intervju

Ana-Marija Percaić spojila je svoje velike strasti u jedan projekt, a otkrila nam je i najefikasniji trik kojim možemo osvježiti neku prostoriju

06.11.2021 u 18:26

Bionic
Reading

Emisije o renovaciji doma, uređenju interijera, pronalasku nekretnine ili izgradnji u potpunosti novog objekta postale su hit kod publike 90-ih godina prošloga stoljeća. I premda su danas zahvaljujući internetu inspiracije i informacije jako dostupne, televizijske emisije s temama arhitekture i dizajna ne gube na popularnosti. Američke, britanske te kanadske produkcije uvjerljivo prednjače na svjetskoj sceni, a imamo i mi svojih aduta. Novi među njima je 'Gradi(ONA)', lifestyle emisija koja je nedavno krenula na RTL-u, a gledatelje kroz bauštelu vodi Ana-Marija Percaić, glumica i dizajnerica interijera koja je uspjela spojiti svoje velike strasti u jedan projekt. Razgovarali smo s njom za tportal

U novoj lifestyle emisiji na RTL-u diplomirana dizajnerica interijera Ana-Marija Percaić objedinila je interijer, glumu i voditeljstvo. Završila je srednju školu za modni dizajn te 2008. godine upisala Umjetničku akademiju u Osijeku, a 2011. postdiplomski studij glume na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Iza nje su uspješne predstave poput 'Pacijent dr. Freuda' (Teatar Gavran), 'Opera za tri groša' (HNK Osijek), ali i uloge u serijama 'Zora dubrovačka', 'Počivali u miru', 'Ponos Ratkajevih', 'Zauvijek susjedi', 'Dobre namjere', 'Obični ljudi', dugometražnom filmu 'Itsi bitsi', a mogli smo je vidjeti i u više reklama.

U voditeljske vode ušla je prije četiri godine. Gostovala je u emisiji Mirele Matković na Z1 televiziji, nakon čega ju je ona pozvala da vodi jutarnji program. Kako su joj radionica i gradilište skoro pa kućna atmosfera, u emisiji 'Gradi(ONA)' neće se libiti zasukati rukave i pokazati koliko građevinski radovi mogu biti zahtjevni.

Dizajn vam je velika ljubav, prije nego što ste upisali glumu studirali ste modni dizajn, a i kći ste građevinara i odrasli u radionici. Jeste li zato s oduševljenjem prihvatili raditi na emisiji 'Gradi(ONA)'?

'Gradi(ONA)' nastala je kao ideja u doba korone. Premda već dugo razmišljam o tome, za vrijeme lockdowna prvi put sam imala vremena potpuno se posvetiti tom projektu. Nazvala sam svog dragog Ivana Gorana Viteza, redatelja i scenarista s kojim već imam nekoliko projekata, te prijateljicu producenticu Jelenu Viljevac i rekla da imam ideju pa smo krenuli u kreiranje emisije 'Gradi(ONA)', a RTL nas je podržao i eto nas nekoliko mjeseci kasnije na malim ekranima. Ovo je prvi projekt na koji se potpisujem kao izvršna producentica i moram priznati da tek sada, nakon što sam prošla sve njegove faze, shvaćam koliko je rada, truda i znanja potrebno da se iznjedri jedna emisija od 20-ak minuta.

Što će sve gledatelji moći vidjeti u emisiji?

Sve, bez cenzure i uljepšavanja, sve faze gradnje, krv, znoj i suze! Prikazali smo dokumentaristički sve dileme, greške i muke kroz koje prolaze svi koji se sami prihvate ovakvog projekta, ali i one lijepe stvari, zadovoljstvo i sreću na kraju puta, kao i zanimljive goste. S obzirom na to da sam glumica, a Gigo filmski redatelj, nije moglo proći i bez igranih dijelova s Vidom Balogom, dragim kolegom koji je odlično utjelovio ulogu napornog susjeda i koji me iz epizode u epizodu uspješno izluđuje.

Pretpostavljam da vam voditeljski posao ide kao od šale jer su vas gledatelji mogli gledati u toj ulozi na malim ekranima.

