23. siječnja

'Dulum zemlje' nas u četvrtoj epizodi vodi na gospodarstvo Ivana Šuloga u Donju Bistru, gdje uzgaja egzotično voće i ne prestaje tragati za novim izazovima

17.01.2023 u 13:33

Bionic
Reading

U Zagorju ne uspijevaju samo vinove loze i tradicionalne kulture za taj kraj. Tamo rastu indijanske banane, neke voćke na koje mi lokalitetno nismo navikli. Zašto i kako ih uzgaja, već dugi niz godina, u novoj epizodi 'Duluma zemlje' govori Ivan Šulog

U tjednima iza nas dokumentarni serijal 'Dulum zemlje' odveo nas je pričama o poljoprivrednicima vizionarima u Slavoniju, Dalmaciju i Gorski kotar. Sljedećeg ponedjeljka, 23. siječnja, na HTV1 u 20:15 sati, 'Dulum zemlje' vodi nas u Hrvatsko zagorje. Tamo u mjestu Donja Bistra živi Ivan Šulog s obitelji. Energičan, inovativan i gladan novih prilika prepoznao je svoju u egzotičnom voću. Uzgaja ga sada već više od 20 godina, no to ga ne zadovoljava. On ne prestaje tražiti nove interese i prilike za stvaranjem nečeg drugačijeg i novog.

Ivan Šulog će za sebe reći kako njega motivira raditi sve ono što ne rade drugi. Da mu to polazi za rukom moći ćemo se uvjeriti u četvrtoj epizodi dokumentarnog serijala 'Dulum zemlje', koja nas u ponedjeljak, 23. siječnja, na Prvom programu Hrvatske televizije vodi u Donju Bistru, mjesto u Hrvatskom zagorju. Možda je za očekivati kako Ivan Šulog tamo brine o vinogradima, no priča o stvaranju i uspjehu ovog čovjeka je mnogo egzotičnija. Uz svoju suprugu i četiri kćeri, Šulog se niz godina bavi uzgojem voća koje nimalo nije tipično za naše podneblje. Na njegovim poljima naći će se kiwano, indijanske banane, žute lubenice i mnoštvo drugog šarenog i oku primamljivog voća i povrća iz tropskih krajeva.

Autori Filip Filković Philatz i Tomislav Krnić te producentica Tamara Babun, u 50-ak će nam minuta nove epizode slikom i tonom ispričati kako je izgledao Šulogov početak, koje su sve greške činili i što su godinama uzgoja naučili. Doznat ćemo što o netipičnim izborima Ivana Šuloga govori njegova supruga Martina, koja mu je ujedno i najveća podrška, koliko u svemu pomažu i koje uloge imaju njihove kćeri Maja i Jelena te njegov brat Dejan. Otkrit ćemo i što ga pokreće te kakve ciljeve ima za svoju proizvodnju, obitelj i budućnost.

Rizik uvijek postoji. On je prepreka. Ja ne razmišljam o riziku – govori Šulog

'Uzgojem tropskog voća bavim se već više od 20 godina i taj je put bio interesantan i poučan. Od samog početka do danas naučili smo mnogo te proširili vrste voća i povrća koje uzgajamo i izvozimo u inozemstvo, koje je naše glavno tržište. Ne znaš koliko ćeš se ovim poslom moći baviti i što donosi sutra. Koliko god uživao u ovome gledam što je sljedeće, koji je sljedeći posao u koji ću krenuti. Rizik je svuda oko nas i on je prepreka, a ja ne razmišljam o tome, razmišljam što je sljedeće i što od toga mogu stvoriti', poručuje Ivan Šulog.

Izvor: Društvene mreže

U zadnje dvije epizode 'Dulum zemlje' vodi nas u Slavoniju i Istru

Nakon priče o Ivanu Šulogu gledat ćemo petu epizodu koja će nam pokazati što se uzgaja na gospodarstvu Zvonimira Kalića u Vrpolju. Za kraj ćemo u središte Istre, u selo Ipši, gdje idemo Ipšama - obitelji koja će nam pokazati što s grožđem i maslinama i kako to činiti vrhunski.

Sve epizode nove sezone serijala 'Dulum zemlje' bit će dostupne i na platformi HRTi, gdje se već sada mogu pogledati prethodne tri.

Više o dokumentarnom serijalu otkrijte na kanalima društvenih mreža Duluma zemlje – Facebook i Instagram.

TIM serije Dulum zemlje

  • scenarist i redatelj: Filip Filković Philatz
  • koscenarist i snimatelj: Tomislav Krnić
  • producentica: Tamara Babun, Wolfgang&Dolly
  • snimatelj zvuka: Tomislav Rupić
  • montažerke: Ivana Rogić, Ema Carić, Dora Slakoper
  • glazba: Dubravko Robić
  • urednica: Tanja Kanceljak