Catherine Deneuve

Filmska diva pojasnila stajališta iz pamfleta koji je izazvao zgražanje javnosti

15.01.2018 u 11:49

Bionic
Reading

Nakon što je prošlog tjedna, zajedno s 99 Francuskinja, potpisala pamflet o 'slobodi udvaranja', koje je izazvalo žestoku polemiku u cijelom svijetu, Catherine Deneuve preuzela je odgovornost za taj tekst, ujedno se ispričavajući 'jedino žrtvama seksualnog uznemiravanja'

Francuska filmska diva Catherine Deneuve prošlog je tjedna izazvala zgražanje diljem svijeta nakon što je, zajedno s 99 svojih sunarodnjakinja, potpisala pamflet o 'slobodi udvaranja'. Očito shvativši da je otišla predaleko, preuzela je odgovornost za taj tekst, ujedno se ispričavajući 'jedino' žrtvama seksualnog uznemiravanja.

  • +12
Catherine Deneuve Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

'Pozdravljam sve žrtve groznih djela koje su se mogle osjećati napadnutima tim pismom objavljenom u Le Mondeu, njima, i samo njima, se ispričavam.' Stoji to u pismu Catherine Deneuve, koje je na svojoj internet stranici objavio dnevnik Liberation.

Pismo, koje je objavljeno prošlog utorka u Le Mondeu, brani 'slobodu udvaranja' muškaraca, ocjenjujući je 'neophodnom za seksualnu slobodu', suprotno pokretu #MeToo, rođenom iz afere Weinstein. Iako je tekst potpisalo stotinjak žena, kritike su prvenstveno išle na račun najpoznatije među njima.

'Catherine Deneuve i ostale francuske žene pripovijedaju svijetu kako ih je prikrivena mržnja prema ženama lobotomizirala do točke s koje nema povratka', izjavila je glumica Asia Argento, koja se nalazi među holivudskim glumicama koje su optužile američkog producenta Harveyja Weinsteina za seksualno zlostavljanje.

  • +2
Catherine Deneuve Izvor: Profimedia / Autor: tportal montaža/ Mihaela Maras

'Doista sam potpisala peticiju. Da, volim slobodu. Ne volim tu karakteristiku našeg doba u kojem svatko misli da ima pravo suditi i osuđivati', pokušala se opravdati u svom pismu Catherine Deneuve. No, to nije prvi put da je filmska diva izazvala bijes javnosti. Isto se dogodilo kada je podržala Romana Polanskog, koji je također optužen za silovanje.