Voditeljski posao je, kao i gluma, zanimljiv i zahtjevan sa svakim intervjuom iznova, a opet drugačiji, pa moraš naći savršen balans. Umanjiti sebe kako bi predstavio sugovornika, a opet ne anulirati se posve. Jako volim taj posao i jednostavno sam ga morala ubaciti u ovaj projekt, osim vođenja emisije i kroz rubriku Baušpreha, u kojoj ugošćujem zanimljive goste.

Pratite li slične emisije na stranim kanalima?

Da, apsolutno sve! Inspiriraju me, a već godinu dana većinu inspiracije kako voditeljske, tako i kreativne crpim iz fenomenalne emisije 'Grand design'. Željela sam da 'Gradi(ONA)' ima i tih nekih fun facts i edukativnih momenata, razgovora sa zanimljivim ljudima, stručnjacima, igranih dijelova, tako da ne radimo suhoparnu emisiju koja govori samo o pastelnim tonovima i jastučićima. Htjela sam nešto s čime će se gledatelji poistovjetiti i vjerujem da će se to prepoznati.

Sami ste uredili svoj stan, svašta restaurirali, popravili do sada. Jeste li nailazili na predrasude kad biste dolazili kupovati alat ili nešto potrebno za rad?

Naravno! Žena koja kupuje alat i građevinski materijal, pa to ne može proći tek tako. Sjećam se da sam išla s nekog beauty snimanja u Bauhaus po ljepenku za terasu jer me čekao frend da to postavimo pa sam morala trčati po to onako prenašminkana i natapirana. Našla sam prodavača i rekla mu da mi treba Resitol i šest rola ljepenke V4, a čovjek se okrenuo oko sebe i gledao me u čudu. Pitala sam ga je l' to neki problem, a on se počeo smijati, okretao se i dalje uz riječi: 'Ma ovo je sigurno skrivena kamera!'

Što vam je važno prilikom dizajniranja, što vas vodi kad želite urediti neki prostor?

Moram osjetiti prostor i vidjeti kako diše. Obožavam stare komade namještaja koji u novijem prostoru mogu podići cijelu stvar. Konstantno sam na Hreliću i kopam po starim stvarima, tapeciram, lakiram i kombiniram. Volim, kako bih to rekla, best buy stvari, neku jeftinu, a unikatnu stvar, lampu ili detalj koji u kombinaciji s nečim skupim ili modernim zaokruže cijelu priču.

Poželimo li promjenu u svom domu, a nemamo mogućnosti za kompletno preuređenje, koji je po vama najefikasniji trik kojim možemo osvježiti neku prostoriju?

Definitivno krečenje, bordure na zidovima ili boja za pločice mogu kompletno promijeniti izgled stare kupaonice ili kuhinje. Nedavno sam prebojila vrata i staru kuhinju, stavila nove kvake i ručkice. Efekt je nevjerojatan.

Koji stil prevladava u vašem domu? Preuređujete li ga često?

Previše mi se toga sviđa da bih se odlučila za jedan stil pa koketiram sa svima, tako da bi najtočniji naziv bio eklektik, malo industriala, nord, barok, art deco, kič... ako se dobro poslože boje i detalji, sve ide. Konstantno nešto mijenjam, prebacujemo s jedne strane na drugu, bojim, šivam. Hrvoje je oduševljen, naravno.

Na čemu trenutno radite kad je riječ o glumačkom dijelu života?

Upravo sam imala premijeru u matičnom ZKL-u, igram predstave u Histrionima i kazalištu Lectirum. A snimala sam nedavno i jednu seriju, ali to ćete vidjeti na vrijeme. I polako počinju pripreme za drugu sezonu emisije 'Gradi(ONA)'.

Što biste još privatno i poslovno htjeli postići, ostvariti?

Upravo se ostvarujem ono što sam htjela, jako dugo privlači me produkcija, vidjela sam se i u toj ulozi i eto, prvi projekt je tu, nastavljam u revijalnom tonu, a nadam se da ću jednom uspjeti producirati i svoj film.

Kako izgleda vaše vrijeme u kojem ne radite?

Radim! Odmorim dva dana, čitam nešto ili pogledam seriju, a onda počnem razmišljati o tome što bih mogla prefarbati, renovirati ili što bi trebalo zašarafiti.

  • +7
Ana-Marija Percaić Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL