filmska preporuka

Iako ćemo ga pamtiti kao Chandlera Binga, ovo su filmovi Matthewa Perryja koje volimo

03.11.2023 u 06:32

Bionic
Reading

Ovih dana svi obožavatelji popularnog glumca ponovno gledaju seriju 'Prijatelji', no ovaj put doživljavaju je drugačije. Iznenadni odlazak glumca Matthewa Perryja rastužio je njegove brojne obožavatelje i prijatelje, a ove oblačne dane iskoristit ćemo za uživanje i u filmovima koje je snimio

Matthew Perry jedan je od onih glumaca koji su nam obilježili periode opuštanja pred TV-om, a 'Prijatelji' su mnogima postali omiljena humoristična serija. Ekipa na setu imala je neosporivu kemiju, a upravo je Perry zaslužan za sjajne fore koje su nas godinama iznova nasmijavale. Iako je svoju slavu postigao kao Chandler Bing, glumac je ostvario još neke uloge kojima je razveselio brojne gledatelje.

Iako ga je teško zamisliti u nekoj drugoj ulozi osim one Chandlera Binga, Perry je imao dugu i raznoliku karijeru koja je uključivala filmove i mnoge druge serije.

Bio je jedna od najvećih TV zvijezda u posljednja tri desetljeća zahvaljujući svojoj ulozi u 'Prijateljima', a prvi put na televiziji se pojavio 1979. godine u epizodi serije '240-Robert'. Preselio se u Los Angeles kao tinejdžer, a uspjeh kao glumac postigao je pojavivši se u nekim od najpopularnijih sitcoma 1980-ih, kao što su 'Charles glavni', 'Silver Spoons' i 'Growing Pains', a 1991. glumio je i u epizodi kultne serije 'Beverly Hills'.

Brak na brzaka (Fools Rush In)

Perryjeva prva velika filmska uloga bila je ona u filmu 'Brak na brzaka', romantičnoj komediji u kojoj glumi njujorškog programera prisiljenog na vjenčanje s fotografkinjom koju glumi Salma Hayek.

Film, snimljen 1997. godine, na IMDB-u je dobio ocjenu 6,1, a gledateljima donosi priču o dvoje zaljubljenih koji pokušavaju pomiriti svoje različitosti.

U svojim memoarima Perry se osvrnuo na njega rekavši da je to 'vjerojatno njegov najbolji film'. Režisera Andyja Tennanta nazvao je vrlo pametnim i nevjerojatno dragim, ali i otkrio da je zaslužan za njegov glumački rast.

'Skakao sam uokolo radeći svoje smiješne stvari, a Tennant bi me odveo u stranu i rekao: 'Ne moraš to raditi. Dovoljno si zanimljiv i bez toga.' Takav način razmišljanja omogućio mu je da iz mene izvuče jednu od najboljih izvedbi u mojoj karijeri', napisao je Perry, otkrivši da su baš to riječi koje je čeznuo čuti čitav život.

Ubojica mekog srca (The Whole Nine Yards)

U komediji koja pred gledatelje donosi kriminalističku priču Perry je glumio s Bruceom Willisom, a u memoarima se prisjetio koliko mu je značila suradnja s poznatom holivudskom zvijezdom.

'Ponekad, na kraju noći, kad sunce samo što nije izašlo i svi su otišli, a zabava je završila, Bruce i ja bismo samo sjedili i razgovarali. Tada sam vidio pravog Brucea Willisa - čovjeka dobrog srca, brižnog čovjeka, nesebičnog. Divan roditelj. I divan glumac. I što je najvažnije, dobar čovjek. Da je htio, bio bih mu prijatelj za cijeli život. Ali kako to biva s toliko mnogo toga, naši su se putevi nakon toga rijetko križali. Sada se, naravno, molim za njega svaku večer', napisao je Perry, otkrivši svoju potresenost narušenim zdravstvenim stanjem glumca.

U ovoj kriminalističkoj komediji Perry je otkrio svoju nevaljalu stranu glumeći lažnog zubara uz glumačku postavu koju su činili i Amanda Peet, Rosanna Arquette, Michael Clarke Duncan i Kevin Pollak.

Kada je film izašao, recenzije su bile osrednje, no reputacija mu se s vremenom poboljšala.

Godine 2004. Perry i Willis okupili su se da bi snimili nastavak filma, a Willisova kći Rumer u objavi posvećenoj preminulom glumcu otkrila je kako su izgledali dani koje je provela na setu.

'Tako sam tužna što čujem da je preminuo Matthew Perry. Kad sam bila klinka, provodila sam vrijeme na setu dok su on i moj tata snimali film. Bio je tako ljubazan, zabavan i sladak s mojom sestrom i sa mnom i mislim da me njegova fizička komedija i taj film još uvijek nasmiju. Tako snažno', napisala je.

Skoro heroji (Almost Heroes)

Perry je 1998. godine uz Chrisa Farleyja i Eugenea Levyja glumio u avanturističkoj komediji, a ona je prikazana nakon Farleyjeve smrti.

Ovaj film bio je posljednja njegova glavna filmska uloga, a Perry ga je morao sam promovirati već dva tjedna nakon smrti kolege, što je na njega ostavilo snažan utjecaj.

'Onda je Chris Farley umro... Probušio sam rupu u garderobi Jennifer Aniston kad sam to saznao. Morao sam promovirati 'Almost Heroes' dva tjedna nakon njegove smrti. Zatekao sam se kako javno raspravljam o njegovoj smrti od droge i alkohola. Bio sam napušen cijelo to vrijeme', napisao je.

Trijumf (The Ron Clark Story)

Godine 2006. Perry je utjelovio glavnu ulogu u simpatičnom filmu koji je na IMDB-u dobio ocjenu 7,5.

Film prati učitelja u osnovnoj školi koji napušta ugodan život u Sjevernoj Karolini da bi slijedio svoj poziv. Seli se u New York da bi pomogao učenicima u teškom školskom sustavu, a tada kreću njegove avanture.

Za ovo je glumačko ostvarenje Perry bio nominiran za nagradu Primetime Emmy kao izvanredan glavni glumac u miniseriji ili filmu.

Ponovno 17 (17 Again)

Jednu od svojih posljednjih filmskih uloga Perry je imao u filmu 'Ponovno 17' iz 2009. sa Zacom Efronom, Leslie Mann, Michelle Trachtenberg, Sterlingom Knightom i kolegom iz filma 'The Odd Couple', Thomasom Lennonom.

U filmu tumači stariju verziju glavnog lika koji žali za svojim životnim odlukama. Kao srednjoškolska košarkaška zvijezda živio je sjajan život, no ženidbom se njegov svijet mijenja. Dobiva ipak priliku promijeniti svoju prošlost i ponovno se transformira u 17-godišnjaka te u tom trenutku ulogu preuzima Zac Efron.

  • +5
Matthew Perry kao Chandler u seriji 'Prijatelji' Izvor: Profimedia / Autor: WARNER BROS. TELEVISION - Album / Album / Profimedia