FILM 'MAESTRO'

Bradley Cooper na udaru zbog prikaza Bernsteina, no njegova djeca ga brane

17.08.2023 u 11:28

Bionic
Reading

Obitelj Leonarda Bernsteina podržava kontroverznu odluku slavnog glumca da nosi veliku nosnu protezu u novom filmu 'Maestro' u kojemu glumi židovskog skladatelja

Glumac Bradley Cooper, koji je napisao scenarij, režirao i glumi u filmu 'Maestro', postao je meta kritika nakon što je ovog tjedna objavljen trailer za nadolazeći Netflixov film.

Kritičari smatraju da je odluka o nošenju lažnog nosa stereotipna i nazvali su je 'Jewface', u referenci na praksu poznatu kao 'Blackface' u kojoj izvođači koji nisu crnci potamnjuju svoja lica za uloge. Drugi su se pitali trebaju li nežidovski glumci poput Coopera uopće glumiti Židove.

No troje djece pokojnog Bernsteina navelo je da se 'potpuno slažu' s Cooperovom odlukom 'da koristi šminku kako bi povećao svoju sličnost' s njihovim ocem. 'Istina je da je Leonard Bernstein imao lijep, velik nos', napisali su Jamie, Alexander i Nina Bernstein na društvenim mrežama. 'Sigurni smo da bi i našem tati to bilo u redu', dodali su.

  • +3
Bradley Cooper kao Leonard Bernstein Izvor: Profimedia / Autor: Netflix/Twitter / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Bernstein, sin židovsko-ukrajinskih imigranata, umro je 1990. godine, ali je i dalje jedan od najpoznatijih skladatelja i dirigenata svih vremena.

Bio je glazbeni direktor Njujorške filharmonije i napisao je brodvejski mjuzikl 'West Side Story'. Cooper, devet puta nominiran za Oscara, najpoznatiji je po filmovima 'Zvijezda je rođena' i 'Mamurluk'.

'Maestro' je biografska romansa o Bernsteinu i njegovoj supruzi Feliciji Montealegre koju glumi Carey Mulligan.

Izvor: Društvene mreže

Hollywood su dugo mučila pitanja trebaju li bijelci glumiti stvarne osobe iz etničkih manjina. Obitelj Bernstein pohvalila je Coopera za njegovu 'predanost' i poručili su da im se pritužbe na ovaj projekt čine 'kao neiskreni pokušaji da se ponizi uspješna osoba, što je praksa koju smo prečesto gledali kako se provodi na našem vlastitom ocu'.

'Maestro' bi trebao biti premijerno prikazan na Venecijanskom filmskom festivalu u rujnu.