tužna obljetnica

Deset godina bez Toše: Pjevač anđeoskog glasa koji je ostavio neizbrisiv trag

16.10.2017 u 11:15

Bionic
Reading

Šok i neizreciva tuga su riječi kojima se može opisati dan kada se vijest o pogibiji neprežaljenog 'makedonskog slavuja' Toše Proeskog raširila regijom brzinom munje. Mnoge, kolege, prijatelji i obožavatelji i dan danas se ne mogu pomiriti sa činjenicom da nas je tako rano napustio veliki umjetnik besprijekornog talenta i nezaboravnog glasa. Svatko ga se sjeća na svoj način, a društvene mreže su pune dirljivih statusa i objava najomiljenijih njegovih pjesama

Podsjetimo, Toše je poginuo 16. listopada 2007. u teškoj prometnoj nesreći koja se dogodila kraj Nove Gradiške, na autocesti Zagreb- Lipovac, oko 6.20 ujutro, u 26. godini života. Toše je bio suvozač u automobilu kojim je upravljao Georgij Georgijevski, a neprilagođena brzina rezultirala je time da je vozilo udarilo u prikolicu tegljača, baš u stranu na kojoj je bio Toše. U automobilu je još bila i njegova menadžerica Ljiljana Petrović, koja je, kao i vozač, zadobila lakše ozljede.  

Dalibor Petko se prisjetio kakav šok je doživio kad je saznao vijest o Tošinoj pogibiji.

'Negdje oko 7 ujutro, zvoni mobitel. Netko je uporan. Vidim zovu s posla, živčan sam jer mislim da ne mogu naći tonove koje sam ostavio noć prije. Zove kolega Goran: Petko Toše je poginuo. Molim??? Toše je poginuo, dođi odmah na posao. Spremio sam se za pet minuta i krenuo. Od šoka sam ostavio mobitel doma, po putu razmišljam da će me netko nazvati da je bila kriva vijest. Stvarno to želim vise od ičeg. Od 8 sam počeo zvati njegove kolege i prijatelje. Koga god sam zvao svi plaču, većini sam ja nositelj loše vijesti, najgori osjećaj na svijetu. Ljudi se raspadaju. Gdje god se okrenem svi plaču. Zovem cijeli dan, navečer emisija na Obiteljskom radiju. Emisija ide uživo, ne znam kako to uopće odraditi. To mi je do danas najteži live u životu. Kažu da je emisija bila odlična, ne znam. Moj šok nije prestao do danas. Još uvijek mislim da će se jednom vratiti. Ovo je jedan od onih dana kad svatko zna gdje je bio kad je čuo vijest da je Tose poginuo. I svatko je reagirao jednako. Bio je to događaj koji je ujedinio Balkan. Na žalost! Bio sam na sprovodu, upoznao njegovu obitelj, prijatelje, kolege, ljude koji su ga znali, naučio sam sve o njemu. Recimo, sjećam se kako mi je bilo smješno čuti da on skuplja plišane medvjedice. A onda sam shvatio da kad ih skupi dovoljno sve ih odnese u sirotište. To je bio Toše. Vjerujte sve sto šte ikad čuli o tome koliko je bio dobar i poseban je istina. Nedostaje mi jako. Radili smo jako puno i puno smo se družili. Nismo bili privatno prijatelji, ali kad sam ga izgubio, imao sam baš taj osjećaj. I danas sam jako tužan. I bit ću svakog 16. Listopada. Da se bar mogu probuditi'.

Emotivan status napisao je na Facebooku i Tošin prijatelj Toni Cetinski s kojim je 2004. godine snimio duet 'Lagala nas mala': 'Velika je praznina ostala nakon tvog odlaska i nitko ju nikada ispuniti neće. Znaš zašto? Jer ti si bio i ostao pravi prijatelj. Zato prijatelju ne prihvaćam ipak da te nema jer mi je valjda tako lakše'.

 

  • +4
Toše Proeski Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX