PRVI PROGRAM

HRT s filmom 'Schindlerova lista' i dokumentarcem 'Da se ne zaboravi' odaje počast Branku Lustigu

14.11.2019 u 18:00

Bionic
Reading

Hrvatska radiotelevizija (HRT) večerašnji će udarni termin na svom Prvom programu (HRT-HTV1) u povodu njegove smrti posvetiti filmskom producentu Branku Lustigu, prvom Hrvatu koji je kao najbolji producent nagrađen dvjema Oscarima ('Schindlerova lista' i 'Gladijator')

Tako će na HTV1 s početkom u 20:05 biti emitiran dokumentarni film 'Da se ne zabroavi', potresno svjedočantvo Branka Lustiga o strahotama Auschwitza koje je proživio kao dijete. U proljeće 2014. kao preživjeli logoraš vodio je prvu skupinu studenata u povijesti iz Zagreba na put u Auschwitz kako bi ih upoznao s poviješću nacističkog progona Židova u tom logoru.

Lustig pred kamerama ispunjava i svoj osobni zavjet da će među barjacima sjećanja zavijoriti hrvatska zastava. Redatelj i scenarist filma je Branko Lustig a producenti Branko Lustig i Fran Juraj Prižmić.

Program na HTV1 nastavlja se u 20:35 sati filmom 'Schindlerova lista', potresnom dramom o holokaustu. Priča o intrigantnom i kompleksnom Nijemcu Oskaru Schindleru izložena je stupnjevitim psihološkim profiliranjem koje je istaklo njegov razvojni put od ratnog profitera do osobe koja je spasila stotine života.

Liam Neeson pokazao se savršenim izborom za ulogu snalažljivog tvorničara, a svoju ulogu izvrsno je odglumio i Ralph Fiennes kao SS-ov upravitelj logora Göth. Riječ je o jednom od najimpresivnijih Spielbergovih ostvarenja, iznimno discipliniranom i kvalitetnom filmu.

  • +19
Branko Lustig Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL