zvijezde kulinarstva

Gdje su i što rade pobjednici MasterChefa: Neki više nisu u Hrvatskoj, a nekima je nešto drugo bilo draže od rada u kuhinji

13.11.2021 u 13:23

Bionic
Reading

Kad je Hrvatska 2011. upoznala franšizu svjetski poznatog kulinarskog showa nastalog u Velikoj Britaniji, gledali su je ama baš svi, od djece i mladih koji su navijali za svoje favorite do najstarijih koji su lovili recepte, ali i male tajne velikih majstora. Iz sezone u sezonu show je obarao rekorde gledanosti, najfiniji miomirisi su topili i najzahtjevnija nepca, mnogi su postali gurmani, a troje njih (uz dva 'celebrityja') okitilo se i laskavom titulom MasterChefa. Trenutno se na Novoj TV emitira nova sezona, bira se neki novi najbolji kuhar, a mi smo se prisjetili prvih troje pobjednika

Prva sezona prvog hrvatskog kulinarskog realityja bila je udarna, popularnija i od 'Big Brothera' i 'Farme' i drugog sadržaja koji je prikazivan u to vrijeme. Za sudjelovanje se prijavilo 1500 kandidata. Njih sto dobilo je priliku na audicijama pokazati svoj talent za kuhanje. Bilo ih je i mladih i starih, a kandidati su bili različitih zanimanja.

Prvi hrvatski MasterChef proglašen je nakon 13 tjedana prikazivanja showa, a odlučio je o tome stručni žiri koji su činili majstori kuhinje Tomislav Gretić i Mate Janković te publicist Radovan Marčić.

Šime Sušić

U show ga je prijavila prijateljica, a on je nakon proglašenja pobjednika izjavio da se osjeća kao amater među ostalim kandidatima. Poširana riba koju je pripremao u finalu (poslužio ju je sa šparogama, aromatiziranim inćunima i čilijem) bila je njegovo najbolje jelo u showu. Nagradu od 200 tisuća kuna najavio je da će 'uložiti u operaciju koljena jer opet želi trčati'. I dok su mnogi očekivali da će se zaposliti u nekom od poznatih hrvatskih restorana, sudeći po samouvjerenosti u pripremi i maštovitosti koje su mu i donijele naslov, sudbina se drukčije posložila.

Nakon što se na dulje vrijeme povukao s gastronomske scene, Zagrepčanin, čiji su roditelji iz Dalmacije, posvetio se maratonima te predavanju geografije u zagrebačkoj srednjoj školi, a svoju strast prema kuhanju prenosi i učenicima.

'Ne prođe sat geografije ili povijesti, a da ne spomenem neku hranu. Štoviše, na nekim satovima, pogotovo u trećem razredu, kada radimo zemlje svijeta, onda obavezno i kuhamo. Primjerice, radi se Amerika i ono što svi vežu uz Ameriku je – hamburger. On sam po sebi asocira na junk food, što je zapravo nepravedno. Hamburger se može napraviti od kvalitetnih i dobrih namirnica, a ne od loših. Odeš s djecom na Dolac i onda im kažeš da se hamburger recimo može napraviti od mljevenog ramsteka, što je kvalitetno meso. Da mogu napraviti svoj kečap, napraviti svoje priloge, kupiti kvalitetno pecivo, da je pecivo jako bitno, da je bitno košta li tri ili sedam kuna. Onda je to puno bolje', izjavio je ranije za 'IN Magazin'.

Putuje kada može i stigne, a okušao se i u veslanju kajakom do svih 47 naseljenih hrvatskih otoka. S Damirom Jelenskim, koji mu je u gimnaziji predavao geografiju, autor je knjige 'Alka 75 - kuharica u ravnoteži' s planom prehrane za kvalitetniji život i jači imunitet. Predstavili su je u travnju ove godine, a kako su objasnili za Jutarnji list, kuharica je namijenjena onima koji žele djelovati preventivno, ali i onima koji imaju određene zdravstvene probleme kojih se žele riješiti.

  • +3
Šime Sušić Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Nikola Lesar

Publiku je tada 22-godišnji dečko iz Čakovca osvojio jednostavnošću i srdačnošću u drugoj sezoni showa, a zahvaljujući kulinarskoj umješnosti nakon emisije pridružio se na godinu dana Dini Galvagnu u njegovu tada novootvorenom restoranu Peta četvrtina. Pobjednik druge sezone nakon toga je odlučio provesti 200 dana putujući Azijom. Prošao je Vijetnam, Kambodžu, Nepal, Tajland, Kinu, Indiju te se vratio na Tajland i upisao kulinarsku akademiju LeCordon Bleu Bangkok.

S kulinarskom diplomom u ruci dobio je posao u poznatom tajlandskom restoranu u Bangkoku, The Never Ending Summer. Nakon toga je na Tajlandu otvorio restoran Rustic Eatery&Bar. Učinilo mu se to puno jednostavnijim mjestom za pokretanje restorana jer nema toliko ograničenja koliko ih ima kod nas. Na akademiji je upoznao i današnju djevojku koja je završila francusko slastičarstvo i sada je šefica slatke kuhinje u njihovu restoranu.

Na Tajlandu se Nikola, među ostalim, natjecao u još jednoj kulinarskoj emisiji naziva 'Iron Chef Thailand'. U show je došao na poziv jednog od glavnih sudaca 'MasterChefa Thailand', koji također sudi u 'Iron Chefu', nakon što je čuo pohvale za njegov restoran Rustic Eatery & Bar u Phuketu. U međuvremenu je, unatoč pandemiji, u srpnju prošle godine otvorio dva nova restorana.

Iva Pehar

Makaranka je treća pobjednica u showu, prva žena u Hrvatskoj s titulom MasterChefa. U show je, kako je svojedobno izjavila, ušla 'samo zato što joj je bilo dosadno i tek na nagovor prijatelja'. Nakon toga gledatelji su je mogli pratiti i u 'IN Magazinu', u kojem je također kuhala. 'MasterChef' joj je otvorilo vrata svjetskim kuhinjama, onima u Dubaiju, Dohi (u kojoj je surađivala s mentorom Andrejom Barbierijem nakon što ju je pozvao da ide s njim kreirati novu kartu menija) i Meksiku, a kuhala je i za poznate svjetske chefove. Danas se bavi onime za što se školovala, dizajnom, i radi kao art direktorica tvrtke ICDO u Beču, u kojoj je zadužena za brendiranje, te uređuje privatne i poslovne interijere i sudjeluje u raznim gastro projektima.

Pokrenula je još jedan biznis - vodi svoj paintball centar. Od 100 tisuća kuna nagrade za pobjedu Iva je pomogla nekim dragim ljudima, kupila si psića, a paintball centar pokrenula je novcem zarađenim od plaće.

'Nekako sam ostala vjerna svojoj prvoj ljubavi, mada mi je kulinarstvo i dalje velika ljubav i nastavila sam proučavati i kuhati te još uvijek odrađujem projekte, raznorazne radionice i svašta, ali prvenstveno se bavim dizajnom, uređenjem interijera, što obožavam', kazala je ranije za IN Magazin.

  • +3
Iva Pehar Izvor: Cropix / Autor: Livio Andrijic / CROPIX