ŽIV ILI MRTAV?

Autor serije 'Obitelj Soprano' progovorio o najneizvjesnijoj završnoj sceni u povijesti televizije

04.11.2021 u 19:38

Bionic
Reading

Otkako je 2007. godine emitirana finalna epizoda kultne serije 'Obitelj Soprano', ne prestaju rasprave o tome kako je Tony zapravo završio – živ ili mrtav. O sudbini svog glavnog lika napokon je progovorio autor serije David Chase

U posljednjoj sceni završnice legendarne HBO-ove serije, Tony (James Gandolfini) sjedi u restoranu sa suprugom Carmellom (Edie Falco) i sinom AJ-jem (Robert Iler). Napetost raste s ulaskom svakog novog gosta u restoran, a posebno s ulaskom čovjeka koji sjeda za šank u njihovu blizinu. Kad u restoran napokon uđe i Tonyjeva kći Meadow (Jamie-Lynn Sigler), nakon više bezuspješnih pokušaja bočnog parkiranja, ekran postaje crn. Scena je to za koju su brojni gledatelji u SAD pomislili da je riječ o tehničkom problemu kablovske televizije, i scena o kojoj se i danas raspravlja diljem kugle zemaljske.

No, 76-godišnji autor serije David Chase, nedavno je otkrio za The Hollywood Reporter da je u početku imao potpuno drugačiji kraj za svog glavnog lika, u kojem Tony biva ubijen na ekranu.

'Scena koju sam imao na umu nije bila ta scena, niti sam pomišljao da ću završiti s crnim ekranom', rekao je Chase.

'Imao sam scenu u kojoj se Tony u svom autu vraća sa sastanka u New Yorku. Na početku svake epizode dolazio je iz New Yorka u New Jersey, pa sam zamišljao da se u posljednjoj sceni iz New Jerseyja vraća u New York na sastanak, na kojem će biti ubijen', objasnio je Chase i otkrio da je ideju za ono što je završilo kao posljednja scena dobio vozeći se automobilom.

  • +12
Obitelj Soprano Izvor: Profimedia / Autor: HOME BOX OFFICE - Album / Album / Profimedia

'Ugledao sam mali restoran. Bila je to nekakva straćara u kojoj se poslužuje doručak. Iz nekog sam razloga pomislio da bi Tony svoj kraj trebao dobiti na ovakvom mjestu. Zašto? Ne znam', rekao je Chase.

Iako je zamišljao da je Tony nakon crnog ekrana skončao u toj zalogajnici, Chase kaže kako mu je zasmetalo to što su mnogi gledatelji zapravo željeli svjedočiti njegovoj smrti.

'Nisam ni slutio da će to podići toliku galamu. Mislim, zaboravio sam što se događalo u Iraku ili negdje drugdje, London je bio bombardiran! Nitko nije pričao o tome, pričali su o 'Obitelji Soprano'', rekao je Chase.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

'Bilo mi je to nekako nevjerojatno, ali nisam imao pojma da će tako odjeknuti. Je li mi smetalo? Iritiralo me to što toliko ljudi želi vidjeti ubijenog Tonyja. To mi je smetalo. Htjeli su znati da je Tony ubijen. Htjeli su ga vidjeti kako licem pada u linguine. A ja sam pomislio: 'Bože, gledaš ovog tipa sedam godina. Znam da je kriminalac, ali nemoj mi reći da ga na neki način ne voliš, nemoj mi reći da nisi na njegovoj strani na neki način. A sad ga želiš vidjeti ubijenog? Želiš da pravda bude zadovoljena? Ti si kriminalac nakon što već sedam godina gledaš ovo sranje'. Da, to mi je smetalo', zaključio je Chase.

'Obitelj Soprano' se na HBO-u prikazivala od 1999. do 2007. godine, a prošlog je mjeseca objavljen prequel film 'Svi sveci mafije', u kojem sin pokojnog Jamesa Gandolfinija, Michael, glumi mladog Tonyja Soprana.

'Svi sveci mafije', foršpan Izvor: Društvene mreže / Autor: HBO