kultno događanje

Jubilarni dvadeseti 'Viva La Pola!' festival u Puli

21.05.2024 u 17:52

Bionic
Reading

Ove godine, poznati pulski festival 'Viva La Pola!' proslaviti će dvadeset godina postojanja i kontinuiranog rada. Puna dva desetljeća nezaboravnih glazbenih trenutaka, dolaska brojnih svjetskih bendova i velikana punk, hardcore, metal scene, od kojih su mnogi premijerno nastupali na ovim prostorima (Biohazard, Brujeria, D.R.I., Agnostic Front, Madball, Voivod, Vice Squad, Extreme Noise Terror i dr.), popularnih regionalnih imena (KUD Idijoti, Dubioza Kolektiv, Six Pack, Kawasaki 3P, Paraf, Brkovi, Popeye i dr.), kao i brojnih mladih snaga

Jedno od najčešćih pitanja posjetitelja je bilo: 'Je li moguće do dvadesetog izdanja zaokružiti veliku četvorku, svjetski najpoznatijih New York hardcore/metal bendova? “ Za veliko slavlje i upravo - tu dvadesetu godinu, 'Viva La Pola!' je odlučila to i ostvariti! Nakon Biohazard, Agnostic Front i Madball, u Puli konačno i legendarni SICK OF IT ALL. Ushićenje je veliko i već sada znamo, da će uz odlične predgrupe, Pula, u petak, 12. srpnja jednostavno goriti, stoji u najavi.

SICK OF IT ALL (New York, SAD)

Sick Of It All su globalno najpoznatiji i jedan od najdugovječnijih NYHC bendova, kao i bend s najviše prodanih nosača zvuka u tom žanru. Svoje početke bilježe u sredini osamdesetih, točnije 1986., u zlatno doba njujorškog hardcorea, kada su u tvrdokornom Queensu nastali kao odraz iskonske želje za stvaranjem jedne iskrene priče, energičnog zvuka, želeći biti što bliže svojoj publici i fanovima koji ih vjerno prate na tom putu, dugom skoro četrdeset godina. Upravo na temeljima SOIA-a, njihove snage i ne posustajanja, stasali su brojni novi bendovi i generacije. Od legendarnog debi albuma 'Blood, Sweat & No Tears' iz 1989., preko HC klasika 'Just Look Around' (1992.) do albuma 'Scratch the Surface' iz 1994., koji biva prvi za veliku etiketu 'East West Records' i legendarnih singlova 'Scratch the Surface' i 'Step Down', Sick Of It All su svakim novim albumom (uz posljednji 'Wake The Sleeping Dragon!') donosili iskorak dalje, predstavljajući kako uvijek imaju nešto novo za reći. Na prijelazu iz osamdesetih u devedesete, popularnost Sick Of It All na hardcore/metal sceni postaje sve veća, i već bilježe headlining nastupe na turnejama i festivalima uz Sepulturu, Napalm Death, Korn i dr., prolazeći mnoge dijelove svijeta, šireći glas i stvarajući sve veću bazu fanova, da bi najveći uzlet u popularnosti ostvarili sredinom devedesetih, da bi svoje mjesto zadržali sve do današnjih dana kao jedne od glavnih perjanica hardcore punk/metal glazbe. Sick Of It All su trenutno na prvom dijelu europske turneje i uz rasprodane koncerte, pokoravaju gdje god stignu. Uz Pulu, ovo ljeto će nastupiti i na najvećim festivalima kao što su 'Wacken' i dr. Ne štedeći se, pokazujući snagu, vječnu pozitivnu energiju, u najboljem smislu, predstavljajući esenciju hardcore/metal glazbe, Sick Of It All su sve bliže Puli i dugoočekivanom susretu s publikom ovih prostora. Za premijerni nastup u Puli, najavljuju presjek najboljeg iz dosadašnje karijere. Sick Of It All već 31 godinu djeluju u istom sastavu: Lou Koller – glavni vokal, Pete Koller – gitara, pozadinski vokali, Craig Setari – bas, pozadinski vokali i Armand Majidi – bubanj, što bend čini iznimno iskrenim, uigranim i homogenim.

PO’ METRA CRIJEVA (Hrvatska)

Šesteročlani Po’ metra crijeva su jedna od najpopularnijih metal skupina na ovim prostorima a najpoznatiji su po tome što imaju iznimno originalan pristup istome. Naime, nastali 2003. kao projekt bendova One Piece Puzzle i Hesus Attor, razvijajući se pod utjecajem tradicijske glazbe Sjeverno jadranskog primorja i metala uz inspiraciju iz istarskih legendi, mitova i priča, Po’ metra crijeva su stvorili nešto što ih je otisnulo ispred većine domaćih bendova. Kada spomenemo Po’ metra crijeva, u prvom redu do izražaja dolazi originalnost a njihov ča metal zvuk, zaokupio je već srca brojnih fanova. Zvukom benda, uz višeglasno pjevanje, žestoke gitare i bubnjeve dominiraju sopile – tradicionalni hrvatski primorski drveni puhački instrument čije je sviranje 'na tanko i debelo' dio zaštićene UNESCO-ve svjetske kulturne nematerijalne baštine. Po’ metra crijeva diskografski na scenu kroče 2003. uz uradak 'Črne Besede va kastavskih šumah', da bi preko još četiri izdanja, 2023., u proljeće iste godine objavili novi album 'Boškarin IV' (No Profit Recordings). Po’ metra crijeva su velika atrakcija uživo, glazbenim i vizualnim identitetom nametnuli su se kao najcjelovitiji hrvatski metal bend čija eksponiranost na hrvatskoj glazbenoj sceni raste zbog sposobnosti benda da se svojim specifičnim stilom i pjevanja na hrvatskom dijalektu svidi širokoj publici u zemlji u kojoj je metal do sada bio rezerviran samo za grupe koji pjevaju na stranim jezicima i konfekcijski kopiraju strane izvođače. Album 'Boškarin IV' zasjeo je na mnoge top ljestvice i osvojio više nagrada, a možete ga pronaći u vinilnom i CD obliku, te digitalnom na Bandcampu, Spotifyu i ostalim streaming servisima, a ako još niste, obavezno pogledajte i njihove spotove 'Prokjeti Pust' i 'Čižićka Rapsodija'. Po’ metra crijeva, ne propustite na ovogodišnjem, jubilarnom - dvadesetom 'Viva La Pola!'.

