STIŽE U SIJEČNJU

Evo što će Dubrovnik dobiti dolaskom najpoznatijeg svjetskog špijuna

27.09.2017 u 13:15

Bionic
Reading

Dubrovnik je, čini se, postao omiljena destinacija filmskih ekipa koje upravo ovaj grad biraju za snimanje najvećih holivudskih blockbustera. Nakon hit serije 'Igre prijestolja' te filma 'Robin Hood: Origin', u siječnju bi na dubrovačke zidine trebao stići i najpoznatiji svjetski špijun - James Bond - a od svega toga Hrvatska bi trebala imati itekakve prihode

Nakon što je Dubrovnik, kao idealnu lokaciju za snimanje novog holivudskog blockbustera, odabrala ekipa filma 'Robin Hood: Origin', zbog čega je u njega stigao i Jamie Foxx, kako donosi današnji Jutarnji list, u siječnju 2018. godine ondje bi trebala doći nova filmska ekipa.

  • +7
Premijera filma 'Spectre' u Londonu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Njegove obožavatelje razveselit će vijest da je upravo Hrvatsku odabrao najpoznatiji svjetski špijun James Bond, od čega bi naša zemlja mogla imati itekako veliku financijsku korist, koja se broji u više desetaka milijuna kuna.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, konačni iznos ovisit će i o tome hoće li se film snimati na više različitih lokacija u Hrvatskoj ili samo u Dubrovniku, a sve će se znati nakon završetka pregovora.

Hrvatska je posljednjih godina postala pravo otkriće u filmskom svijetu. Upravo kod nas su se snimali filmovi 'Robin Hood: Origin', 'Star Wars', serija 'Igre prijestolja', dok na Visu još uvijek traje snimanje nastavka mjuzikla 'Mamma Mia: Here We Go Again!'.

Koliki se novac tu okreće, govori i podatak zagrebačkog Ekonomskog instituta koji je u srpnju objavio da se, primjerice, samo od turističkih obilazaka lokacija na kojima su snimane 'Igre prijestolja' ostvarilo nevjerojatnih 126 milijuna eura sekundarnih prihoda.

  • +5
Pala prva klapa filma Robin Hood: Origins Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavić

Snimanje 'Robin Hooda: Origin' trajalo je 14 dana, no same pripreme potrajale su nešto duže - sedam tjedana. Za to vrijeme produkcija je Hrvatskoj ostavila između 40 i 60 milijuna kuna.

No iako je novac itekako važan, ono što će Hrvatska uz sve to dobiti je nevjerojatna svjetska promocija, koja će se dugoročno isplatiti.

  • +9
Snimanje 'Igre prijestolja' u Hrvatskoj Izvor: Pixsell / Autor: Ivana Ivanovic/PIXSELL

O samom snimanju novog nastavka 'Jamesa Bonda' ne zna se puno. Sve se drži u velikoj tajnosti, osobito nakon što se bivši dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić pohvalio u javnosti time kako se upravo u Dubrovniku traže idealne lokacije za film.

  • +17
Set filma 'Mamma Mia: Here We Go Again!' Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL