SEKS, DROGA I R'N'R

Jedina kći Elvisa Presleyja nije rođena pod sretnom zvijezdom; tragično je ostala bez sina, a iako se udavala četiri puta, sreću nikada nije pronašla

13.06.2022 u 06:34

Bionic
Reading

Na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Cannesu premijerno je prikazan novi biografski film o legendarnom Elvisu Presleyju. Njegova životna i ljubavna priča i 45 godina nakon smrti izazivaju interes javnosti, baš kao i životi dviju njemu najvažnijih žena - bivše supruge Priscille i kćeri Lise Marie

Život kćeri kralja rock’n’rolla, legendarnog Elvisa Presleyja, bio je obilježen mnogobrojnim skandalima, brakovima, ali i nesrećama, među kojima je najteži nedavni gubitak sina Benjamina Keougha. Mnogi tvrde da to i ne treba čuditi jer je cijelog života bila pod povećalom javnosti upravo zbog oca, a ona se s tim pritiskom nije mogla nositi.

Zadnji udarac život joj je zadao 12. srpnja 2020., kada je njezin sin Benjamin počinio samoubojstvo. Od toga se još uvijek nije oporavila, a njezin glasnogovornik to je svojedobno potvrdio riječima: ‘Njezino je srce slomljeno. Neutješna je i shrvana. Obožavala je tog dječaka. Bio je ljubav njezinog života.’

Lisa Marie Presley rođena je 1. veljače 1968. godine, točno devet mjeseci od dana vjenčanja njezinih roditelja, Priscille i Elvisa Presleyja, koji su je začeli prve bračne noći. Imala je četiri godine kada su se njezini roditelji rastali jer više nisu mogli tolerirati jedno drugome izvanbračne avanture, a nastavila je živjeti s majkom u Los Angelesu, no redovito je posjećivala oca na njegovom imanju Graceland u Memphisu u državi Tennessee.

Imala je tek devet godina kada je u noći 16. kolovoza 1977. godine vidjela mrtvo tijelo svog oca. To sjećanje itekako je utjecalo na nju i na njezino odrastanje. Kako je svojedobno ispričala, posljednji put vidjela ga je živog kada ju je poljubio za laku noć i poslao na spavanje.

  • +10
Lisa Marie Presley Izvor: EPA / Autor: JOE CASTRO

‘Ne volim pričati o tome. Bilo je 4 ujutro i ja sam odavno trebala spavati, no on me pronašao’, prisjetila se Lisa Marie, dodavši da je idući put vidjela oca kada ga je njegova tadašnja djevojka Ginger Alden pokušala probuditi, no bio je mrtav. Ležao je pored kupaonice, a Lisa Marie požurila je nazvati njegovu bivšu djevojku Lindu Thompson, rekavši da je mrtav. Njegovo tijelo nije odmah odvezeno iz kuće, a ona je, priznala je, osjećala utjehu zato što je i dalje bio blizu nje: ‘Njegovo je tijelo ostalo tri dana u kući i u tome sam pronašla neku čudnu utjehu.’

Nakon Elvisove smrti, s djedom Vernonom Elvisom Presleyjem i bakom Minnie Mae Hood Presley naslijedila je Graceland, a nakon njihove smrti postala je jedina vlasnica očeva imanja. Kada je napunila 25 godina, 1993. godine, Lisa Marie naslijedila je i ostatak očeva bogatstva koje je s vremenom naraslo na 100 milijuna dolara. No sve to stvorilo joj je veliki pritisak, pa je 2004. prodala 85 posto svega što je posjedovala.

Da jabuka ne pada daleko od stabla, pokazalo se i u slučaju oca i kćeri Presley, pa je i Lisa Marie krenula u glazbene vode, snimivši prvi album 1992. godine. Zanimljivo je to da je odbila ugovore diskografskih kuća i obvezati se nekoj od njih, a iako je snimala i pjevala, nikada nije postigla uspjeh ni približan onome kakav je imao njezin otac.

Još jednu traumu doživjela je kada se njezina majka, nedugo nakon očeve smrti, udala za Michaela Edwardsa, glumca koji ju je seksualno zlostavljao od 12. do 15. godine života. O tome je govorila u intervjuu danom 2003. za Playboy, kada je rekla da je Edwards imao naviku pijan upadati u njezinu sobu i neprimjereno se ponašati s njom. A sve to dovelo je i do njezine ovisnosti o drogama, s kojima je počela eksperimentirati čim je upisala srednju školu.

