POSLASTICA ZA GLEDATELJE

HRT pronašao skriveno blago - pola stoljeća bunkeriranu specijalnu epizodu 'Malog mista'

21.12.2018 u 20:01

Bionic
Reading

Mnoge je zasigurno ovih dana na HRT-u iznenadio neuobičajen teaser (foršpan) i na njemu dobro poznati omiljeni likovi Luigi i Bepina putuju vlakom. Što se krije iza toga otkriveno je u Dnevniku, a razveselit će ljubitelje kultne serije

Pola stoljeća bunkerirana, a nagađa se i nikada u cijelosti prikazana, specijalna epizoda kultne serije 'Malo misto' - 'Zagrebulje' pronađena je među filmskim vrpcama Zabavnog programa na HRT-u. Naime, tijekom organiziranja arhive montažer HRT-a Miljenko Baričević Moljac ugledao je vrpcu na kojoj nije bilo ono što je pisalo na pripadajućoj joj kutiji.

Otkriveno je kako je riječ o novogodišnjem specijalu serije, koja je emitirana samo jednom na Silvestrovo 31. prosinca 1970. godine u sklopu Novogodišnjeg programa nekadašnje Televizije Zagreb, i od tada joj se gubi svaki trag.

Razlozi njezina bunkeriranja nisu nepoznati, naime u ono vrijeme, smatrano je kako su neki dijelovi te epizode nepodobni, previše hrvatski orijentirani, među njima i legendarna scena dolaska dr. Luigia i Bepine na glavni zagrebački trg te pjevanje pjesme 'Ustani bane'. Političkim strukturama nije se svidjelo Marušićevo (redatelj Daniel Marušić) viđenje Zagreba i Hrvatske kao i način na koji je probleme Malog mista projicirao na velegrad, metropolu i cjelokupno društvo.

Filmski crno bijeli materijal ove emisije pronađen u dijelovima, presnimljen je i stavljen u postupak digitalne obrade te će restaurirana emisija biti iznenađenje upravo za gledatelje HRT-a, kako je objavljeno u Dnevniku.

  • +11
Zagrebulje Izvor: Promo fotografije / Autor: HRT