glumačka legenda

Karijera duga više od 50 godina: Meryl Streep dobila prestižnu nagradu Princeza od Asturije

27.04.2023 u 09:59

Bionic
Reading

Trostruka dobitnica Oscara, američka glumica u srijedu je osvojila jednu od najprestižnijih nagrada hispanofonog govornog područja Princeza od Asturije za, kako stoji u objašnjenju, 'nezaboravne interpretacije složenih ženskih likova' u svojoj karijeri dugoj više od pedeset godina

Nagradu je žiri je 73-godišnjoj glumici dodijelio u kategoriji umjetnosti, stoji u priopćenju za javnost. 'Iskrenost i odgovornost koju unosi u izbor svojih uloga prema nadahnutim i pomno biranim predlošcima nadilaze okvire filmskog platna', dodaje se u priopćenju.

  • +3
Meryl Streep Izvor: EPA / Autor: EPA-EFE/NEIL HALL

Trostruka oskarovka, Meryl Streep je nastupila u više od 60 filmova, stekavši status ikone za razne uloge, od majke koja je preživjela nacistički koncentracijski logor do majke koja pjeva ABBA-ine pjesme. Posljednjeg Oscara osvojila je 2012. za ulogu Margaret Thatcher u filmu 'Željezna lady'. Prije toga ga je dobila 1980. za dramu 'Kramer protiv Kramera' i 1983. za 'Sofijin izbor'.

Nagrada Princeza od Asturije u iznosu od 50.000 eura, jedna je od osam koje pokrivaju umjetnost, znanost i ostala područja, a svake je godine dodjeljuje zaklada nazvana u čast princeze Leonor, španjolske prijestolonasljednice. Među dosadašnjim dobitnicima nagrade u području umjetnosti su američki redatelji Martin Scorsese i Francis Ford Coppola, austrijski redatelj Michael Haneke i američki arhitekt Frank Gehry.

Nagrada će joj biti uručena na ceremoniji koju će organizirati španjolski kralj Felipe VI., a uživo će je u listopadu prenositi španjolska televizija.