TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

HTV-ova potraga za Markom Polom po cijelom svijetu

01.02.2013 u 13:01

Bionic
Reading

Što se događa kada jedan dokumentarist okupi ekipu pa krene na put oko svijeta, tražeći tragove srednjovjekovnog pustolova Marka Pola? I što ako to ne čini Michael Palin za BBC, nego Miro Branković za HTV? Rezultat je dokumentarni serijal 'U potrazi za Markom Polom', sniman tri godine po pustinjama, prašumama, oceanima i inim azijskim prostranstvima i predstavljen sinoć u kinu Europa. Na HTV-u ga možete pratiti od 6. veljače

Kada sam čula da HTV počinje s emitiranjem dokumentarnog serijala 'U potrazi za Markom Polom', prva mi je pomisao bila: 'Ajme, neće ga valjda opet tražiti po Korčuli i bližoj okolici!' jer kad god se u Hrvatskoj spomene ime tog srednjovjekovnog pustolova i istraživača, obavezno odnekud izmili taj neprovjereni trač o njegovu korčulanskom porijeklu. Srećom, prevarila sam se. Dokumentarni serijal koji je uz pomoć mnogobrojne ekipe snimio scenarist i redatelj Miro Branković, a koji HTV počinje emitirati u srijedu, 6. veljače, ne bavi se pričom o tome da je Marko Polo bio naš čovjek. Spominje tu legendu, da - vjerojatno bi izbili ulični neredi da ju je zaobišao - ali glavna mu je tema ono što je vezano uz MP-a doista važno: njegova putovanja po dalekim azijskim prostranstvima i susretima s dotad nepoznatim civilizacijama i običajima.

Na predstavljanju serijala u kinu Europa prikazano je početnih petnaest minuta prve epizode i cijela šesta epizoda serijala. Potonje je ostavilo bolji dojam. I uvodni je dio, da ne bi bilo zabune, lijepo snimljen, bez sumnje dobro istražen i potkovan podacima, ali previše je tu statičnosti, suviše pozadinske priče o Mlecima, Miro Branković, doduše, šeće Venecijom, ali se prerijetko obraća kameri, nego nam podatke o bizantinskim motivima na legendarnim venecijanskim građevinama i drugim pojedinostima pozadinske mletačke priče iz koje je glavni junak krenuo na put - recitira glas iz offa dok se na ekranu izmjenjuju kadrovi kanala, tamnica, konopa za mučenje i raskoši Duždeve palače. Sve fino i lijepo, ali gledatelj se vrlo brzo počne pitati kad će Marko Polo? Naposljetku dolaze i do njega, istina, i jasno je da su pričom o Veneciji u 13. stoljeću htjeli postaviti kontekst Polove pustolovine, ali moglo je to i malo dinamičnije.

Glazba Dalibora Grubačevića iz serijala 'U potrazi za Markom Polom' uz fotografije Mongolije

Šesta epizoda, međutim, sasvim je druga priča. Ekipa je već u Aziji, ne znamo točno što je radila prethodnih pet

epizoda (jer ih nismo gledali), ali ova počinje pričom o tome kako se Marco Polo izvukao s dvora Kublaj-kana - kao pratnja kraljevni koja se trebala udati za nasljednika perzijskog prijestolja. Branković i ekipa prate njegovu rutu kroz vijetnamski zaljev Halong, iskrcavaju se na Sumatri i ondje se druže s pripadnicima nekadašnjih ljudožderskih plemena, piju vino iz kore drveta, obilaze travare i šamane pa na kraju odlaze i do Sri Lanke. Dinamike sada više ne nedostaje, kadrovima skakuću majmuni, jure skuteri s veselim lokalnim stanovništvom, bere se čaj i sve u svemu, serijal počinje izgledati kao nešto što Đelo Hadžiselimović i ekipa otkupljuju sa stranih televizija, a HTV najčešće prikazuje u prijepodnevnim dokumentarno-putopisnim ciklusima. Opći je dojam da bi se gledatelj najradije teleportirao kroz ekran i s ekipom obišao sve te neobične lokacije.

Ne znam jesu li i ostale epizode Brankovićeve potrage za Markom Polom jednako zanimljive kao ona koja nam je prikazana. Snimljeno ih je osam, svaka traje pedesetak minuta i HTV će ih od 6. veljače emitirati u večernjem terminu srijedom. Ovo što smo vidjeli definitivno je obećavajuće, pa vrijedi provjeriti.