DIRLJIVA DRAMA

Anthony Hopkins, Nicole Kidman i Ed Harris - glumački velikani u filmu 'Tragovi na duši'

31.08.2022 u 13:11

Bionic
Reading

Atmosferična drama 'Tragovi na duši' (The Human Stain) ekranizacija je istoimenog romana velikog američkog pisca Philipa Rotha ispunjena holivudskim prvacima koji nas ni ovoga puta nisu razočarali, a trenutno je dostupna na Pickbox NOW streaming servisu

Tragovi na duši (The Human Stain), dirljiva je drama iz 2003. godine koja se osim nesvakidašnjom tematikom također može pohvaliti i nekim velikim - što glumačkim, a što onim drugim imenima.

Od nekih je tajni nemoguće bježati zauvijek

Prvo od tih velikih imena ono je višestruko nagrađivanog (nagrade Pulitzer, PEN/Faulkner, Franz Kafka...) te prethodno već više puta ekraniziranog američkog prozaista Philipa Rotha čiji je istoimeni roman poslužio kao predložak za Tragove na duši.

Drugo od njih svakako pripada scenaristu i redatelju Robertu Douglasu Bentonu u čiji se opus ubraja i klasična te Oscarima nagrađena (čak njih pet!) drama Kramer protiv Kramera u kojoj su Meryl Streep i Dustin Hoffman ostvarili uloge po kojima ih i danas pamtimo.

Konačno, tu je i glumačka postava kao nezaobilazna sastavnica svakog igranog filma, a koju bi u slučaju Tragova na duši najtočnije bilo opisati kao zvjezdanu s obzirom na to da je sastavljena od samih holivudskih prvaka.

Dotičnu predvodi dvostruki dobitnik Oscara Anthony Hopkins (Kad jaganjci utihnu, Otac, Zorro: Maskirani osvetnik) u ulozi sredovječnog sveučilišnog profesora te nedavnog udovca Colemana Silka koji - pogođen svojim nenadanim umirovljenjem zbog jednog percipirano rasističkog komentara - zatraži od pisca Nathana Zuckermana (Gary Sinise, Zelena milja, Forrest Gump) da napiše roman o incidentu, ali i istinu o svome godinama vješto skrivanom afroameričkom porijeklu.

Osim toga, Coleman također započinje i skandaloznu ljubavnu aferu sa značajno mlađom, polupismenom domarkom Faunijom koju tumači uvijek zanosna australska oskarovka Nicole Kidman (Batman zauvijek, Sati, Oči širom zatvorene), a čitavu stvar dodatno komplicira i Faunijin nerazriješen odnos s bivšim suprugom, psihički nestabilnim te nasilnim ratnim veteranom Lesterom kojeg, pak, na iznenađujuće uznemirujuć način tumači Ed Harris (Apollo 13, Trumanov show i Pollock).

U jednakoj mjeri ispunjen strastima i tragedijom, Tragovi na duši u svoj osnovici film je težak koliko i tematike koje obrađuje. Ipak, ukoliko ste se zaželjeli filma koji će vas natjerati na razmišljanje, Tragovi na duši dostupni su na streaming servisu Pickbox NOW!