smanjenje monarhije

[FOTO] Nova bomba s kraljevskih dvora! Princ Charles će se pobrinuti da mali Archie nikad ne dobije titulu princa

20.06.2021 u 10:42

Bionic
Reading

Princ Charles će se pobrinuti da njegov dvogodišnji unuk Archie nikad ne postane princ, otkrivaju britanski mediji u nedjelju

Prijestolonasljednik i sin kraljice Elizabete princ Charles jasno je dao do znanja da sin princa Harryja i Meghan nikad neće biti u 'prvom redu' kraljevske obitelji jer planira "smanjiti" monarhiju kad postane kralj.

Ovaj je potez navodno razljutio Sussexove. Unuk nasljednika prijestolja oduvijek je imao pravo na naslijeđivanje krune, no Charles je odlučio smanjiti broj ključnih članova kraljevske obitelji jer vjeruje da javnost ne želi pokrivati troškove i plaćati širenje monarhije.

Princ Charles je prema pisanju Daily Maila najavio promjenu ključnih dokumenata kojim će se osigurati da Archie ne može dobiti titulu koju bi inače naslijedio rođenjem, otkrili su izvori bliski paru. Odluka je navodno dodatno narušila odnose Harryja s ocem.

S druge strane, britanski je list također otkrio da Harry planira angažirati vlastitog novinara da pokrije otkrivanje kipa prinezi Diani idući mjesec povodom njezinog 60. rođendana. Toliko Harry ne vjeruje britanskim medijima.

  • +25
Princ Harry i Meghan Markle Izvor: Profimedia / Autor: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Detaljan Charlesov plan za smanjenje monarhije i broja prijestolonasljednika nije otkriven, no nagađa se da će samo nasljednici krune i njihova najbliža obitelj imati pravo na pune titule, financijsku potporu iz javnih izvora i pravo na zaštitu financiranu novcem poreznih obveznika.

Charles s mlađim bratom vojvodom od Yorka već neko vrijeme razgovara o budućoj zaštiti Andrewovih kćeri, princeza Beatrice i Eugenie, a razgovori su se proširili na Harryja i Meghan.