SHOW 'MASTERCHEF'

Dvadeset najboljih kuhara ide dalje

26.03.2011 u 08:54

Bionic
Reading

Dvadeset kandidata koji su pokazivali kreativnost za štednjakom, trudili se, bili predani i pokazali volju za učenjem dobili su odobrenje Tomislava Gretića i Mate Jankovića za prolaz među 20 jer to su vrline koje su ova dvojica uglednih kuhara tražila od natjecatelja Masterchefa na Novoj TV

Prije konačne odluke žirija 38 kandidata na raspolaganju je imalo 12 namirnica i 45 minutaza pripremu jela, a najboljih 20 prošlo je dalje.

'Od kandidata očekujem što i od svojih kuhara: rad i zalaganje, maštovitost i poštovanje namirnica i kuhinje', objasnio je Mate Janković, koji nije mogao skriti ljutnju kada je u smeću jednog od kandidata našao povrće koje mu je bilo višak. Kuharima amaterima nisu mogli progledati kroz prste zbog presoljene ili nedovoljno slane hrane, no i sami su na početku karijere imali gafova.

'Ne mogu se sjetiti nekog specifičnog gafa, ali sigurno mi je nešto izgorjelo ili je ostalo sirovo. To su neizbježne pojave i ako vam kuhar kaže da nikad nije pogriješio, nemojte mu vjerovati', priznao je Tomislav Gretić, na što Janković dodaje da nikada neće zaboraviti kako je umjesto soli u riblji veloute stavio šećer. Janković je posve slučajno završio među loncima i tanjurima jer mu je želja bila upisati pomorsku školu, ali na nagovor obiteljskog prijatelja promijenio je odluku i nije požalio jer je zahvaljujući kuhači proputovao svijet i kuhao za Catherine Zetu Jones, Michaela Douglasa, newyorškoga gradonačelnika Giulianija i brojne druge.

'Svi su bili jednostavni i bez posebnih zahtjeva. Recimo da sam primijetio da slavni vole jesti patke i prepelice. Sjećam se da sam za Giulianija pripremao pačja prsa kuhana u vakuumu', otkriva Janković, koji je kuhao i za sve naše predsjednike, i to jednostavna klasična riblja jela.

Impresivan je i popis poznatih imena koja su zalazila u ciriški hotel Dolder Grand u kojem je kuhao Gretić. 'Rolling Stones, Sting, U2, Depeche Mode, Bill Clinton i Tina Turner bili su gosti hotela, nisu bili komplicirani i jeli su jela iz restoranske ponude', prisjeća se Gretić. Njemu je u posebnom sjećanju ostao Bono Vox iz U2 s kojim je i malo pročavrljao.

'Najdraži mi je trenutak kratak razgovor s Bonom. Malo se izgubio u hotelu i sreli smo se na hodniku. Još uvijek doma imam kuharsku kapu s njegovom posvetom', kazao je kuhar.