JE LI GRANICA PRIJEĐENA?

Hoće li nova sezona 'Krune' uistinu prikazati posljednje sate princeze Diane i nesreću u Parizu, ali i Charlesovu fiktivnu zavjeru da svrgne kraljicu

17.10.2022 u 12:15

Bionic
Reading

Ne stišava se bijes upućen prema tvorcima Netflixove 'Krune' zbog želje da u novoj sezoni hit serije prikažu na svoj način posljednje sate princeze Diane. Zbog 'brisanja granica' između činjenica i fikcije, 'Kruna' je na udaru posljednjih mjeseci, a jesu li 'poslušali' koji savjet i 'smirili strasti' vidjet ćemo idućeg mjeseca, za kada je najavljena premijera nove sezone

Samo dva mjeseca nakon smrti kraljice Elizabete II, svjetlo dana ugledat će peta sezona Netflixove hit serije 'Kruna', a iako gledatelji još uvijek nisu imali prilike vidjeti što ih čeka, informacije onih dobro upućenih pristižu svakodnevno i 'podgrijavaju' maštu sviju.

A iako su dosadašnje četiri sezone, uz male kritike, dočekane objeručke i odgledane s punim zadovoljstvom, peta sezona već je unijela nemir, osobito među dobre poznavatelje britanske kraljevske obitelji.

Zbog brisanja granica između činjenica i fikcije, 'Kruna' je već duže na udaru javnosti, a sada se sve ponovno komplicira zbog informacija kako će se u novoj sezoni pokazati i njihovo viđenje posljednjih sati princeze Diane prije negoli je u stravičnoj automobilskoj nesreći, u kolovozu 1997. u Parizu, izgubila svoj život.

Na udaru kritika peta se sezona, iako još uvijek nije prikazana, našla i zbog navodnog prikaza nekadašnjeg princa, danas kralja Charlesa III, koji je prikazan kao nelojalni splektaroš. Prema njihovom viđenju, Charles je navodno kovao zavjeru protiv svoje majke, kraljice Elizabete II, koju je pokušao svrgnuti, kao i protiv oca, princa Philipa, čija je navodna afera s bliskom prijateljicom Penny Knatchbull stavljena u prvi plan.

  • +31
Kruna (The Crown) Izvor: Netflix / Autor: Des Willie

Službeni biograf kraljice majke, William Shawcross, rekao je kako je serija 'odvratna' i kako sadrži navodno izmišljene scene u kojoj Charles govori kraljici da je treba 'baciti u zatvor' jer je 'loša majka'.

Ulje na vatru se dodatno dolilo nakon što je Netflix odbio dodati disclaimer za pojedine scene da nisu činjenica nego fikcija. U međuvremenu su se za britanski The Sun oglasili pojedinci koji su angažirani na Netflixovoj seriji, a jedan od njih navodno je sam ustvrdio kako je 'granica prijeđena'.

I dok Netflix tvrdi kako Dianina smrt neće biti rekreirana i prikazana u novoj sezoni, jedan izvor tvrdi kako je bilo poprilično teško snimati u Parizu i posljednje Dianine sate pretvarati u scene za seriju.

Što je istina, a što laže, što je prenapuhano, a što će uistinu biti u petoj sezoni, doznat ćemo nakon 9. studenog za kada je najavljena premijera prve epizode.