GLEDAO GA JE PRIJE SVIH

Gledanje nastavka 'Dine' umirućem fanu bila je posljednja želja, a redatelj mu je poslao svoj laptop

05.03.2024 u 09:01

Bionic
Reading

SF spektakl 'Dina: Drugi dio' u režiji Denisa Villeneuvea premijerno je prikazan 28. veljače, a nitko do sada nije znao da ga je prije svih pogledao pacijent na palijativnoj skrbi u Quebecu

Film 'Dina: Drugi dio' trenutno je glavna tema u Hollywoodu i među mnogobrojnim fanovima koji su s velikim nestrpljenjem dočekali njegovu premijeru u kinima održanu proteklog vikenda. Ipak, jedan fan film je pogledao prije svih.

Šest tjedana prije službene premijere ovaj SF-spektakl u režiji Denisa Villeneuvea tajno je prikazan na posve nepredviđenoj lokaciji - odjelu za palijativnu skrb.

Ondje je naime jedan pacijent kao svoju posljednju želju izrazio upravo gledanje dugo očekivanog nastavka, strahujući da neće doživjeti priliku da ga ikad pogleda.

Bolnica u Quebecu dala je sve od sebe da mu ovu želju ispuni te je kontaktirala Villeneuvea koji mu je omogućio gledanje u bolesničkom krevetu iz vlastitog laptopa. Laptop s filmom dostavio mu je režiserov osobni asistent, a svi uključeni morali su potpisati ugovor o povjerljivosti te ostaviti mobitele van prostorije koja je bila posve zamračena i izolirana od pogleda znatiželjnika.

U čitav projekt uključila se udruga koja ispunjava posljednje želje umirućih, L'Avant, a sada su otkrili koliko je sve bilo zahtjevno organizirati.

  • +3
Zendaya Izvor: Profimedia / Autor: Dimitrios Kambouris / Getty images / Profimedia

'Bili smo ograničeni vremenom jer je pacijentu ostalo tek nekoliko tjedana života. No, tim koji je radio na 'Dini' bio je iznimno ganut ovom željom i rekao nam da upravo za ovakve ljude stvaraju filmove', rekla je Josée Gagnon, osnivačica udruge.

Villeneuve i njegova supruga željeli su u svom domu ugostiti bolesnika, no u toj fazi već je bio preslab za putovanje. Kada je postalo jasno da je pitanje vremena kada će njegovom životu doći kraj, asistent je žurno odletio u Quebec i omogućio mu gledanje filma.

Nažalost, oboljeli je trpio tolike bolove da je od 2 sata i 46 minuta uspio pogledati tek polovinu, no priznao je da ne žali što nije vidio kraj.

'Imao je iznimno težak život i to što smo se svi angažirali da mu ostvarimo ovu želju za njega je učinilo ogromnu razliku i bilo vrjednije čak i od gledanja filma', rekla je Gagnon.

Svega nekoliko dana kasnije, pacijent je preminuo. Kako bi zadržali njegovu privatnost, otkriveno je tek da je u 50-im godinama.

ZENDAYA U LONDONU

Riskantno izdanje: Svi bruje o njezinom neobičnom stajlingu koji otkriva previše

Pogledaj galeriju