STEPPED OUT (Hrvatska)

Hardcore izričaj u Hrvatskoj itekako živi a jedan od bendova koji u najboljem smislu predstavlja scenu je splitski Stepped Out. Bend je nastao 2010. a u sastavu su se našli stari prijatelji splitske hardcore punk scene (između ostalog, svirali u Dishonest, Essence, 5 Minutes To Steve i dr.). S vremenom i promjenama postave, zvuk Stepped Out-a sve više poprima hardcore vibe, no zadržavši melodije i punk rock štih iz ranih dana. Ideologija benda naslanja se na zajedništvo hardcore i punk scene, progovarajući o socijalnim temama, problemima običnog malog čovjeka, raznim osobnim temama i sl. Do sada su objavili četiri uratka koja možete pronaći na bandcamp-u, a nastupali su diljem Hrvatske, Slovenije, Austrije, u sklopu koncerata i festivala s velikanima kao što su Agnostic Front i dr. Stepped Out su poznati po iznimno energičnim live nastupima, uz odličnu komunikaciju s publikom. Splitske hardcore snage u najjačem sastavu, na dvadesetom 'Viva La Pola!'.

KREŠO I KISELE KIŠE (Hrvatska)

Na ovogodišnji, slavljenički 'Viva La Pola!' stiže još jedan odličan domaći bend. Riječ je o bendu Krešo i Kisele Kiše iz Rijeke, koji djeluje od 2007. godine. Bend se odlikuje dinamičnošću, punk rock izričajem oplemenjenim brass sekcijom te izravnim tekstovima koji kroz zafrkantski pristup zadiru i otvoreno progovaraju o mnogim temama današnjeg vremena.  Uz troznamenkasti broj odsviranih koncerata/festivala u Hrvatskoj i inozemstvu, brojnim gostovanjima & svirkama uživo u TV emisijama, Krešo i Kisele Kiše mogu se pohvaliti energičnim nastupima, fanatičnom publikom, melodijama koje „na prvu ulaze u uho“ & tekstovima u kojima se baš svatko može pronaći. Krešo i Kisele Kiše su do sada objavili tri studijska i jedan live album, a 2020. godine objavljena je prva polovina albuma 'Musik für Idioten', dok na drugoj sekstet i dalje punom parom radi. Krešo i Kisele Kiše s vama na dvadesetom 'Viva La Pola!'.

FM – 13 (Hrvatska)

'Viva La Pola!' je od samoga početka pružala veliku pozornost i mladim, nadolazećim snagama, te će tako na dvadesetom izdanju, na otvaranju nastupiti i pulski bend FM- 13 koji je nastao kao proizvod druženja mladih pulskih glazbenika. Bend odlikuje vrlo dobro sviračko znanje kao i visoka energija koja posebice dolazi do izražaja u nastupima uživo. FM – 13 se stilski kreće u vodama alter rock, grunge zvuka a u kratkom vremenu (premda je riječ o mladom bendu) se prometnuo u jedan od istaknutijih predstavnika tog žanra na ovim prostorima. FM- 13 radi na snimanju albuma, a ukoliko ih još niste doživjeli uživo, ovo je sjajna prigoda da ih vidite i čujete, na velikoj bini uz veliku produkciju, što dečki svakako zavrijeđuju!

DJ PROGRAM Uz koncertni, 20. 'Viva La Pola!' donosi i DJ program u izvedbi DJ-a Sose, u vremenu prije, između i nakon koncertnih nastupa, uz najbolje iz svijeta hardcore/metal glazbe: AGNOSTIC FRONT, BODY COUNT, BIOHAZARD, RAGE AGAINST THE MACHINE, NOFX, SLAYER, RANCID, SUICIDAL TENDENCIES, BRUJERIA, BAD RELIGION, PANTERA, ANTHRAX, PENNYWISE, MADBALL, SLIPKNOT, DOG EAT DOG, THE INTERRUPTERS, MINISTRY, MACHINE HEAD, DROPKICK MURPHYS, DOWNSET, NAPALM DEATH, PAIN, RAMMSTEIN, THE OFFSPRING, FEAR FACTORY, IN FLAMES i dr.

Vrata se otvaraju nešto prije 19 sati, što je poziv svima da dođu na vrijeme, izbjegnu gužvu te poprate kompletan program ovogodišnjeg izdanja. 

Ovo ljeto, i Pula će definitivno biti izletištem, godišnjim odmorom te središtem brojnih zaljubljenika u žestoki zvuk i žestoke koncertne poslastice. 20. 'Viva La Pola!', organizatori posvećuju prerano otišlim prijateljima - Alexu Bijažiću i Davoru Raljeviću, koju su ostavili veliki trag na pulskoj sceni i zadužili istu.

sve osim nogometa

Učitavanje...