Kada joj je bilo 17, majka ju je poslala na rehabilitaciju u Scijentološki celebrity centar kako bi se ‘očistila’, a ona je ondje upoznala prvog supruga, rock’n’roll glazbenika Dannyja Keougha, za kojeg se udala 3. listopada 1988. godine i s kojim je dobila dvoje djece, kćer Danielle Riley i sina Benjamina.

U braku su izdržali šest godina, do 1994., a poslije toga nastavio se niz njezinih loših ljubavnih odabira. Samo 20 dana nakon što joj je finaliziran razvod Lisa Marie našla se u novom braku i to s kraljem popa Michaelom Jacksonom. Legendarni pjevač zaprosio ju je preko telefona nakon četiri mjeseca veze, a taj njihov odnos i brak javnosti nikada nisu bili jasni. No ni to nije dugo trajalo, pa je u siječnju 1996. podnijela papire za razvod.

Ono što je najzanimljivije u cijeloj priči je to da je upoznala Jacksona još 1975. godine, kada je imala samo sedam godina. Njihov brak obilježile su i optužbe da je on navodno na svom imanju Neverlandu zlostavljao maloljetne dječake, a ona je o tome progovorila 2003. u Rolling Stoneu: ‘Odmah mi je ispričao kako ga javnost doživljava, a kakav je on zapravo. Jednostavno me uvukao u tu priču o jadnoj i neshvaćenoj osobi. A ja sam bila naivka. Vjerovala sam mu jer je bio uvjerljiv… Iz nekog razloga vjerovala sam svemu što mi je rekao.’

Bila je iskrena, pa je rekla kako je bila uvjerena da ga ona može spasiti od svega što prolazi, kao i da njih dvoje mogu spasiti svijet. Priznaje kako ga je nagovarala da se nagodi izvan suda za sve optužbe, ali i da otiđe na rehabilitaciju. Iako je naknadno pristao na sve, njihov brak jednostavno nije uspio. Unatoč razvodu, s Jacksonom je ostala prijateljica i nakon razvoda, sve do njegove smrti 2009. godine.

Nakon Jacksona bila je zaručena za još jednog glazbenika, Johna Oszajca, a tada je upoznala i idućeg supruga - holivudskog glumca Nicolasa Cagea. Zbog njega je raskinula zaruke te je ubrzo održano vjenčanje na Havajima 10. kolovoza 2002., no sreća je trajala tek 108 dana.

Gostujući 2003. kod Larryja Kinga, prisjetila se i toga braka: ‘Izgledalo mi je primamljivo sve to i mislila sam da sam napokon pronašla nekog s kime ću biti ravnopravna. Imali smo sličan život, slično zaleđe, stoga ne čudi to da smo se povezali. No to je situacija kada se udate za nekog u nadi da ćete ili stabilizirati jedno drugo ili će sve otići nizbrdo.’

Iako se 2005. nagađalo o pomirenju s prvim suprugom Dannyjem Keoughom, koji je svirao gitaru u njezinom bendu i bio joj glazbeni mentor, to se nije dogodilo. Njih dvoje su i nakon razvoda ostali toliko bliski da je čak živio u njezinoj gostinjskoj kući, no do pomirbe nije došlo.

Umjesto toga Lisa Marie udala se četvrti put 22. siječnja 2006. za svog gitarista i glazbenog producenta Michaela Lockwooda. Vjenčanje je održano u Japanu, a kum im je bio upravo Keough. U ožujku 2008. objavila je da je trudna, a 7. listopada rodila je blizanke Vivienne Ann i Finley Aaron Love. Iako se činilo da će njezin četvrti brak opstati, to se nije dogodilo, pa je 2016. podnijela papire za razvod.

Elvisova jedinica u brak je ušla sa 62 milijuna dolara bogatstva, dok je njezin suprug imao tek 3000 dolara, a unatoč tome što su potpisali predbračni ugovor, tužio je bivšu suprugu tražeći djelić bogatstva i tvrdeći kako je tada dobio loše savjete odvjetnika, kao i da nije dobro pročitao ono što piše.

Ružna bitka trajala je dvije godine, no na kraju ju je dobila Lisa Marie, ostavivši bivšeg supruga gotovo bez novčića. Tijekom tog razdoblja zatražila je skrbništvo nad blizankama, tvrdeći da je na njegovu laptopu pronašla stotine fotografija i videosnimaka dječje pornografije.

A osim svih bračnih brodoloma, bankrota i ovisnosti, zanimljiva je njezina zaluđenost scijentologijom, no napustila je tu zajednicu 2014. godine.