JEDNO GOVORe, DRUGO RADe...

Izazvali bijes javnosti: Brojni uglednici, uključujući Jeffa Bezosa, doletjeli su na konferenciju o klimatskim promjenama privatnim zrakoplovima

02.11.2021 u 14:50

Bionic
Reading

Više od 400 privatnih zrakoplova prevezlo je preko 1000 VIP osoba i njihovog osoblja na klimatski summit COP26 o okolišu u Škotskoj. Među njima su i američki predsjednik Joe Biden i superbogataš, milijarder i bivši izvršni direktora Amazona Bezos

Jeff Bezos koji redovito drži predavanja o klimatskim promjenama, stigao je u Glasgow s turske obale (u Gulfstreamu vrijednom 65 milijuna dolara), gdje je Bill Gates slavio 66. rođendan.

Privatni zrakoplovi imaju 'nerazmjeran utjecaj na okoliš', kaže europska kampanja za promet i okoliš. Navode da su privatni zrakoplovi pet do 14 puta zagađeniji od komercijalnih aviona po putniku i 50 puta više onečišćujući od vlakova. Pretpostavlja se da će flota privatnih zrakoplova koji stižu na COP26 izbaciti ukupno 13.000 tona ugljičnog dioksida, što je ekvivalentno količini emisija koju godišnje konzumira više od 1600 Britanaca.

Jeff Bezos u Glasgowu Izvor: EPA / Autor: ROBERT PERRY

Joe Biden sletio je u Edinburgh, a Angela Merkel i Emmanuel Macron iz Francuske su stigli u Glasgow. Britanski premijer Boris Johnson planira se vratiti u London iz Škotske privatnim zrakoplovom - koji radi na održivo gorivo, a princ Charles bio je jedan od rijetkih koji su u Glasgow doputovali komercijalnim zrakoplovom.

Jeff Bezos Izvor: Profimedia / Autor: TheImageDirect.com / The Image Direct / Profimedia