STRASTI ŠOPINGA

Kartice ili gotovina: Poznate Hrvatice otkrivaju što im je draže

23.04.2017 u 08:09

Bionic
Reading

Jedna od osnovnih prednosti korištenja kreditnih kartica jest to što su vrlo prikladne te uz njih ne treba nositi puno gotovine, međutim mnogi su Hrvati još uvijek malo skeptični kada se radi o njihovoj sigurnosti, a i bankomati znaju izazvati razne probleme, pa se u hitnom slučaju na gotovinu uvijek možete osloniti. Zato smo pokušali doznati preferiraju li naše poznate zvijezde gotovinu ili kartice prilikom svojih transakcija

Nakon braka s Dinom Drpićem, koji joj je na leđima ostavio mnoge dugove, Nives Celzijus naučila je pametno trošiti zarađeni novac. 'Nosim minimalno keša i uvijek kupujem na karticu, ali znam s koliko novca raspolažem. Nije da se zalijećem i da ulazim u neke krizne situacije, dosta sam razumna po tom pitanju. Prije će mi se dogoditi da izgubim novac, tako da mi je sigurnije imati karticu', priznaje pjevačica. 

Još se jedna naša ljepotica može pohvaliti razumnim trošenjem. 'Ekonomistica sam po struci i jako sam racionalna po tom pitanju te volim keš. Uvijek se nekako držim onoga - razvuci se koliko imaš', rekla nam je Anita Dujić, a s njom se slažu glumice Sementa Rajhard i Marijana Mikulić.

'Preferiram keš jer onda baš pratim i gledam koliko mi odlazi iz novčanika pa stanem na vrijeme', kaže Samenta, dok njezina kolegica Marijana otkriva da su joj kartice samo nužno zlo. 'Preferiram gotovinu - dok je imaš, troši i moram priznati da rado trošim. Volim i zarađivati i trošiti, ali kartice sam odavno odlučila srezati',  govori 36-godišnja glumica. 

Kada je šoping u pitanju, pjevačica i voditeljica Minea naviknula je koristiti gotovinu jer se tako, kaže, najlakše kontrolira. 'Karticu koristim samo ukoliko zaista nemam keša pri ruci ili bankomat u blizini. Naravno, ima situacija kada je i kartica u upotrebi, no tada isključivo plaćam jednokratno jer ne volim imati osjećaj dugovanja', priznaje Minea.

Kartice nisu najsretnije rješenje

No Hrvati im se ipak ne mogu oduprijeti, a neki od sugovornika također su nam to priznali. Neke je na to naviknuo i život u inozemstvu, u kojem su one najčešći način plaćanja. 

'Dok sam živio u Americi, a tamo je pak sve na karticu, nisam nikad imao keš u džepu i nekako sam se naviknuo na to. To mi je bilo super - da apsolutno sve možeš plaćati karticom, ono baš svakakvu sitnicu. Tako da bi mi to više odgovaralo i kod nas, ali mislim da je možda bolje da nemam toliko kartica koliko bih volio imati', rekao je Neven Ciganović, ali i priznao kako mu limit koji je u banci postavio pomaže da se kontrolira u svojim troškovima iako ponekad ode u mali minus. 

Voditeljica Ecija Ivušić još je jedna osoba kojoj limit puno pomaže u kontroli mjesečnog budžeta. 'Provlačim na karticu kao i većina Hrvata, ali sam se ograničila i stavila si limit jer sam se prije, kad sam bila mlađa, znala dovesti u situaciju da se pitam - bože, zašto sam si ovo napravila?', otkriva simpatična voditeljica i dodaje kako joj je u takvim situacijama majka pomogla da preživi do kraja mjeseca, a danas si to više ne želi dozvoliti. 

Trenutno jedna od poznatijih hrvatskih blogerica Sonja Kovač u posljednje vrijeme zbog prirode svog novog posla puno putuje. Iako bi joj na putovanjima možda bilo jednostavnije baratati karticom, priznaje da ih ipak ne posjeduje. 'Više od Hrvatske Amerika preferira kartice. Oni uopće nemaju keša, a ja nemam kartice. Koliko imam, toliko trošim i kako se kad dogodi. Ili se troši ili se nema ništa', kroz smijeh kaže Sonja. 

Koliko 'plastični novac' zna zavarati, uvjerila se u to i glumica Ankica Dobrić. Ona naime izbjegava gotovinu. 'Ne znam zašto mi se čini, kad plaćam karticom, kao da nisam ni kupila, ni dala novac, pa uvijek plaćam karticom', šali se glumica, a mi vjerujemo da nije jedina koja se tako tješi.

Televizijski i radijski voditelj i jedan od sudionika showa 'Tvoje lice zvuči poznato' Dalibor Petko priznaje kako relativno dobro zna baratati novcem. 'Ako ga imam manje, trošim manje i uvijek nastojim nešto uštedjeti jer se nikad ne zna. Nikada ne nosim veće količine gotovine i sve, manje-više, plaćam karticom, ali ako to nije stvarno nužno, nikada ne uzimam stvari na rate. To me nekako deprimira. Volim se toga riješiti odjednom ili si jednostavno uskratim kupnju ako si to ne mogu priuštiti. Zato, ako moram odabrati, uvijek mi je kartica ispred gotovine. Shvatio sam da kada imam novčanice u novčaniku, to puno brže potrošim.'

'Više volim kartice i živcira me kad se nešto ne može tako platiti. Inače sam dosta racionalna i kupujem kad mi nešto treba te ne pristajem na to da za odjeću izdvajam puno novca. Na rate nikad ne kupujem, uvijek znam koliko imam na računu i time raspolažem', govori nam RTL-ova voditeljica Doris Pinčić Rogoznica, dok njezina kolegica Antonija Stupar Jurkin voli kupovati. 'Apsolutno mi je svejedno je li to keš ili kartica. Ako trenutno u novčaniku nemam gotovine, imam uvijek karticu. Na rate kupujem isključivo veće iznose... tipa perilicu rublja, dijelove za auto, registraciju', kaže lijepa Antonija te dodaje kroz šalu kako je dobra s novcem jer ga jako dobro zna potrošiti.