.2021 u 22:03

Bionic
Reading

Dolazeći na misu zahvalnicu, povodom obilježavanja stote obljetnice Britanske kraljevske legije u Westminsterskoj opatiji, kraljica Elizabeta je u utorak prvi puta koristila 'modni dodak' koji se rijetko viđao uz nju – štap za ugodnije kretanje starijih osoba

U pratnji svoje kćeri princeze Anne, 95-godišnja kraljica Elizabeta, koja je pokroviteljica dobrotvornih organizacija oružanih snaga, do Westminsterske opatije stigla je automobilom.

Kraljicu se rijetko viđa sa štapom za hodanje, a među rijetkim slučajevima korištenja tijekom javnog angažmana su oni 2003. i 2004. godine, nakon operacije koljena.

S ortopedskim štapom je napustila bolnicu kralja Edwarda VII u Londonu nakon operacije, a drveni štap koristila je na misi u Sandringhamu dva tjedna kasnije. Nekoliko dana kasnije, upotrijebila je drugi podesivi štap prilikom otkrivanja niza brončanih vrata na imanju Sandringham.

Kako nisu navedeni nikakvi posebni zdravstveni razlozi, štap koji je koristila u utorak bio je uz kraljicu zbog ugodnijeg osjećaja sigurnosti. Na njenu odluku vjerojatno je utjecao popločan i neravan ulaz u Opatiju.

Kraljici je štap pružen nakon što je izašla iz svoje državne limuzine, a prema pisanju Daily Maila do svoga se mjesta slobodno kretala dok je hodala. Prilikom odlaska, ponovno je upotrijebila štap.

  • +15
Kraljica Elizabeta sa štapom za hodanje Izvor: Profimedia / Autor: Arthur Edwards/WPA Pool / Shutterstock Editorial / Profimedia

Do svog mjesta kraljica nije došla kroz tradicionalna Velika zapadna vrata, već kraćim putem na ulaz kroz Dvorište pjesnika. U oba slučaja, piše Daily Mail, sve je prilagođeno kraljičinoj udobnosti, no Buckinghamska palača nije željela ništa komentirati.

'Štap ima pomalo neobičnu ručku, ali čini se da je udoban pratitelj i kraljičin štap za hodanje u ovakvim prilikama. Osiguranje i podrška vodeći su na popisu zahtejva za hodanje. Iako se čini da se kraljica ne oslanja potpuno na svoj štap za hodanje, on joj može pružiti onaj važan osjećaj dodatne podrške koju pruža štap za hodanje', komentirao je Paul Simmonds, vlasnik londonskog poduzeća specijalliziranog za štapove za hodanje.

Simmonds je primijetio i vrpcu za zapešće na prednjoj strani štapa, što kraljici pomaže na dva fronta.

'Štap za hodanje ovako je uvijek pri ruci i lako ga je uhvatiti kad zatreba, a i manja je mogućnost da ga ostavite, čak i uz ovako zgusnust raspored obaveza kraljice', rekao je Simmonds.

Christine Naysmith, direktorica trgovine koja prodaje štapove za hodanje, kaže kako je riječ o starom treking štapu s drškom od pluta, njoj nepoznate marke. Pretpostavlja da je riječ o kućnom štapu koji se koristio za treking izlete u planine, no nije najsretnija što ga vidi u kraljičinim rukama.

'Ne bi uopće trebala koristiti ovu vrstu štapa za hodanje. Mehanizam unutar kojeg se drže dijelovi teleskopskog štapa nije prikladan za upotrebu kao pomoć pri kretanju. U slučaju jačeg oslanjanja na njega, polako bi utonuo u sebe', objašnjava Naysmith i dodaje kako ona ima savršen štap za hodanje koji se uklapa u kraljičin stil odijevanja.

'No, kraljica o kojoj govorimo vjerna je motu 'snađi se i popravi'', kritična je Naysmith.