BRITANSKI DVOR

Koju će titulu dobiti Kate Middleton kad princ William jednom postane kralj

17.08.2018 u 06:41

Bionic
Reading

Kate Middleton nosi titulu vojvotkinje od Cambridgea koju je dobila udajom za princa Williama, a njezin je suprug drugi u redu za krunu nakon svog oca, princa Charlesa

Britansku, ali i svjetsku javnost, kraljevska obitelj itekako zanima, pa su se pojavila i nagađanja oko titule koju će Kate dobiti jednoga dana nakon što princ William postane kralj.

Iako je omiljena kraljica Elizabeta II usprkos svoje 92. godine u izvrsnoj formi, pa je teško zamisliti ikoga drugog na britanskom tronu, jednoga dana će krunu naslijediti njezin sin, princ Charles.

Tad će princ William, njegov sin preuzeti njegovu titulu, princa od Walesa koja se u kraljevskoj obitelji nasljeđuje od 14. stoljeća. Kate će tad preuzeti titulu princeze od Walesa koju je nosila nikad prežaljena majka prinčeva Williama i Harryja, princeza Diana.

Zanimljivo je kako druga supruga princa Charlesa, Camilla Parker Bowles nije nikad preuzela tu titulu već, iz poštivanja prema tragično preminuloj princezi Diani, nosi titulu vojvotkinje od Cornwalla.

  • +21
Kate Middleton i princ William Izvor: Pixsell / Autor: John Stillwell/Press Association/PIXSELL

Dakle, Kate će ako odluči uzeti titulu, postati prva princeza od Walesa nakon Diane.

A što će se dogoditi kad princ William jednoga dana postane kralj?

Stariji sin princa Charlesa i Diane oduvijek se pripremao za ulogu kralja, a i danas postoji posebna veza između njega i njegove bake, kraljice Elizabete II.

  • +2
Kate Middleton i princ William Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Kad je bio tinejdžer, kraljica je imala običaj povesti ga u obilazak Windsora gdje bi učili o povijesti krune i precima', objašnjava povjesničar Robert Lacey koji je surađivao na seriji The Crown.

Njegova supruga Kate s kojom ima troje djece, kako smatra Marlene Koenig, stručnjakinja koja stoji iza bloga Royal Musings, mogla bi uzeti naslov kraljica Catherine, odnosno queen consort.

Catherine će biti podrška svom suprugu u svim dužnostima koje ima kao kralj, sudjelovat će u raznim zadacima i odlaziti u državničke posjete, a bit će angažirana u humanitarnim akcijama i dobrotvornom radu. Kao i uvijek, njezina uloga u kraljevskoj obitelji bit će apolitična.

Zanimljivo je i to kako su supruge kraljeva uvijek kraljice, ali supruzi kraljica ne moraju uvijek biti i kraljevi.

Naime, prema kraljevskoj tradiciji, kraljevi su uvijek vladari no titula kraljice može biti samo titula poput titule kraljice Catherine. S druga pak strane, suprug kraljice Elizabete II, princ Phillip, vojvoda od Edinburgha je princ consort, a ne king consort.

Kate Middleton i kraljica Elizabeta II. Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Jednoga dana, kad maleni princ George postane kralj, a Kate će moći, ako bude htjela, uzeti titulu kraljice majke.

Inače, kraljica Catherine je zadnji put bila na tronu za vrijeme vladavine Charlesa II. Portugalska princeza Catherine od Braganze je bila tzv. kraljica 'consort' od 1662 do 1685. godine.