intervju

David Skoko: 'Jedem malo i umjereno; genetika mi je takva da sam dobro građen'

12.11.2023 u 07:45

Bionic
Reading

Jedno od osvježenja ove jesenske sheme HTV-a je zabavna i lako gledljiva kulinarsko-putopisna emisija 'David Skoko: motor, loza, kuhača', u kojoj jedan od naših najuspješnijih chefova vodi gledatelje u domove najistaknutijih domaćih vinara, posjećuje podrume i kuha na 80 kg teškom pokretnom šparhetu na drva nazvanom Bleki. Proputovao je preko 7000 kilometara, prikupio 45 recepata i još jednom šarmirao publiku, a za tportal je govorio o tome, kao i o trendovima u kulinarstvu, najzdravijoj kuhinji...

Sjajno snimljena emisija nastala u režiji Radoslava Jovanova Gonza, kao autorski projekt Inje Korać i Tanje Tušek, mnoge pomalo asocira na obiteljski serijal Gordona Ramseyja. Kombinacija dokumentarne serije i zabavnog formata, koji uključuje gastronomiju, enologiju i putopis, može konkurirati onim inozemnim, uz kakve se ima osjećaj da ste s njima uživo. David Skoko nam je u razgovoru još više približio svoj aktualni projekt.

Kako biste opisali serijal za one koji ga možda još nisu gledali i kako vam je legao ovaj format?

Naš serijal zapravo je posvećen obiteljima i obiteljskim pričama koje traju generacijama i to kroz prizmu vinara koji sade svoje vinograde da bi ih brala njihova djeca i unuci. U serijalu pričamo o suživotu s prirodom i proizvodnji hrane i pića te kvalitetnim obiteljskim odnosima. Sretan sam što sam ljepotu tih odnosa i vrijednosti mogao osjetiti dok sam komunicirao s članovima vinarskih obitelji.

Istaknuli ste da kroz serijal promovirate obiteljske vrijednosti i autentičnost. Po kojem kriteriju ste odabrali vinare i destinacije koje ćete posjetiti?

Kriterij nije bila ni izvrsnost, a izvrsni jesu svi koje smo posjetili. Ajmo reći da smo tražili posebne ljude koji žele promovirati svoj kraj, koji se drže tradicije i dugotrajnih obiteljskih vrijednosti, koji su ustrajni u tome što rade te osjećaju vino i posao kao nešto što treba gajiti da dugo traje.

Koja pravila treba poštivati pri uparivanju hrane i vina?

Pobornik sam toga da svatko uz hranu koju želi konzumirati može piti što god ga je volja. Tako da nisam zagrižen za to da hrana i piće budu sljubljeni. Iskreno, time se uopće ne opterećujem. Kad imamo serviranje hrane i pića, najradije to volim raditi tako da kušam vino koje ćemo servirati i prilagodim jelo tom vinu, jer je obrnuto zapravo vrlo teško.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite li dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

 

Koja kuhinja svijeta vam se najviše sviđa, a koja je najzdravija?

Meni se osobno sviđa mediteranska kuhinja i mislim da je upravo ona u svojim osnovama najzdravija.

Pored namirnica, u čemu leži inspiracija pri kreiranju novog jela?

O lokaciji, gostu, osobnom osjećaju i, naravno, odabiru namirnica.

  • +3
David Skoko Izvor: Pixsell / Autor: Srecko Niketic/PIXSELL

U stalnom kušanju jela, stignete li uopće ogladnjeti do završetka obroka?

Rijetko kad sam gladan, jedem malo i umjereno, a često mi se dogodi da cijeli dan provedem u kuhinji i da ne pojedem više od tri zalogaja tijekom kušanja.

A večera? Držite li se pravila da se ne jede navečer?

Najčešće jedem navečer. I to jako kasno. Često, recimo, preskačem doručak, nerijetko pojedem jedan obrok ili nijedan. Baš malo jedem.

Zato imate dobru građu.

Apsolutno da! To se zove kalorijski deficit, a genetika mi je takva da sam dobro građen.

Kakvi su sad trendovi u gastronomiji?

Veliki je povratak tradiciji kao inspiracija. Ali ne u onom obliku kroz modernu kuhinju, nego baš spravljanje tradicionalnih jela s lokalnim namirnicama, što se zapravo u svijetu nikad bitno nije promijenilo, osim što se u globalističkom trenutku sve izmiješalo, ne samo u gastronomiji, nego u svemu. Smatram da će se u budućnosti sve više cijeniti regionalnost i izvornost s tendencijom izvrsnosti, a ne prevare.

Postoji li možda neko jelo koje nikada niste uspjeli usavršiti? Ako da, koje?

Ako sam se uhvatio nekog jela da ga pripremam najbolje što mogu, najčešće sam u tome i uspio. Nisam probao skuhati sva jela koja postoje, ali ako sam zagrizao za neko jelo koje sam htio dovesti do savršenstva, to sam i uspio koliko god puta da sam ga spravljao.

Hrana/namirnica bez koje ne možete živjeti?

Definitivno - riba.

Što biste radili da ne kuhate? Postoji li uopće takva opcija?

Kad bih imao para, jedrio bih po svijetu, a inače bih se bavio nečim što je povezano s drvom. Obožavam drvo pa bih vjerojatno bio tesar ili kalafat, stolar. Možda bih radio brodski namještaj.

Što vam znači obitelj? Često ističete ženine kulinarske sposobnosti, a u videima vam često pomažu djeca.

Obitelj mi je sve. Oni su moja inspiracija i ne postojim bez njih.

Chefovi su definitivno postali nove zvijezde. Ne može se prešutjeti da ste postali miljenik nacije, a često se čuju ženski komplimenti na račun vašeg izgleda, simpatičnosti i stila. Kako se nosite sa silnim komplimentima? Sad smo saznali da ne jedete - koliko se stignete brinuti o stilu, kondiciji?

Umjereno vježbam. Priznajem da nisam vježbao jače i ozbiljnije već nekoliko mjeseci. Nemam vremena i ne stignem, a volim duge šetnje i mislim da je najvažnije pozitivno razmišljanje o samom sebi. Cijeli život sam bio poprilično veliki kritičar sam sebe, možda i najveći, zato pokušavam biti umjeren u privatnom životu jer ne stignem biti u poslu. Ajmo reći da kad imam slobodnog vremena, provodim ga u prirodi i aktivnom odmoru. Nisam osoba koja voli ležati na kauču. Vrlo sam aktivan, a bitnije od fizičke spreme je good state of mind. Ako mi je glava dobro, onda sam super.

Više puta ste rekli da ste 'adrenalin junky'. Zračite vječno mladenačkom energijom. No kakav je David Skoko kad se osami?

U takvim trenutcima sam zamišljen, možda malo i odsutan. Volim sanjariti, planirati, tako da kada sam sȃm, izgledam sretno, a u glavi mi je jako šareno i produktivno. Volim imati svrhu i kad sam sȃm, stalno razmišljam o tome što ću napraviti sljedeće, a da će ljudi oko mene biti ponosni na to.