ZA HBO-OVU SERIJU

Hrvat osvojio najveću svjetsku snimateljsku nagradu

07.02.2017 u 14:08

Bionic
Reading

Hrvatski direktor fotografije Igor Martinović osvojio je prestižno svjetsko snimateljsko priznanje - nagradu Društva američkih snimatelja (American Society of Cinematographers) u kategoriji televizijskog filma, mini serije ili pilot epizode za svoj rad na seriji 'Kobna noć' (The Night Of), epizodu 'Subtle Beast', javlja Hrvatska udruga snimatelja. Prošle godine ta je nagrada pripala hrvatskom snimatelju Vanji Černjulu

Martinović je završio Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu, od 1993. živi i radi u Americi, a njegov rad do sada je najviše bio zapažen po Oscarom nagrađenom dokumentarcu 'The Man on Wire' i drugoj sezoni prestižne američke serije 'Kuća od karata'. Vještinu je usavršavao na nizu kratkometražnih i dugometražnih nezavisnih filmova i dokumentaraca. 'Nisam ovo očekivao, bila je to moja prva nominacija, u velikom sam šoku', priznao je Martinović. Prošle godine istu nagradu osvojio je još jedan Hrvat, Vanja Černjul, za svoj rad na Netflixovoj seriji 'Marco Polo' u epizodi 'The Fourth Step'.

Prije nego što je došao do prvog posla u struci, Igor Martinović mijenjao je niz privremenih poslova i živio od reportaža za razne europske televizije.

'Prvih par godina bilo je potrebno da prođeš taj kulturni šok i shvatiš u kojem društvu živiš i na koji se način moraš ophoditi s ljudima, što smiješ, a što ne smiješ reći. Tako da cijeli taj proces nije bio samo proces probijanja u poslovnom svijetu već i razumijevanja situacije u kojoj smo se našli. Tek tada je krenula potraga za projektima u kojima bismo se osjećali dobro', rekao je Martinović prošle godine za Index.

Velika prekretnica bio mu je rad u sklopu filmske radionice Sundance Lab na kojoj je stekao niz kontakata ljudi iz industrije. Međutim, prvi veliki uspjeh dogodio se tek 2008., a radi se o izvrsnom dokumentarnom filmu Jamesa Marsha 'Man on Wire' koji je osim Oscara za najbolji dokumentarac osvojio još 44 nagrad.