stiglo je i pojašnjenje

Božićnom izdanju omiljene HRT-ove emisije gledatelji odmah pronašli manu

28.12.2021 u 08:59

Bionic
Reading

Mnogi gledatelji razveselili su se zbog povratka hvaljene i nagrađivane HRT-ove emisije 'A strana' i to u blagdanskom izdanju. Nastupili su Doris Dragović, Vanna i Tedi Spalato, a posebni božićni specijal koji je trajao 90 minuta za tu prigodu nije sniman na Prisavlju kao inače, već u prostoru za vjenčanja, i to filmskom tehnikom

I ovog puta naglasak je i na mladim snagama hrvatske glazbene scene, a mnogi već znaju da je upravo ova emisija zaslužna za promociju brojnih glazbenika zavidnih pjevačkih sposobnosti, poput Jure Brkljače, Matije Cveka, Alena Đurasa i mnogih drugih.

Unatoč tome što je sve izgledalo besprijekorno, bilo je onih koji su, naviknuti na visoku produkciju, pjevanje i sviranje uživo u popularnoj emisiji 'A strana', zamjerili to što se pjevalo na playback pa su to komentirali na društvenim mrežama.

'Očiti playback', 'Vidjelo se odmah da je playback, prečist zvuk vokala, pogotovo ženski visoki tonovi, koliko god cure dobro pjevaju, ne mogu ipak uživo imati tako visok i čist glas. To mi je malo pokvarilo dojam jer sam očekivao da uživo pjevaju. Ovako, na playback, bilo mi je kao da puštam pjesme s YouTubea. Šteta', pisali su. 'Baš je bila dobra ova božićna specijalka, ugođaj, ambijent, izbor pjesama, ali ovo je na playback bilo?' bio je još jedan od komentara.

HRT je za Slobodnu Dalmaciju objasnio zašto je emisija snimljena na taj način.

'To je učinjeno zbog tehnologije i načina snimanja (filmskom kamerom), a kojom je snimljena božićna 'A strana'. U tim uvjetima prvi 'prolaz' služio je kao playback, kako bismo u naknadnim snimljenim prolazima dobili veću mogućnost slike, jer je cijela emisija snimljena sa samo dvije kamere i to u akustičnoj verziji (unplugged)', pojasnili su.

  • +7
Snimanje božićnog izdanja 'A strane' Izvor: Promo fotografije / Autor: Dario Njavro za HRT