ŠTO SE DOGAĐA U NORVEŠKOJ?

Dansku kraljevsku obitelj potresa preljubnička afera, a ništa mirnije nije ni kod susjeda

17.11.2023 u 15:29

Bionic
Reading

Svjetlo dana ugledala je i nova biografija norveškog prijestolonasljednika, princa Haakona, koja je pobudila veliki interes javnosti, što i ne treba čuditi budući da u istoj nasljednik norveškog trona govori o svom privatnom životu

I dok u Velikoj Britaniji i dalje traju sukobi na relaciji princ Harry i Meghan Markle s ostatkom kraljevske obitelji, u Danskoj se palača bori s preljubničkim skandalom prijestolonasljednika, princa Frederika, a ništa mirnije, nakon izlaska nove knjige, nije ni u Norveškoj.

Tamo je svjetlo dana ugledala knjiga 'Haakon – Stories about an heir to the throne', u kojoj budući norveški kralj priča o svojoj sadašnjosti i budućnosti, ali i prošlosti, u kojoj ima puno zanimljivih detalja.

Iako je već 22 godine u sretnom braku s princezom Mette-Marit, s kojom ima troje djece, u pojedinim trenucima njoj i Haakon i nisu cvjetale ruže.

U knjizi je tako princ Haakon otkrio kako je s današnjom suprugom proživio pravu krizu, kao i kratki razlaz. 'Prije nego što sam otišao u Ameriku, odlučili smo da nećemo više biti zajedno. No, nije uspjelo', otkrio je princ i dodao kako su nakon njegovog povratka svojoj ljubavi ipak odlučili dati novu šansu:

  • +2
Norveški princ Haakon Izvor: Profimedia / Autor: Marcus Brandt / AFP / Profimedia

'Ponovno smo se sreli kada sam se vratio kući. Bilo je to lijepo vrijeme...'

No, ono što je Norvežane iznenadilo, Haakonovo je priznanje o tajnoj djevojci koju je imao u Americi. Njezin identitet nije poznat, no zna se da je cijela kraljevska obitelj upoznala dotičnu djevojku s kojom je studirao na sveučilištu u Berkeleyu. Tamo je Haakon bio od 1996. do 1999. i to nakon što je prekinuo s prvom službenom djevojkom, Cathrine Knudsen.

'U Americi sam proveo nekoliko godina. Tamo sam živio slobodno, a čak sam imao i djevojku o kojoj nitko ništa nije znao', otkrio je dodavši kako se, u želji da živi anonimno, predstavljao kao Haakon Magnus. Živio je kao i većina tamošnjih studenata na kampusu, dijelio sobu sa cimerom i koristio zajedničke kupaonice.

'Kada sam stigao na Berkeley prvo što sam učinio je da sam kupio novine i sjeo sam u kafić. Naručio sam kavu i u miru pročitao novine bez da me je itko gledao. Bio je to sjajan osjećaj, no s druge strane osjećao sam se čudno. Nikada nisam učinio nešto slično. Bio sam nitko i ništa, baš kao i svi drugi.'

U odvojenom poglavlju princ govori i o svojoj ulozi kao ocu, gdje se hvali o svoje troje djece. Inače, Haakon i Mette-Marit zajedno imaju dvoje djece, princezu Ingrid Alexandru (19) i princa Sverrea Magnusa (17), dok ona iz prijašnje veze ima sina Mariusa Borga Høibyja (26), kojeg Haakon smatra svojim sinom.

Ipak, priznaje kako nikada nije bio onaj tip roditelja koji čita literaturu o dječjem odgoju, već je njegov stav da se stvari rješavaju putem. Važnije mu je bilo da djeci bude dobar uzor i da mu upravo to bude strategija u njihovom odgoju.