priznao u showu

Dave Grohl otkrio gubitak sluha, kaže da čita s usana već 20 godina: 'Gluh sam'

23.02.2022 u 15:24

Bionic
Reading

Američki rock glazbenik, multiinstrumentalist izjavio je da ima tinitus u lijevom uhu i da radije ne bi nastupao s in-ar slušalicama u uhu. Nakon desetljeća provedenih na pozornici Dave Grohl očito počinje plaćati cijenu kada je u pitanju njegov sluh

Frontmen Foo Fightersa opisao je sebe kao '*ebeno gluhog' tijekom prošlogtjednog gostovanja u emisiji The Howard Stern Show i objasnio da se oslanjao na čitanje s usana posljednjih 20 godina.

'Nisam dugo bio na pregledu, znam što će mi doktor reći - imate tinitus u lijevom uhu', kazao je Dave Grohl. Frontmen je izjavio da mu je iznimno teško čuti druge ljude na javnim mjestima, te da se tijekom pandemije mučio jer su maske pokrivale usta te se ne nije mogao osloniti na čitanje s usana.

Izvor: Društvene mreže

'Da sjediš pored mene ovdje za večerom, ne bih razumio ni jednu *ebenu riječ koju si mi govorio, cijelo *ebeno vrijeme', rekao je Sternu. 'Nema šanse. U prepunom restoranu to je još gore. To je najgora stvar u ovoj pandemiji - to što ljudi nose maske. Čitam s usana već 20 godina, pa kad mi netko priđe, oni su kao iskrivljena buka. *ebeno sam gluh, ne mogu čuti što govoriš', rekao je.

  • +3
Dave Grohl Izvor: EPA / Autor: RONALD WITTEK

Tinitus za koje je Grohl rekao da ima u lijevok uhu je simptom koji osoba doživljava kao zvukove u obliku šuma ili zujanja u jednom ili oba uha, a da pritom nije prisutan podražajni zvuk u okruženju. Unatoč Grohlovim konverzacijskim borbama, rekao je da još uvijek može čuti 'najmanje sitnice' prilikom snimanja u studiju i miksanja albuma. 'Moje uši su još uvijek podešene na određene frekvencije i ako čujem nešto što je malo neusklađeno, ili činelu koja nije dovoljno svijetla ili nešto slično, mogu čuti sitnice svega što je u pjesmu, stvarno mogu', tvrdi.

Dok mnogi umjetnici nose in-ear slušalicedok nastupaju kako bi im dali izravan izvor zvuka i zaštitili uši, Grohl to ne čini, jer smatra da ga to 'odvaja od zvuka prirodne atmosfere'. Grohl nije sam u svojim borbama sa sluhom; glazbenici poput Petea Townshenda, Neila Younga i Erica Claptona imali su problema nakon godina provedenih na pozornici.

ZAPALILI POZORNICU

Foo Fightersi raspametili Hrvate: Pogledajte fotografije spektakularnog drugog koncerta u pulskoj Areni

Pogledaj galeriju