IGRAT ĆE SVE ULOGE

Cate Blanchett gorljivo brani pravo heteroseksualnih glumaca da glume gay i transrodne osobe

20.10.2018 u 17:17

Bionic
Reading

Oskarovka Cate Blanchett u petak je u u Rimu gorljivo branila pravo heteroseksualnih glumaca da nastupe u ulogama transrodnih osoba ili u ulogama članova LGTB zajednice

Naime, Hollywood je već dulje vrijeme na udaru kritika jer uloge gay osoba povjerava heteroseksualnim glumcima.

U srpnju ove godine glumica Scarlett Johansson odustala je od uloge transrodne osobe u filmu 'Rub and Tug'nakon što su se transrodne glumice pobunile zbog diskriminacije. Aktivisti su tada jasno kazali da bi glavnu ulogu trebalo povjeriti baš transrodnoj osobi, a transrodne glumice kazale su da je riječ o svojevrsnoj diskriminaciji.

  • +2
Cate Blanchett Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

No australska glumica ne slaže se s njihovim mišljenjem niti sa stavom po kojemu glumac ili glumica mogu dobro odigrati ulogu gay osobe isključivo ako imaju takvo osobno iskustvo.

Blanchett je ulogu lezbijke glumila 2015. godine u filmu 'Carol'.

'Borit ću se do iznemoglosti za to da se prekine s ovakvim stajalištem te ću i dalje prihvaćati i igrati sve uloge', rekla je glumica koja trenutačno gostuje na Rimskome filmskom festivalu.

  • +10
Cate Blanchett Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Prema holivudskom stajalištu osobito je kritičan bio ibritanski glumac Sir Ian McKellen. Svojedobno je ukazao na to da nijedan glumac ili glumica koji su se otvoreno deklarirali kao gay osobe nisu osvojili Oskara za najbolju ulogu, za razliku od heteroseksualnih glumaca koji su nagrađeni za uloge osoba iz LGBT zajednice. Primjeri za to su Tom Hanks za ulogu u filmu 'Philadelphia' i Sean Penn za ulogu u filmu 'Milk'.

  • +10
Cate Blanchett Izvor: Profimedia / Autor: N.N.