preskupo im je

Je li stigao kraj Eurosongu?: Zbog previsokih troškova organizacije ove su zemlje odustale

01.02.2023 u 18:18

Bionic
Reading

Sredina svibnja rezervirana je za izbor za najbolju pjesmu Europe! Iako domaćeg predstavnika još uvijek nismo izabrali, mnoge će rastužiti vijest da ove godine nećemo gledati Crnu Goru ni Sjevernu Makedoniju, ali ni susjednu Bosnu i Hercegovinu te Slovačku i Andoru

Najveće europsko glazbeno natjecanje ove godine održat će se 9, 11. i 13. svibnja 2023. u Liverpoolu. Nakon što je prošle godine pobjedu odnijela Ukrajina, zbog političke situacije domaćin ovogodišnjeg spektakla bit će Ujedinjeno Kraljevstvo. Ove će se godine natjecati tek 37 zemalja, a neke su zemlje ove godine spriječene sudjelovati.

Ove godine na europskom natjecanju nastupat će i Australija, no neke europske zemlje odustale su od natjecanja. Nažalost, ove godine nećemo gledati ni slušati Crnu Goru ni Sjevernu Makedoniju, a na glazbeno natjecanje neće se vratiti ni Bosna i Hercegovina, Slovačka i Andora koje se ne natječe već nekoliko godina.

Ove su zemlje suspendirane zbog neplaćenog duga Europskoj radiodifuzijskoj uniji. Već nekoliko godina nisu platili članstva pa ne mogu sudjelovati sve dok njihovi računi ne budu čisti.

Bosna i Hercegovina zadnji se put natjecala 2016. godine uz pjesmu 'Ljubav je', no nisu se plasirali u finale showa. Pjesmu su izveli Dalal i Deen, a pratili su ih Ana Rucner i popularni reper Jala Brat.

Dalal & Deen feat. Ana Rucner and Jala - Ljubav Je Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Crna Gora i Sjeverna Makedonija neće se natjecati zbog prevelikih financijskih troškova organizacije. Još je prošle godine objavljeno da Crna Gora odustaje od ovogodišnjeg Eurosonga zbog previsokih troškova boravka u Liverpoolu. Traženi iznos za nastup na ovom poznatom glazbenom natjecanju je povećan zbog toga što je Rusija izbačena s Eurosonga 2022. zbog političkih nemira.

Na kladionicama najbolje stoji Ukrajina, a Hrvatska, premda još nije odabrala predstavnika, stoji vrlo nisko.

  • +24
Finale Eurosonga 2022. Izvor: Profimedia / Autor: Rolf Klatt / Shutterstock Editorial / Profimedia