TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Jugoslavija: država-opsesija HTV-ovaca

12.06.2012 u 22:14

Bionic
Reading

Znate što dugo nismo gledali na HTV-u? Dokumentarni serijal o Jugoslaviji, Titu, Bleiburgu, ustašama, četnicima i ostalim revijalnim tonovima iz zadnjih stotinjak godina lokalne povijesti! Zato se HTV pobrinula da nam za početak lepršavog televizijskog ljeta ispuni prazninu koju sve Manjkasove, Zafranovićeve, Vrdoljakove i ine YU-serije nisu uspjele

Taman kada su se u HRT-ovu eteru izredali Zafranović, Vrdoljak i Manjkas sa svojim dokumentarnim verzijama priče o Jugoslaviji, Titu, tajnim službama i inim krasotama - eto ti još jedne dokumentarne serije sa sličnom temom. Jugoslavija - država za jedno stoljeće dokumentarna je serija o čik pogodite kojoj državi, nastala po scenariju HTV-ova novinara Luke Mitrovića. Snimljena je još 2007., ali je zbog nadaleko poznate demokratičnosti i tolerancije koji vladaju na prisavskom hrtu do neki dan bila bunkerirana.

E, ali onda je došlo ljeto 2012., potrošile su se sezone domaćih i stranih otkupljenih serijala za popodnevna prikazivanja pa su mange s HTV-a zaključile: Mogli bismo pustiti nešto dokumentarno o Jugoslaviji. To Hrvati vole više nego sladoled! Ili je bilo nekako potpuno drugačije, ali je rezultat isti: radujte se, Hrvati, vaša vam javna televizija opet servira čas istorije o državi iz koje ste jedva dočekali pobjeći.

Kakva je serija? Nakon prve dvije epizode čini se korektnom, poput nešto produljenije verzije TV kalendara s gostima-sugovornicma među kojima su neki osvježavajuća novost (primjerice, Fran Višnar, koji je u jučerašnjoj epizodi govorio o vojnoj strategiji partizana), a neki se ubrajaju u već sto puta o Jugoslaviji preispitane usual suspects, kao što su Banac, Goldstein i Bilandžić. Priča o Jugi uglavnom je ispričana nepristrano, s tu i tamo pokojim izletom u naricanje nad ideološkim pressingom komunista.

Oni kojima dokumentarci o Jugoslaviji još nisu izašli na nos i uši imat će priliku pogledati još petnaestak polusatnih epizoda ove serije pa će slika nakon toga biti nešto potpunija. Zasad, međutim, prevladava taj apsurdni moment tko zna kojeg opsesivnog dokumentarnog proučavanja Jugoslavije i povremenog ideološkog naricanja o tome kako su Titovi mad men bili grozni kada su suzbijali crkvu, nacionaliste, kapitaliste i ine -iste. Izdvojit ću samo jednu rečenicu s kraja jučerašnje epizode (citiram po sjećanju): 'Komunistička je partija svoju diktaturu pravdala strahom od povratka drugih građanskih političkih opcija, koje bi za sobom donijele razne nacionalne sukobe i socijalne nepravde.' Fakat kreteni. Zadnjih dvadesetak godina lijepo pokazuje... hm... da su im predviđanja bila točna.

Možda bi bilo zgodno da nam HTV prikaže koju dokumentarnu seriju o tom povijesnom razdoblju. Pa da vidimo tko bi prvi napunio bunker.