kraljica sevdaha

Amira Medunjanin uoči velikog koncerta u Areni Zagreb publici predstavila glazbenu poslasticu

07.06.2023 u 15:08

Bionic
Reading

Glazbena diva Amira Medunjanin je uoči velikog koncerta u Areni Zagreb 8. lipnja publici poklonila novu pjesmu 'Kada bi bila'. Tekst potpisuje Amer Čanković (Helem Nejse), glazbu Antonio Vrbički, dok s njim aranžman potpisuje Amira Medunjanin. Pjesma će se naći na njezinu novom albumu, a miks i master je radio Nikša Bratoš

Prije nekoliko tjedana Amira je najavila goste za koncert naziva 'Gdje pjesme nose ljudska lica' uz suradnju Simfonijskog orkestra HRT-a, pod ravnanjem maestra Jurice Petrača u Areni Zagreb 8. lipnja. Antonio Vrbički Amiru će pratiti na harmonici, Boško Jović na gitari, a Mario Rašić na basu, stoji u priopćenju.

Osim njih, na pozornici će joj se pridružiti kantautorica Lu Jakelić i violinist Matej Mihaljević. Jedna od najpoznatijih vokalnih solistica, čije je ime postalo sinonim za sevdah i sevdalinku, publici će predstaviti tradicijske i autorske kompozicije iz bogate glazbene palete. Od prvog studijskog albuma 'Rosa' iz 2003. godine, objavila je više od deset nosača zvuka i u prethodnih 20 godina dobila je mnoga priznanja diljem svijeta za promociju kulturne baštine. Također, za najbolju žensku vokalnu izvedbu i najbolji world music album dobitnica je nagrade Porin.

Izvor: Društvene mreže

Već uveliko poznata po svojoj izvanrednoj izvedbi, Amira se ističe i jedinstvenom emocijom kojom pristupa glazbi općenito, a zbog upečatljivog vokala nerijetko je uspoređuju s divama poput Cesarie Evore i Billie Holiday. Amira Medunjanin od samih početaka traži odgovarajući pristup tumačenju i predstavljanju tradicijske glazbe, i pokušava se usredotočiti na onaj dio naše umjetnosti iz perspektive modernoga svijeta koji nas okružuje.

Kroz rad s internacionalnim umjetnicima, kao što su Jordi Savall, Trondheim Solistene, Cappella Amsterdam, i mnogobrojnim koncertima koje je održala, uspješno predstavlja kulturu s ovih prostora, odnosno tradicijsku glazbu na World Music sceni.