EILEEN BERLIN

Bila je prva menadžerica Toma Cruisea: 'Imao je užasnu narav. Kao da je stalno nešto tinjalo u njemu, što je proključalo i eksplodiralo'

21.02.2022 u 06:39

Bionic
Reading

U srpnju ove godine Tom Cruise će proslaviti 60. rođendan, no unatoč godinama, koje su u njegovom slučaju samo brojka, holivudski glumac i dalje želi očuvati svoju karijeru akcijskog heroja. Male tajne s početka njegove bogate karijere ispričala je umirovljena Eileen Berlin, koja mu je, kao nepoznatom 18-godišnjaku, pružila šansu i postala njegova menadžerica

Od trenutka u kojem mu je pristala postati menadžerica prošle su nevjerojatne 42 godine. Eileen Berlin, danas 86-godišnjakinja, s čitateljima britanskog Daily Maila podijelila je i u javnosti nikada viđene fotografije na kojima je tada 18-godišnji Tom Cruise anonimni glumac koji sanja o uspjehu svjetskih razmjera.

Kako je rekla, tijekom četiri i pol godine, koliko su zajedno radili, bila mu je poput zamjenske majke, a Cruisea je opisala kao iznimno talentiranog, ali problematičnog mladića koji je na kraju postao najplaćenija holivudska zvijezda.

Komentirajući glumca, rekla je da ju njegove psovke i urlanje na ekipu u prosincu 2020. na setu Nemoguće misije 7nisu ni najmanje iznenadili jer je svjedočila njegovim ispadima. Jedan od napadaja bijesa, koji je bio potaknut maltretiranjem njegovog oca, kulminirao je time da je bacio rođendanski poklon i njime je pogodio u lice.

‘Tommy je imao užasnu narav. Tajio je taj svoj nakupljeni bijes, koji je naslijedio od oca. Kao da je stalno nešto tinjalo u njemu, što je proključalo i eksplodiralo. Pripisivala sam to njegovoj nesigurnosti. Sjećam se da sam mu za 19. rođendan poklonila album sa svim novinskim člancima o njemu iz tinejdžerskih časopisa, a on je počeo vrištati da ne želi biti u časopisima za klince. Rekao je da se smatra odraslom osobom i da ne želi biti idol tinejdžerima. Bacio je album prema meni i udario me u obraz.’

  • +2
Tom Cruise Izvor: EPA / Autor: CHEMA MOYA

No to nije bilo sve. Iako je bio nepoznat u filmskom svijetu, već je za svoju prvu ulogu 1983. u filmu Riskantan posao’ od nje tražio da ispuni 11 zahtjeva. I tada se vidjela njegova potreba za kontrolom, danas još jača. Berlin je priznala kako vjeruje da su glasine o njegovim estetskim zahtjevima itekako istinite jer je i u mladosti bio iznimno nesiguran kada je bila riječ o izgledu pa bi po cijele dane uvježbavao poze da bi što bolje ispao na fotografijama.

‘Tommy je imao mnoga lica i to se jasno vidi na fotografijama. Iako sam vidjela sva njegova raspoloženja, pravu sreću nikad nisam doživjela. Uvijek bio iznimno ambiciozan i odlučan da postane zvijezda i zbog toga je postao perfekcionist’, otkrila je Berlin tijekom intervjua, ugostivši novinare u svom domu na Manhattanu, u kojem je i Cruise živio na početku karijere.

Ona i njezin pokojni suprug Simon upoznali su Toma Cruisea, odnosno Tommyja, kako ga zove, 1980. godine, kada je svim silama želio pobjeći od svog života i izbrisati sva sjećanja na disfunkcionalno djetinjstvo. Imao je samo 14 godina kada je njegova majka Mary Lee prekinula odnos s ocem Thomasom Cruiseom Mapotherom III. Tek je 2006. u jednom intervjuu Cruise smogao snage opisati kakav mu je otac uistinu bio, rekavši za njega da je bio ‘nasilnik i kukavica’:

‘On je bio osoba koja bi te, ako nešto pođe po zlu, šutnula. Bila je to sjajna lekcija u mom životu - prvo me uljuljao i učinio da se osjećam sigurnim, a onda - bang!’

Iako je kratko vrijeme želio postati svećenik te je boravio u sjemeništu u Ohioju, nakon što se njegova majka preudala, s tri sestre i očuhom Jackom Southom započeo je novi život u New Jerseyju. Dobio je ulogu u srednjoškolskoj produkciji Guys and Dolls’, nakon čega mu je želja da postane slavni glumac postala sve jača. No jedino što je dobio bila je sporedna uloga u filmu Vječna ljubavs Brooke Shields.

