frontmen grupe letu štuke

Dino Šaran: 'Volio bih da neke pjesme ostanu za vječnost, da liječe ljude'

06.12.2017 u 06:47

Bionic
Reading

Jedan od najboljih regionalnih rock sastava Letu štuke, nakon što godinama nije svirao u Zagrebu, napokon će na radost brojnih fanova u hrvatskoj metropoli održati svoj veliki koncert. Predvođen Dinom Šaranom, svojim kvalitetnim pjesmama osvaja publiku i kritičare, a karizmatični frontmen je uoči koncerta za tportal govorio o tremi prije nastupa, odabiru pjesama za koncerte i albume, društvenim mrežama i manama glazbeničkog života

U četvrtak 14. prosinca, trećeg dana petog rođendana Vintage Industrial Bara, Letu štuke planiraju zagrebačkoj publici prirediti nezaboravni koncert.

Niste dugo svirali u Zagrebu - što pripremate za Vintage?

Još uvijek ne znamo, ali sigurno će biti dobro. Imamo set starih stvari i volio bih da ih pored standardne čuje naša nova publika. Naravno, svirat ćemo i ponešto novo.  

Nakon tolikog iskustva, putovanja, sviranja, bezbroj proba, dogodi li vam se još katkad da imate tremu prije nastupanja?

Poželio sam svirku. Dugo nas nije bilo. Trema je poželjan faktor jer diže adrenalin. Volim kad me puca trema. Naravno, dosta toga je i do publike.

Postoje legendarni koncertni prostori u kojima su nastupali mnogi kultni glazbenici poput Hammersmitha, CBGB-a, Budokana… Koji bi to prostor bio i gdje biste vi voljeli svirati?

Svi prostori i u svako vrijeme.

Što se sluša u kombiju/autu Štuka?

Radio, pa što naleti. Nekad to budu i gange. Zanimljivo je slušati lokalnu radiopostaju dok se voziš baš tim krajem iz kojeg dolazi muzika. Radio je zakon.

Novi singl je vani, kad će novi album?

Novi album izlazi u proljeće, a na njemu će biti deset novih stvari, nova ekipa i novi zvuk. Pisao sam o svijetu i o sebi u tom svijetu. Pravom ili lažnom, nebitno je. Bit će zanimljivo!

Po kojem principu birate pjesme koje ćete svirati, a i koje ćete uvrstiti na album?

Po osjećaju. Vrijeme albuma kao forme je passe. Krug će se nekad zavrtjeti, ali za sada je tako. Nemam više potrebu koncipirati i rezimirati. Samo je iskrenost važna. Kad djeca dobro reagiraju, to je to. Što se tiče koncerata, uvijek imamo nekoliko set-lista.

Postoji li dan kad nešto ne stvarate, kad vam ponestane kreativnog naboja?

Naravno. To je normalno. Ideje su stalno tu, ali ponekad mi neke praktične stvari odvuku pažnju i energiju na drugu stranu. Sve ima svoj cajt.

  • +3
Dino Šaran Izvor: tportal.hr / Autor: Martina Kenji

Poslušate li, između ostalog, svoju muziku u slobodno vrijeme ili, nakon što snimite neki novi materijal, 'zaboravljate' na njega?

Ponekad volim čuti stvar s vremenske distance. To je zdravo. Novi album obično slušam u svim fazama do objavljivanja, nakon toga ga ne slušam po nekoliko godina. Uostalom, pjevam te pjesme na koncertima.

Jeste li svjesni svoje posebnosti i osjećaja koje svojom glazbom možete izvući iz ljudi?

Hvala na komplimentu. Drago mi je da je tako. Integritet je bitna stavka u svakom slučaju. Volio bih da neke pjesme ostanu za vječnost, da liječe ljude. Što više takvih, to bolje.

Na društvenim mrežama ste vrlo aktivni, ažurirate vijesti, ubacujete novitete vezane uz bend, objavljujete razne fotografije. Danas se podrazumijeva to da glazbenici moraju naći vremena i za komuniciranje sa svojim fanovima. Koliko vam taj feedback pomaže u radu?

Pomaže, ali i odvlači energiju. Nažalost, nema načina da upoznam sve naše fanove. Nisam ljubitelj Facebooka, ali vidim da olakšava mnoge stvari. Ne mogu reći da spaja ljude. To već zvuči kao reklama, a nije ni istina.

Što biste izdvojili kao manu glazbeničkog života?

Odsutnost s jednog, a nedovoljno prisutnosti na drugom mjestu. Živi kontakt je ipak najbolja stvar u ovom poslu. Kao i u životu.