NIA, ZENON...

Imena djece Kim Kardashian su maštovita, no i poznati Hrvati sve češće daju nesvakidašnja svojim mališanima

08.02.2020 u 16:18

Bionic
Reading

Strana showbiz scena puna je neobičnih, vrlo posebnih imena djece za koja su poznati inspiraciju našli na raznim mjestima. Naši slavni ne zaostaju za svojim svjetskim kolegama ni po tom 'trendu'. Neki od njih važnost pridaju značenju, dok drugi njima odaju počast roditeljima, prijateljima ili nekim istaknutim osobama. Prisjetili smo se zanimljivih imena koja nose djeca naših slavnih

Kada je riječ o maštovitosti naši poznati su je iskazali i imenima svoje djece. Najnoviji primjer je sin Marina Čilića. Nazvao ga je Baldo što je popularno na jugu Hrvatske (osobito za područje Dubrovnika, Cavtata i Orebića) pa izbor ne čudi obzirom na to da je tenisačeva supruga Kristina Konavoka. Ime Baldo je zapravo naša izvedenica imena germanskog podrijetla, Baldowin, a znači - hrabar i prijatelj.

Kćer pjevača Borisa Novkovića i studentice modnog dizajna Iris Volf ima ime Si. 'Korijeni su iz hebrejskog, a čak i u Kini postoji ime. Generalno mi smo napravili izvedenicu iz naših imena Iris i Boris', pojasnio je Boris. Sinove je nazvao Bono i Noa.

Kristijan Ugrina ima sina iz braka s glumicom Ksenijom Marinković. Nazvali su ga Kosta što znači 'postojan' i Kai, koje znači 'pristanište', a i djeca njegove kolegice Bojane Gregorić Vejzović nose pomalo egzotična imena. 'Meni nekako se nisu činila egzotična jer ja sam s jednim Raulom išla i u razred. Raul Goldoni, koji je jedan naš poznati kipar je bio inspiracija za Raulovo ime, a Zoe je dobila ime po mojoj prijateljici, jednoj od najdivnijih žena, odnosno djevojčica koje sam poznavala', objasnila je Bojana.

>> Stručnjak za imena otkrio nam je kako su se ona mijenjala kroz povijest, ali i koja su po regijama najpopularnija: Sve je više Anđa i Davida, a sve manje Danica i Franja

Ana Maras Harmander i njen suprug John svom prvom djetetu dali su ime Rubens. Splitska glumica je prije rođenja djeteta najavila da će sinu dati univerzalno ime, budući da joj je voljeni muškarac iz Švedske, a oni žive u Hrvatskoj te komuniciraju na engleskom jeziku. 'Ime je poveznica na mog najdražeg slikara, a izvedenica od Ruben, što znači prvorođeni. I pristaje mu nevjerojatno', izjavila je glumica.

Damir Urban poznat je kao ekscentrična i jedinstvena osoba na našoj domaćoj sceni, pa nas zapravo je iznenađuju imena koja je dao svojoj djeci: Malik i Istok Zola, a ona zapravo predstavljaju simboliku nekakve vladavine i vladara. Djevojčici koja se nedavno rodila nadjenuo je ime Iskra.

Ella Dvornik je imenom svoje kćerke Balie Dee odlučila odati počast svojem preminulom ocu Dini, ali i majci svojeg supruga Charlesa, koja živi u Londonu, dok je uz ime Balie vežu lijepe uspomene. Na listi neobičnih imena nalazi se i kći Slavena Bilića, Nia.

Darko Rundek svog sina je nazvao David Vid Viktorije Dimitrije Sebastijan Ernest, a sin hrvatskih glazbenih legendi, slavni domaći pijanist Matija Dedić s nevjenčanom suprugom Marinom Scotti za svoju kćer su odabrali ime od samo dva slova - Lu. Zagrebačka balerina Edina Pličanić i njezin partner, njujorški glazbenik Mischa Lipovsky svom sinusu dali ime Zenon, prema grčkom filozofu.

Jelena Veljača s bivšim suprugom kolegom glumcem Draženom Čučekom dobila kćer koju su nazvali Lena Miša Kristijana Veljača Čuček, a Marko Perković Thompson jednu od svojih kćeri je nazvao Diva Marija. Sandi Cenov svom sinu dao je ime Mikula. 'Dugo smo smišljali kako ćemo nazvati našeg sina, a nakraju smo se odlučili za staro hrvatsko ime Mikula. Nadamo se da će naš kapetan Mikula mali biti uspješan na putu koji ga čeka, jer ploviti se mora, a mi ćemo mu u tome pomoći', izjavio je pjevač 2009. godine kad mu je supruga Ilina rodila sina.

Šibenčanka Mirela Rupić ima izvanbračnu kćer Lanu Lourdes s glumcem Goranom Višnjićem, a njihov sugrađanin, pijanist Maksim Mrvica svoju kćer je nazvao Leeloo. Danas 15- godišnja djevojčica, koju je dobio u braku s bivšom suprugom Anom, dobila je ime po junakinji filma 'Peti element' koju je u filmu tumačila Milla Jovovich.

Pjevač Dražen Turina Šajeta i supruga Nataša sinu su dali pravo domaće ime - Zvane. Kada mu se sin rodio 2009. godine, izjavio je: 'Bit će pravi opatijski domaći čovjek pa je i red da nosi domaće ime'. Zvane je čakavsko ime, a kako je i sam pjevač izjavio, gotovo je i izumrlo. Inače, Zvane je zapravo Ivan.