‘Rekao nam je da smo mu potrebni i da želi da upravljamo njegovom karijerom, ali i da mu pronađemo agenta u Hollywoodu. S nama je potpisao ugovor nakon 18. rođendana’, prisjetila se Berlin, otkrivši da su mu ponudili smještaj u svom stanu jer nije zarađivao dovoljno radeći kao konobar.

‘Naš je sin bio na koledžu, pa smo dali Tommyju njegovu sobu, a kada je trebao, uzeo bi plavi Cadillac mog muža.’

Berlin je isprva bila očarana Cruiseom jer je bio ‘sladak, pun poštovanja i ljubazan’ te ih je uvijek oslovljavao s ‘gospođa i gospodine’. No shvatila je da nešto nije u redu kada je uvidjela njegovu opsjednutost izgledom. U njezinoj dnevnoj sobi i dalje je izložena njegova fotografija kao 18-godišnjaka, na kojoj se dječački smiješi, odjeven u sako i košulju. No, kako se prisjetila, za snimanja se pripremao paradirajući uokolo u donjem rublju.

‘Imali smo ogledalo preko cijelog zida, a on bi hodao uokolo samo u tim minijaturnim hlačicama, stiskajući šake, pokazujući bicepse, diveći se sam sebi u ogledalu. Meni je bilo neugodno, no on je volio pokazivati svoje tijelo. Bio je jako ponosan na njega i radio je na svom savršenstvu. Mučila ga je visina, stoga je rekao da bi volio imati cipele koje će mu dati koji centimetar.’

Prvu veliku ulogu dok je bio njezin štićenik dobio je 1981. kao vojni kadet u filmu Pobuna u vojnoj akademiji’, a otkrio joj je kako se pripremao za jednu od scena: ‘Rekao mi je da se zaključao u ormar i razmišljao o tome da mu je netko silovao sestru, nakon čega je snimio scenu u kojoj puca.’

Priznaje da je Tommy izgradio auru oko sebe i uvjerena je da će učiniti sve da bi što dulje sačuvao mladenački izgled. A koliki je perfekcionist bio od samog početka, govori i prvo promidžbeno snimanje koje je, u njegovom slučaju, potrajalo čitav dan. Kako je rekla, promijenio je niz odjevnih kombinacija, mijenjao poze. Želio je postići savršenstvo.

To se isplatilo jer je ubrzo potpisao ugovor s jednom od najutjecajnijih holivudskih agencija - Creative Artists Agency. Njegova agentica Laurie Perlman odmah je dobila listu njegovih zahtjeva, a detalje je otkrila Berlin za Daily Mail.

‘Još se uvijek sjećam kako me Tommy tražio da to napišem. Lista je počela s plaćom od 75 tisuća dolara za snimanje od 10 tjedana i dva tjedna budžeta za probe. Nije želio da itko dobije veći honorar od njega, a ako bilo tko dobije dodatni prostor, on je morao dobiti još više. Na lokaciju je morao putovati prvim razredom i biti smješten u najskupljem hotelu. Garderoba na setu za njega je morala biti najbolja, a to što je dobio Perlman kao agenticu, koja je bila moćan igrač, značilo je da mu se zvijezde smiješe.'

Film Riskantan posao’ u konačnici je zaradio 63 milijuna dolara, što je bilo deset puta više od budžeta.

Zadnji film koji je snimio pod njezinim mentorstvom bio je Top Gun’, film s najvećom zaradom, od 176 milijuna dolara, 1986. godine. Njihova suradnja prekinuta je kada je Cruise odlučio preseliti se u Los Angeles kako bi učvrstio svoj status superzvijezde. On je očekivao da će ga Berlin pratiti na njegovom putu i bio je šokiran kada mu je rekla da ne namjerava napustiti obitelj i druge klijente u New Yorku.

Godinama su još bili u kontaktu, a na jednoj večeri spomenuo joj je da je počeo proučavati scijentologiju. Nakon toga počela je dobivati pozive za događanja u Scijentološkoj crkvi. ‘Mislim da je Tommy bio savršen kandidat za scijentologiju. Rekao mi je da ne poznaje nikoga u Los Angelesu i da mu je potrebna podrška. Nije vjerovao u terapiju, ali očito mu je trebala pomoć i scijentologija je bila tu za njega.’

Berlin je priznala i kako ju nije ni najmanje iznenadilo to što su sva njegova tri braka - s Mimi Rogers, Nicole Kidman i Katie Holmes - završila razvodom.

'Šok mi je bio veći jer je imao tri braka i jer su trajali koliko su trajali. Voljela bih da ima nekog u životu, ali mislim da on ne voli ljude. On voli samo ono što radi. Tužna sam zbog njega i mislim da je usamljen. No sve dok bude snimao filmove, bit će u redu. Što će se dogoditi kada jednom i tome dođe kraj, nisam sigurna', zaključila je.