KALIFORNIJSKI ČUDACI U ZAGREBU

Death Grips u Tvornici: Noć buke i životinjskih nagona

09.06.2017 u 12:22

Bionic
Reading

Na krilima kratke europske turneje 'Bottomles Pit', kalifornijski trojac Death Grips sletio je u Zagreb serviravši veličanstvenu mješavinu buke i sirove energije potopljene u znojnoj Tvornici kulture

Kad su se prije šest godina pojavili, naizgled niotkuda izbacivši besplatan i od kritike hvaljen mixtape 'Exmilitary', teško se moglo pretpostaviti da će Death Grips u tako kratkom periodu steći kultni status - što furioznim nastupima, što nepredvidljivošću u vidu lansiranja izdanja preko noći, raskidom ugovora sa Sonyjevim Epicom objavom povjerljivih mailova, a zatim i raspadom koji su 2014. obznanili na bijeloj salveti uoči turneje s Nine Inch Nailsima i Soundgardenom.

Iako ih mnogi pokušavaju žanrovski uokviriti, oni su uistinu kategorija za sebe i njihov glazbeni izričaj putuje u neku drugu dimenziju. S tradicionalnim izostankom predgrupe na nastupima i slijevanjem mnoštva u Veliki pogon Tvornice, trojac iz Sacramenta krenuo je s isporukom ubojitog seta, neprestanim nabijanjem militantnog tempa kao uvjerljivog dokaza njihove koncertne veličine.

Iako se čini gotovo nemogućim i pomalo nadljudskim održavati postojan intenzitet nastupa bez ikakvih prekida i pritom biti duboko predan nastupu od početka do finiša, Death Grips su nas uspjeli uvjeriti u suprotno uz povremene bljeskove stroboskopa i nepostojeću vizualnu kulisu.

  • +3
Death Grips u Tvornici kulture Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Već u uvodnoj numeri 'Whatever I Want (Fuck Who's Watching)' manijakalno bubnjanje Zacha Hilla i trzajući skokovi za mix pultom Andyja Morina uspjeli su prigušiti manične verse Mc Ridea i u publici probuditi mahom životinjske nagone.

Kao legitiman odgovor na buku i energiju trojca s pozornice, koje se ne bi posramila ni Indira iz Colonije, publika je bjesomučno reagirala u vidu neprestanih mosh pitova u prvim redovima, prolijevanja pića u plastičnim čašama i zračnog dodavanja majicama i sličnim predmetima.

Iako aktualnom turnejom i dalje promoviraju prošlogodišnje studijsko izdanje 'Bottomless Pit', u sinoćnjoj setlisti dotaknuli su se uspješnica s prethodnih ostvarenja poput 'Get Got' ili 'No Love', da bi u finišu jednosatnog nastupa izveli 'Guillotine' s debitantskog mixtapea, kojim su zauvijek osvojili srce najzaposlenijeg glazbenog nerda, Anthonyja Fantane.

Bez predgrupe i bisa, Death Grips finiširali su premijeran nastup u Hrvatskoj, ali i regiji, uz tradicionalan poklik publike 'We want more', koja je pod dojmom viđenog i poslušanog nastavila stajati u Velikom pogonu, usprkos glancanju Andyjeva znojem natopljenog pulta od strane osoblja.