POSVEĆENA STRUCI

Evo gdje je danas i što radi Aleksandra Mindoljević

16.05.2017 u 13:03

Bionic
Reading

Unatoč višegodišnjem izbivanju s ekrana, mnogi se rado sjećaju nekadašnje omiljene televizijske voditeljice i psihologinje Aleksandre Mindoljević Drakulić. Zgodnu Splićanku, koja je 1987. godine bila prva pratilja Miss Jugoslavije, gledali smo devedesetih godina na HRT-u u voditeljskom paru s Miljenkom Kokotom u emisiji 'Dobro jutro Hrvatska', u emisijama Hrvatske lutrije, mozaičnim emisijama obrazovnog tipa te emisiji Gorana Milića 'Dobar dan', u kojoj je vodila i uređivala polusatni blok srijedom, 'Svijet psihe'

Iako je davno zamijenila kamere sveučilišnom katedrom, Aleksandra Mindoljević Drakulić jedno je od HTV-ovih lica koja rado pamtimo po ugodnom glasu i savršenoj dikciji te ugodnoj pojavnosti. Nakon što je 2000. godine otišla s malih ekrana katkada rado gostuje u televizijskim emisijama kao komentatorica psiholoških tema. 

Poznata psihologinja je od diplomiranja 1994. na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu do 2000. paralelno radila kao školski psiholog i honorarno kao voditeljica na HRT-u, no ulaskom u novo tisućljeće okrenula je stranicu te se posve zadržala i etablirala u struci: psihologiji, a ubrzo potom i psihoterapiji.

Nakon višegodišnjeg rada u Klinici za psihološku medicinu te na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu, a budućim je učiteljicama i odgajateljicama predavala Razvojnu i primijenjenu psihologiju te Psihodramu, dr. Mindoljević Drakulić danas radi kao sveučilišna nastavnica na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te studentima u sklopu Centra za obrazovanje nastavnika drži kolegij Psihologija odgoja i obrazovanja.

Ovih dana kao moderatorica na poziv književnice Ivane Bodrožić gostuje na Zagreb Book festivalu, na kojem će u subotu 27. svibnja ugostiti dvoje pisaca: rusku židovku Julyju Rabinowich te pisca i dječjeg psihijatra Paulusa Hochgatterera.

Tematizirat će isječke iz knjiga tih autora koji se tiču fragilnosti djetinjstva, na temu razgovora Prognani iz djetinjstva govorit će o razumijevanju različitih vrsta gubitaka u ranoj životnoj dobi te kako ti gubici, poput smrti roditelja ili imigracije, utječu na građenje krhkog dječjeg identiteta.

Uz brojne stručne radove i knjige koje je napisala i za koje je dobila i nagrade Hrvatskog psihološkog društva, dr. Mindoljević Drakulić uskoro izdaje svoju novu, petu po redu stručnu knjigu koja je na tragu teme Zagreb Book festivala o fragilnosti djetinjstva. Riječ je o priručniku radnog naziva 'Što kad ti se razboli netko koga voliš', zamišljenog kao pomoć djeci i mladima u suočavanju s teškom (zloćudnom) bolešću njihovih roditelja, posebice oboljelima od zloćudne bolesti multiplog mijeloma.

Dr. Mindoljević Drakulić udana je za odvjetnika Danka Drakulića, s kojim ima danas 11-godišnjeg sina Olega.