TAJNA USPJEHA?

Kod Taylor Swift ništa nije slučajno: Njezini obožavatelji su poput teoretičara zavjera, a sve zbog skrivenih poruka koje ostavlja na svakom koraku

03.11.2022 u 06:27

Bionic
Reading

Novi album Taylor Swift 'Midnights' ruši sve rekorde, a dok se znalci iz glazbene industrije čude broju albuma koje je prodala, obožavatelji 32-godišnje pjevačice ne prestaju raspravljati o navodnim skrivenim značenjima u njezinoj glazbi, videima i objavama na društvenim mrežama. Je li upravo to tajna njezinog uspjeha?

'Svi mi u industriji gledamo broj ploča koje ona prodaje i jednostavno gubimo razum', kaže za The New York Times poznavatelj poslovanja u glazbenoj industriji. No da bi se to razumjelo, nije dovoljno samo gledati trendove i brojke, nego treba pratiti glasine i objave Taylor Swift na društvenim mrežama.

U jednoj takvoj Swift vrti bubanj s bingo lopticama. Kad jedna ispadne, pogleda je i cerekajući se u kameru najavljuje 11. pjesmu. 'Zove se...', kaže Swift i nakon stanke uz hihotanje dodaje: 'Karma'. Da biste to shvatili, morate biti upućeni u glasine i vrlo vjerojatno njezin obožavatelj.

A oni su jednostavno opsjednuti svakim njezinim tragom, simbolima i signalima s društvenih mreža i iz glazbene produkcije te njihovo ponašanje često podsjeća na teoretičare zavjera koji su nekada na omotima albuma Beatlesa ili dijelovima ploča puštenim unatrag vidjeli naznake da je Paul McCartney zapravo mrtav. Razlika je samo u tome što su obožavatelji pjevačice vrlo često u pravu.

Objava na TikToku s najavom 11. pjesme 'Karma' izazvala je euforiju među njezinim obožavateljima i likovali su tvrdeći da je njihova teorija bila točna. Naime najzagriženiji obožavatelji vjeruju da je 'Karma' naziv 'izgubljenog' albuma pjevačice. Taj je album trebao biti objavljen 2016. godine, ali kad se intenzivirala njezina dugotrajna svađa s reperom Kanyeom Westom, album je odbačen, a West je u svoju pjesmu 'Famous' uključio stihove: 'Učinio sam tu kučku poznatom.'

U videu za pjesmu 'Look What You Made Me Do', prvom koji je objavila nakon svađe s reperom, Swift reže krila zrakoplova na kojima je naškrabano 'TS6', što je očita referenca na njezin šesti album. Dvije godine kasnije u spotu za pjesmu 'The Man' na zidu stanice njujorške podzemne željeznice naškrabani su nazivi albuma Swift. U sredini se nalazi riječ 'Karma', djelomično zaklonjena plakatom na kojemu piše: 'Nestao. Ako ga nađete, vratite ga Taylor Swift.' Obožavatelji su iskopali i njezin intervju za Vogue iz 2016. godine, u kojem upitana da iznese svoju omiljenu životnu lekciju Swift odgovara: 'Karma je stvarna.'

Pjesma 'Style' s albuma '1989.' jasno govori o njezinom bivšem Harryju Stylesu, a na albumu '3am edition', proširenom izdanju 'Midnightsa', 19. pjesma bi po uvjerenju obožavatelja mogla govoriti o još jednom bivšem - Johnu Mayeru. Kad su bili u vezi, Swift je imala 19 godina, ali to nije jedini trag. Sada ima 32 godine, koliko je Mayer imao kad su bili zajedno. Obožavatelji jednostavno ne znaju za slučajnost i njima je sve to dio nekog glavnog plana.

  • +8
Taylor Swift Izvor: Profimedia / Autor: Guerin Charles/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

'Taylor Swift ima poseban pristup izgradnji zajednice. Unatoč tome što je nedvojbeno najuspješnija glazbena umjetnica na planetu, svojoj glavnoj bazi obožavatelja približava se više od bilo kojeg suvremenika. Većina izvođača prije bilo kakve najave pokrene kratku teaser kampanju, ali ona u tome ide puno dalje. Ubacivanjem suptilnih i očiglednih tragova i samoreferencijalnih slika u svoju umjetnost, Swift ne potiče obožavatelje da samo detaljno analiziraju njezin trenutni rad, već ih aktivno poziva na nagađanje o tome što bi mogla sljedeće učiniti', kaže za TNYT menadžer u izdavačkoj kući Ed Macdonald i dodaje da prije njezinog najnovijeg albuma nije bilo preslušavanja glazbe, niti hit singlova, već se radilo na pouzdanoj vezi između nje i baze obožavatelja koja je podržava.

Taylor Swift - Bejeweled Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Čini se da je glazbenica s 229 milijuna pratitelja na Instagramu pronašla način za stvaranje osjećaja osobne povezanosti sa svakim obožavateljem. Tajna njezinog uspjeha leži u kreiranju zajedničke tajne, osjećaja da je obožavatelji poznaju i razumiju puno bolje od onih koji samo uživaju u pjevanju hit singlova.

'Što ako ti kažem da ništa od toga nije slučajno?' ističe u pjesmi 'Mastermind', zadnjoj s novog albuma, i nastavlja pjevati da je sve bilo planirano jer je ona mastermind. Sa 185 milijuna streamova dnevno nitko joj to ne može osporiti.

Taylor Swift - Anti-Hero Izvor: Društvene mreže / Autor: Yootube